Uporaba konopljinega olja in eteričnega olja konoplje v kozmetiki

Objavljeno , Konoplja Net
Uporaba konopljinega olja in eteričnega olja konoplje v kozmetiki

Konoplja (Canabis Sativa) je zaradi svoje sestave in številnih pozitivnih lastnosti postala prepoznavna tudi kot del kozmetičnih izdelkov, namenjenih predvsem za nego kože. V teh izdelkih jo najdemo v treh oblikah, in sicer kot:

  1. hladno stiskanega olja, ki je proizvedeno iz konopljinih semen
  2. eteričnega olja, ki ga pridobivamo s parno destilacijo cvetov in zgornjih listov ženskih rastlin
  3. hidrolata, ki tako kot eterično olje nastane pri že zgoraj omenjeni parni destilaciji cvetov in zgornjih listov ženskih rastlin, vendar gre tu za vodno fazo

Eterično olje konoplje se zaradi svojih lastnosti uporablja pri dalj časa trajajočih oz. kroničnih bolezenskih stanjih, saj:

  • kreira občutke spokojnosti,
  • sprošča in ima protivnetno (predvsem pri bolečinah mišic) ter antispazmodično delovanje (proti krčem),
  • olajša stres, pomaga pri nespečnosti,
  • zmanjšuje otekline,
  • lajša draženje kože in alergijske reakcije,
  • pomaga pri problemih respiratornega trakta,
  • lajša astmo, vročinska stanja, sinusitis,
  • dvigne energijo, optimizem in zaupanje,
  • zmanjša nervozo in zaskrbljenost
  • regulira ženski hormonski sistem (pomaga pri PMS)
  • holistično delovanje: odpira, sprošča in uravnoteži

Barva eteričnega olja konoplje je odvisna od uporabljene sorte konoplje (Finola, Fibrol, USO,...) in variira od bledo rumeno do svetlo zelene tekočine. Tudi sestava eteričnega olja je odvisna od uporabljene sorte, gre pa za mešanico hlapnih snovi, ki vključujejo monoterpene (monoterpeni delujejo kot analgetik, tonik in stimulant), sekviterpene (protivnetno delovanje) in druge terpenoidne komponente. Hidrolat vsebuje vodotopne komponente destilirane konoplje z minimalno vsebnostjo eteričnega olja. Je veliko bolj blag kot eterično olje, saj ga lahko tudi zaužijemo razredčenega - 1 žlica hidrolata/ 2 dcl vode. Njegove lastnosti so podobne lastnostim eteričnega olja. Eterično olje in hidrolat se uporabljata v parfumih, milih, kremah in ostalih kozmetičnih izdelkih. Eterično olje se uporablja tudi v prehrambni industriji, kot vonjava pijačam in sladkarijam. Hladno stiskano konopljino olje vsebuje kombinacijo nenasičenih maščobnih kislin, proteinov, ogromno vitaminov, minerale in ogljikove hidrate. Vse te snovi predstavljajo popolno kombinacijo, katera zmanjšuje učinke staranja kože, vzdržuje njeno vlažnost in ob tem še povečuje njeno naravno zaščito.

Vir: Konopko.si




Starejša novica Novejša novica

Zadnje zelene novice

Priporočamo