Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kdo od naših ministrov je poskusil marihuano?

Ministrice in ministre ter naše bralke in bralce smo vprašali, kaj menijo o legalizaciji marihuane in njeni uporabi.

Uporaba marihuane na različnih področjih naših življenj se počasi spet povečuje in se zdaj tudi zakonsko opredeljuje. S spremembami uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki jo je Vlada RS sprejela konec marca, je, recimo, omogočeno, da lahko zdravnik predpiše zdravila na osnovi kanabinoidov (sintetičnih, naravnih in navsezadnje medicinske konoplje) na recept.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so leta 2015 uredili uporabo konoplje za proizvodnjo hrane in pijač, ki je tudi pod skrbnim nadzorom uprave za varno hrano.

Ministrstvo za finance pa se je že opredeljevalo do predlogov za legalizacijo marihuane, predvsem v luči davčne politike, v okviru katere so ocenili in so še vedno mnenja, da marihuana v primeru legalizacije ne bi smela biti deležna posebne davčne obravnave, ampak bi morala biti obravnavana v okviru splošnih davčnih pravil.

Na družabnem omrežju Facebook smo izpostavili kanadski primer, kjer želi vlada s sprejetjem zakona, ki bo legaliziral uživanje, distribucijo in gojenje marihuane za lastne potrebe, v prvi vrsti preprečiti organizirani kriminal in z davkom polniti državno blagajno. Zakon bo, če bo sprejet, začel veljati 1. julija 2018.

Kako o marihuani razmišljajo nekatere naše ministrice in ministri, lahko preverite v spodnji tabeli, vprašanja pa smo izpostavili tudi na omrežju facebook, kjer so svoje mnenje lahko izrazili tudi naši bralke in bralci in jih najdete pod tabelo.

Ministrica/ministerSte kdaj poskusili marihuano?Ste za ali proti legalizaciji/ dekriminalizaciji marihuane?Kaj je po vašem mnenju bolj škodljivo − alkohol ali marihuana?
Anja Kopač MrakPodpira legalizacijo marihuane za zdravstvene namene.
Mateja Vraničar ErmanMarihuane ni poskusila, je pa preskušala različne prehranske in druge izdelke iz industrijske konoplje, ki so na razpolago na slovenskem trgu.Ministrica nima posebej izdelanega stališča do marihuane.
Karl ErjavecNi nikoli poskusil marihuaneMinister ni proti legalizaciji marihuane.
Maja Makovec BrenčičMarihuane ni nikoli poskusila.Sem proti.Oboje je škodljivo.
Boris KoprivnikarZ marihuano nima osebnih izkušenj.Glede legalizacije oziroma dekriminalizacije ne razmišlja v smislu »odločno za« ali »odločno proti«, saj ocenjuje, da področje v tem trenutku (še) premalo pozna. Kot dodaja, je v primeru soočenja s takim primerom po njegovem mnenju ključno razumevanje, ali gre za morebitno enkratno eksperimentiranje ali redno uporabo, zato je ključna odkrita komunikacija.Tako alkohol (kozarec vina) kot marihuana (ki ima tudi pozitivne učinke) sta lahko sprejemljiva, vendar je ključno vprašanje zmernosti, česar pa zakon ne ureja in je to prepuščeno odgovornosti posameznika in njegovega okolja.
Dejan ŽidanNikoli ni poskusil marihuane.Njegovo stališče je, da trenutna prohibicija ne daje nobenih koristi, povzroča pa veliko škode, zato je po njegovem mnenju regulacija odgovorne osebne uporabe edina smiselna rešitev.
Anton PeršakPostavljena vprašanja nikakor ne spadajo v delokrog ministra za kulturo, zato se do njih ne želi opredeljevati.Zasebno minister meni, da moramo biti kot družba dovolj odprti in da gre v tem primeru po vseh raziskavah za snov, pri uživanju katere se človek ne sooča s tako težkimi posledicami, kot jih povzročata alkohol in tobak.
Vesna Györkös ŽnidarNa tovrstna vprašanja ne odgovarja.
Andreja KatičNe.Stališče do vprašanja legalizacije konoplje v večini pogledov deli s stranko Socialnih demokratov. Podpira nadzorovano uporabo marihuane za medicinske namene. S tem ukrepom omogočimo ljudem pomoč pri lajšanju simptomov pri nekaterih težjih oziroma kroničnih boleznih. Glede splošne legalizacije marihuane za osebne namene pa ima pomisleke.Vsaka substanca je ob pretirani uporabi oziroma zlorabi škodljiva tako za posameznika kot za družbo.
Irena MajcenZ uživanjem marihuane nima osebnih izkušenj.Ni proti njeni uporabi, če je zdravstveno utemeljena.Sicer je do tega zadržana, prav tako kot do pretirane uporabe alkohola.
Milojka Kolar CelarcAlkohol je v Sloveniji vse prelahko dostopen, družba pa še vedno preveč strpna do alkohola in opijanja. Za primerjavo: v zadnjih letih vsako leto v državni proračun s trošarinami od alkohola in alkoholnih pijač dobimo manj kot sto milijonov evrov, za težave (posredne in neposredene), ki jih njegova uporaba povzroča, pa država po grobi oceni porabi 234 milijonov evrov. Alkohol se tako državi ne izplača. Na to nas je že pred leti opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

* Do vprašanja, kjer ostaja prazen prostor, se vprašani niso posebej opredeljevali.

Na omrežju Facebook smo za mnenje povprašali tudi naše bralke in bralce in dobili zanimive odgovore. Izbrali smo jih nekaj, vsem pa se za sodelovanje iskreno zahvaljujemo.

Odgovori bralk in bralcev:
  • Menim, da je legalizacija samo vprašanje časa, a ker se Slovenija vedno preveč obremenjuje z mnenjem drugih, bomo verjetno prav zaradi tega morali počakati na legalizacijo za nas »zglednih« držav. In tako ne bomo imeli od tega prav nič!
  • Že v zgodovini so vedeli za vse dobre in zdravilne učinke marihuane. Ja, seveda pretiravanje in zloraba nista v prid nikomur, ampak to je stvar posameznika, in ne družbe. Je pa dejstvo, da se s trenutno ureditvijo zakonov, podpira tista peščica posameznikov, ki služijo mastne denarce na račun prohibicije in preganjanja.
  • Dedek mi je pravil, da so nekoč gojili konopljo iz nuje in so iz nje proizvajali vse mogoče, ker v tistih časih ni bilo dobro založenih trgovin. Potem pa so po 2. svetovni vojni prišli Američani in jo prepovedali. Glede zlorabljanja je pa takole − kar je prepovedano, je vedno najslajše, in tako je tudi z marihuano.
  • Se bojim, da so nekateri že brez trave dovolj zadeti …
  • Vse bi moralo biti legalizirano in vsak bi moral imeti možnost, da se odloči, po kateri poti bo šel v življenju. Vse preveč je prepovedi in lastna volja je samo še iluzija.
  • Kadili jo bomo, tako ali pa drugače, ne? Če bi prevladala pamet nad kapitalom, sploh ne bi bila prepovedana.
  • Za zdravstene namene mora biti dostopna vsem v naravni obliki, in ne v predelani.
  • Pobrati davke od prodaje, pa bo vse ok. Tako in tako pa zloraba vsake stvari pripelje do neljubih posledic.
  • Prepovedali so jo zaradi denarja, zdaj jo bodo legalizirali zaradi še več denarja. In tudi vse, kar se vmes pogovarjajo, je … zaradi denarja.

Vir: Delo.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun