Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kaj je endokanabinoidni sistem

Endokanabinoidni sistem ima v človeškem telesu izjemno pomembno vlogo pri vzpostavljanju in ohranjanju zdravja in splošnega dobrega počutja. Endokanabinoide in njihove receptorje najdemo v različnih tkivih po vsem telesu. Endokanabinoidni sistem opravljaja najrazličnejše naloge, z enim samim ciljem, homeostazo. Gre za kompleksen sistem signalizacije, preko katerega se v telesu sporazumevajo celice, tkiva in organi. Omogoča, da se fiziološki procesi in telesna zgradba organizma kljub večjim spremembam v okolici bistveno ne spreminjajo. Takšen sistem signalizacije si človek deli z vsemi vretenčarji in se je razvil pred več kot 600 milijoni let.

Endokanabinoidni sistem deluje kot nekakšen sistem za klic v sili. Ko je naše živčevje preveč vzdraženo, zaradi poškodbe, stresa, močnih čustev ali bolezenskega stanja začne po nevronih potovati preveč živčnih inpulzov in pojavi se nevarnost, da celice pregorijo. Živčne celice v tem primeru izločijo kanabinoide in posledica tega je umiritev živčevja. Upočasni se sproščanje nevrotransmiterjev, sledi sprememba v razpoloženju, apetitu, intenziteti bolečine in spominu. V situaciji ko telo izloči veliko količino kanabinoidov nastopi izguba spomina. Gre za obrambni mehanizem telesa v izrednih okolišinah kot to nesreče in drugu stresni dogodki.

Čeprav obstaja ogromno člankov na to temo, še vedno obstajajo velike verzeli v našem razumevanju kanabinoidov in endokanabinoidnega sistema. Medtem, ko se moramo še vedno veliko naučiti je jasno, da endokanabinoidni sistem signalizacije igra zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju našega splošnega zdravja. Razvil se je z namenom, da nam pomaga preživeti hitre spremembe v okolju in deluje kot nekakšen most med telesom in umom. Poleg zdravljenja fizičnih poškodb in bolezni nam pomaga, da se lahko učinkovito spopadamo s psihičnimi težavami.

Vir: Hempika.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun