Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Razlike med indico in sativo

Razlike med indico in sativo

 

Ste eden od ljudi, ki s težavo razloči ali je konoplja, ki jo pravkar kadite sorte indica ali sativa? Ne skrbite, ta kratek in uporaben priročnik vam bo pri tem nudil vso pomoč, ki jo potrebujete. Naučili se boste načina, kako najlažje razločimo konopljine rastline sort indica in sativa, ne glede na to, ali je govora o rastoči konoplji ali pa zgolj o njenih posušenih cvetovih. Uživajte!

Žive rastline

Pri živih rastlinah konoplje je razlikovanje med sortama indica in sativa zelo preprosto. Ko boste vedeli kaj iščete, boste razlike prepoznali takoj ob pogledu na rastlino. Pozorni morate biti na naslednje stvari.

Sativa

Rastlina sorte sativa je visoka in ima značilne, zelo ozke liste. So nekoliko redkeje poraščene in imajo večje razmike med vejami od njihove sorodnice indice. Med fazo cvetenja v višino hitro preraste svojo sorodnico sorte indica. Če opazite, da vaša rastlina med cvetenjem naglo raste v višino in se nekoliko razširi, je precej verjetno, da vaša sadika konoplje spada v družino sativa.

Pod optimalnimi pogoji je znano, da rastline sorte sativa zrastejo tudi do šest metrov v višino, kar je precej impresivno, mar ne?

Če potegnemo črto, smo se o sativi naučili:

  • da je zelo visoka rastlina,
  • da ima značilne, zelo ozke liste,
  • da je, kar se tiče poraščenosti, nekoliko redkeje poraščena in bolj porazdeljeno,
  • da med fazo cvetenja znatno zraste v višino.

Indica

Rastline sorte indica so nižje, gosto poraščene in domujejo v hladnejših podnebjih. Indico najlažje prepoznamo po njenih listih, ki so tako široki, da se vsak predel lista dotika naslednjega predela oz. se včasih celo nekoliko prekriva. Pod pravimi pogoji bo rastlina sorte sativa izgledala precej podobna drevesu, rastlina sorte indica pa grmu.

Indica ima načeloma gosteje poraščene veje, v višino pa zraste do metra in pol – precej velika razlika v primerjavi z rastlino sorte sativa. Rastlina sorte sativa med fazo cvetenja zraste do trikrat višje, kot je merila v fazi vegetacije – rastlina sorte indica pa zraste približno dvakrat višje, kot je merila v fazi vegetacije.

O indici smo se torej naučili:

  • da je nižje rasti,
  • da ima velike in široke liste,
  • da je precej gosto poraščena,
  • da med fazo cvetenja v višino zraste za približno 100%.

Posušeni cvetovi

Razlikovanje med sortama indica in sativa je pri posušenih cvetovih nekoliko težje kot pri živih rastlinah – še posebej zato, ker dandanes na trgu obstaja tudi ogromno hibridov med obema sortama. Najprej moramo poznati osnovne značilnosti obeh sort, da bi lahko sklepali za katero sorto gre – indico ali sativo.

Sativa

Cvet sorte sativa je daljši in ožji, delci cveta pa izgledajo kot nekakšen skodran lasek. Načeloma izgleda večji od cveta sorte indica, zaradi gostote pa je cvet sorte indica načeloma težji, kot od sorte sativa.

V fazi cvetenja se pri sativi cvetovi formirajo okoli vej, skoraj kot bi bili nekakšni podaljški vej. Posledično so cvetovi pri sativi nekoliko manj kompaktni in imajo več ‘laskov’ po površini.

Rdečkasta ali oranžna barva cveta je prav tako pokazatelj, da gre za sorto sativa. Sativa je vajena toplejšega podnebja, kar se pogosto odraža z rdečkastimi ali oranžnimi fenotipi. Sativa načeloma oddaja manj intenziven vonj kot indica. Za sativo so navadno značilne sadne, tropske arome.

O posušenem cvetu sorte sativa smo se naučili:

  • da je daljši,
  • da je redkeje poraščen,
  • da je manj kompakten,
  • da je pogosto rdečkaste ali oranžne barve,
  • da oddaja milejšo in slajšo aromo.

Indica

Posušeni cvet sorte indica je kompaktnejši, krajši in zelo gosto poraščen. V fazi cvetenja se cvetovi pri indicah razvijajo tesneje ob grčah na vejah. Grče so predeli kjer se stikajo nove veje in glavno steblo rastline. Zaradi tega so cvetovi sort indica gostejši, kompaktnejši in težji kot cvetovi sorte sativa.

Za indico je značilno, da se med fazo cvetenja lahko cvetovi obarvajo z vijoličastimi odtenki. Indica je vajena hladnejših podnebij, zato je precej nagnjena k vijoličastim cvetovom, sicer pa se lahko podobno obarvajo tudi kakšne rastline sorte sativa, če rastejo v hladnejšem podnebju.

Indice imajo načeloma večjo vsebnost kanabinoida THC kot rastline sort sativa, to pa je najverjetneje posledica obrambnega mehanizma rastline v hladnih podnebjih. Indice oddajajo močno zelo močno aromo.

O posušenem cvetu sorte indica smo se naučili:

  • da je krajši,
  • da je težji,
  • da je gostejši in kompaktnejši,
  • da se pogosto obarva z vijoličastimi odtenki,
  • da ima zelo močno aromo.

To je zgolj nekaj kratkih nasvetov kako razločiti med sortama indica in sativa. Zaradi množičnih hibridnih sort je lahko v nekaterih primerih precej težko določiti, če gre za indico ali sativo zgolj glede na fizične karakteristike rastline.

Vir: Herb.co

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun