Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kdo onemogoča uporabo konoplje za zdravljenje?

Zaradi lajšanja simptomov in ugodnih učinkov na mnoge bolezni se konoplja v medicinske namene uporablja že v številnih državah. Slovenije žal ni med njimi in iz tega dejstva izvira pobuda Zdravniške zbornice Slovenije, da tudi pri nas zakonsko uredimo možnost predpisovanja in zdravljenja s konopljo in njenimi učinkovinami. Konoplja vsebuje namreč kar okrog 100 kanabinoidov, zaradi česar je zdravljenje z njo veliko učinkovitejše kot na primer s pri nas od leta 2014 dovoljenimi sintetičnimi kanabinoidi. In tega se zelo dobro zavedajo mnogi bolniki z rakom, ki danes izdelke iz konoplje kupujejo na črnem trgu, saj druge možnosti preprosto nimajo. S tem pa se po nepotrebnem izpostavljajo stigmatizaciji, kriminalizaciji, in kar je še huje – prisiljeni so uporabljati preparate nejasne sestave in kakovosti, pa tudi njihove cene so na črnem trgu izredno visoke. Inštitut ICANNA ponovno poziva Ministrstvo.

Neukrepanje Ministrstva za zdravje je ob naštetih razlogih in spričo dejstva, da ga je k ukrepanju zavezal tudi pristojni odbor Državnega zbora, neodgovorno in nerazumno. Namesto zagotovitve možnosti uporabe konoplje v medicinske namene, predpisane na podlagi zdravniškega recepta, si ministrstvo še naprej zatiska oči in težke bolnike, večinoma z rakom, po nepotrebnem izpostavlja dodatnim nevarnostim. Spomnimo, da je Odbor za zdravstvo kot matično delovno telo Državnega zbora RS v začetku oktobra 2016 na nujni seji obravnaval točko z naslovom »Legalizacija uporabe in pridelave konoplje v medicinske namene«.

Na podlagi jasnih in soglasno sprejetih sklepov bi moralo Ministrstvo za zdravje v 60 dneh konopljo premestiti iz I. skupine prepovedanih drog in pripraviti ustrezne pravne podlage, ki bi omogočile zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom. Ob upoštevanju naših razvojnih možnosti pa smo ministrstvu naložili tudi, da pripravi ustrezne pravne podlage za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.

Zgodilo se ni nič, in to kljub pozitivnemu odgovoru ministrice za zdravje na v decembru 2016 postavljeno poslansko vprašanje o tem, ali bo Ministrstvo za zdravje upoštevalo sklepe Odbora za zdravstvo, sprejete 7. 10. 2016. Kdo torej odloča na Ministrstvu za zdravje, saj se že dva meseca po izteku roka za izvedbo sklepov odbora ni zgodilo nič? Vtis imam, da se namesto za realizacijo sklepov išče pot, kako jih na čim bolj učinkovit način zaobiti. To zahteva kritičen razmislek o razlogih in izgovorih za takšno ravnanje – predvsem v škodo bolnikov, ki se bodo tudi v bodoče morali po pripravke iz konoplje zatekati namesto k zdravnikom na črni trg ali morda v tujino. Spoštovana ministrica, čas je za ukrepanje!

Vir: Institut-icanna.com

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun