Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja in limfomi

Konoplja in limfom

Tako kot druge oblike raka, je tudi limfom vrsta bolezni, ki življenje pacienta po navadi obrne na glavo. Limfom ne prinaša zgolj osnovnih tveganj in simptomov rakastih obolenj, temveč neposredno vpliva tudi na človekov imunski sistem, zaradi česar je organizem posledično bolj dovzeten tudi za druge bolezni.

Glede na to da govorimo o zelo izčrpavajoči bolezni, je razumljivo, da se želi potencialni pacient pozanimati o vseh metodah zdravljenja, ki so mu na razpolago. Obstoječe metode zdravljenja rakastih bolezni so za človeško telo ekstremno stresne, zato bi bilo učinkovito sredstvo za lajšanje simptomov in stranskih učinkov v tem primeru več kot dobrodošlo.

Medicinska konoplja lahko te težke borbe proti Limfomu vsaj nekoliko olajša. Kako? Berite dalje!

Kaj je limfom?

Mnoge oblike rakastih bolezni imajo načeloma precej neposredna poimenovanja; pljučni rak prizadene pljuča, rak na dojkah prizadene dojke itd. V primeru, da za omenjeno boleznijo ne trpite, vam izraz limfom morda deluje precej tuje narave – naj razložimo.

Limfom je vrsta rakastega obolenja, ki prizadene del našega imunskega sistema – limfatično tkivo. Limfatično tkivo sprošča bele krvne celice, ki proizvajajo protitelesa. Kadar trpimo za rakom, naše telo neuspešno uničuje odvečne celice, ki se posledično pričnejo širiti in povzročati škodo v telesu.

Limfatično tkivo lahko najdemo v različnih predelih našega telesa kot na primer v vranici, kostnem mozgu in bezgavkah. Limfom lahko prizadene kateregakoli od omenjenih predelov telesa, tudi limfatično tkivo v bližini možganov ali pa v človekovi koži.

Hodkinsovi limfomi in ne-Hodkinsovi limfomi

Poznamo dve poglavitni skupini limfomov, ki se razlikujeta v tem, ali pacientovo rakasto tkivo vsebuje Reed-Steinbergove celice – Gre za obliko mutiranih belih krvnih celic, ki so tudi do petkrat večje od zdravih limfocitov.

Hodkinsov Limfom (HL) se navadno prične pojavljati pod pazduhami, na vratu ali prsih. Od tam se širi proti bezgavkam, zato lahko Hodkinsov limfom odkrijemo tudi v zgodnjih fazah razvoja bolezni. Moramo pa vedeti, da je Hodkinsonov limfom precej bolj redko razširjena bolezen kot Ne-Hodkinsonov limfon (NHL).

NHL se precej težje odkrije kot HL, hkrati pa imajo zdravniki tudi več težav pri predvidevanjih o nadaljnjemu širjenju bolezni po pacientovem telesu. Zaradi teh dejavnikov pacienti z NHL diagnozo prejmejo šele v kasnejših fazah bolezni. Glede na podtip bolezni NHL, za katerim trpi pacient, ima lahko enake ali pa nižje možnosti za preživetje kot pri HL.

Simptomi limfomov

Simptomi, ki jih pacienti doživljajo so odvisni predvsem od predela, kjer se limfom manifestira, ne pa od tipa limfoma za katerim pacient trpi. Ker limfomi pogosto povzročajo vnetje bezgavk, lahko posledični pritiski na druge lokalne organe povzročajo marsikatere tegobe in težave.

Bezgavke

V primeru, da opazite vnetje bezgavk, se karseda kmalu napotite do vašega osebnega zdravnika. Bezgavke najdemo v predelih telesa kot so vrat, pazduhe in genitalije. Tudi nekatere druge bolezni in vrste rakastih obolenj se lahko pokažejo preko vnetih bezgavk, zato je zelo pomembno, da v teh primerih obiščemo zdravnika tudi v primeru, da ne gre za limfom.

Vnetje bezgavk v prsnem predelu lahko vrši pritisk na sapnik, posledično pa lahko pride do težav pri dihanju. Omenjene težave vključujejo kašelj, težave pri dihanju in bolečine v predelu prsi.

Kadar se vnamejo bezgavke v predelu trebuha, lahko pritiskajo na želodec ali črevesje. Pogosto nam je zaradi tega slabo, izgubimo apetit in čutimo bolečine v trebušnih predelih.

Limfom v vratnem predelu.
Limfom v vratnem predelu.

Limfom na možganih ali pa na koži pogosto predstavljata tudi mnoge druge neprijetne simptome. Limfom na hrbtenjači ali na možganih lahko vpliva na vedenjske spremembe pacienta, možganske napade, ohromelost in druge kognitivne tegobe. Kožni limfomi so vidno zaznavni, koža pordeči in pojavi se srbečica.

Limfomi povzročajo tudi druge simptome rakastih obolenj kot so prekomerna izguba teže v kratkem času, izčrpanost, kronične bolečine in vročine.

Dejstva o limfomih

Preko 90% pacientov z Hodkinsonovim Limfomom preživi več kot pet let.

Povprečna starost pacienta z NHL je šestdeset let, HL pa v prvi vrsti prizadene najstnike, mladostnike in odrasle ljudi.

V ZDA vsako leto odkrijejo sedemdeset tisoč primerov obolenj NHL ter osem tisoč primerov obolenj HL.

Ljudje, ki trpijo za virusom HIV imajo statistično gledano večje možnosti, da zbolijo tudi za limfomom.

Izpostavljenost visokim nivojem radiacije lahko zviša možnosti za razvoj NHL.

Zgodovina obolenj HL v družini se statistično odraža v večjih možnostih za tovrstno obolenje pri drugih družinskih članih.

NHL ima več kot šestdeset različnih variacij, medtem ko poznamo precej manj oblik Hodkinsonovega Limfoma.

Tipično zdravljenje limfomov

V primeru limfomov poznamo veliko različnih načinov zdravljenja, med temi sta kemoterapija in radiacija najbolj poznane in razširjene. Alternativno pa se lahko pacient odloči tudi za manj znane metode zdravljenja kot sta imunoterapija in presaditev izvornih celic.

Radiacija in kemoterapija

Radiacija in kemoterapija sta dve precej učinkoviti metodi zdravljenja limfomov, ki pa prinašata tudi kup neprijetnih in nelagodnih stranskih učinkov. Poleg izgube las in drugih neprijetnosti se pacienti po omenjenih metodah zdravljenja navadno spopadajo tudi s kronično utrujenostjo, slabostjo in bruhanjem. Tudi radikalna izguba telesne mase je eden izmed pogostejših stranskih učinkov radiacije in kemoterapije, saj pacient enostavno ne more pogoltniti hrane in je potem tudi zadržati v telesu.

Na tej točki pridemo do nove težave – pacienti v teh časih potrebujejo vso moč, ki jo lahko zberejo, metoda zdravljenja pa že sama po sebi povzroča slabost in upad fizične moči, ker pacienti preko hranjenja v svoja telesa ne zmorejo vnesti dovolj vitaminov in hranilnih snovi.

Smrtonosnost

Rak je navadno smrtonosen zato, ker rakaste celice hitro delijo celice, kar bolezni omogoča, da se naglo širi po telesu. Kemoterapija deluje tako, da telesu dostavlja nekakšno mešanico zdravil, ki uničuje rakaste celice.

Težava je v tem, da rakaste celice niso edine celice, ki se naglo delijo po človeškem telesu. Druga mesta po telesu, kjer se celice naglo delijo, so tudi lasni mešički, kostni mozeg in prebavni trakt.

Posledično je eden izmed najbolj razširjenih stranskih učinkov tudi vnetje prebavnega trakta, kar se odraža pri tem, da pacienti hrano težko zadržijo v telesu. Tudi radiacijska terapija seboj nosi nekatere krute in nelagodne posledice kot so kronična utrujenost, slabost in bruhanje tudi dneve ali celo tedne po zaključku terapije.

Imunoterapija

Imunoterapija zažene imunski sistem, da lahko ta deluje bolje, ali pa imunskemu sistemu dodaja nove komponente. Ta proces se pogosto izvaja intravensko, kar pomeni, da se mora pacient za nadaljevanje procesa vedno znova zglasiti pri zdravniku.

Za zdravljenje NHL zdravniki pogosto uporabljajo monoklonska protitelesa ali pa umetna protitelesa, ustvarjena da vplivajo na specifičen tip celic. Dandanes nekatere izmed njih uporabljamo tudi pri zdravljenju HL.

Zdravljenje imunskega sistema navadno vključuje interferon in imunomodulacijska sredstva. Interferon naravno proizvajajo bele krvne celice, imunomodulacijska zdravila pa so v celoti delo človeka.

Ker imunoterapija posega v človekov imunski sistem, so tudi v primeru tovrstnega zdravljenja prisotni nelagodni stranski učinki. Manj nevarni stranski učinki vključujejo prebavne motnje, kašelj, slabost, utrujenost in vročino. V skrajnih primerih lahko imunoterapija sprošča tudi nekatere smrtno nevarne stranske učinke, ki jih morate takoj prijaviti in preveriti pri vašem zdravniku.

Presaditev matičnih celic

Metoda presejevanja matičnih celic je v dotičnem primeru bolj izjema kot navada, kljub temu pa z novimi znanji postaja vse bolj razširjena.

Presaditev matičnih celic klasificiramo glede na njihov izvor. Pri avtolognih presaditvah matičnih celic ohranimo nekaj pacientovih lastnih matičnih celic in jih po intenzivni kemoterapiji ali pa radiacijski terapiji zoper uvajamo v telo. Pri alogenih presaditvah je proces precej podoben – z razliko, da presajene celice pridobimo iz druge osebe, ne pa pacienta samega.

Tudi presaditve matičnih celic lahko vodijo do nekaterih stranskih učinkov, saj se telo privaja na nove, tuje celice. Takrat je človeško telo bolj dovzetno za razne infekcije, poleg tega pa telo kmalu po presaditvi novih celic še ne zmore proizvajati lastnih krvnih ploščic, zato se mora človek v tem primeru obvarovati pred poškodbami, ki lahko privedejo do izgube krvi.

V primeru, da pacientovo telo nove matične celice zavrača, je lahko njegovo življenje močno ogroženo. Pacientov imunski sistem je potrebno najprej zatreti preden se lahko izvede dejanska presaditev – posledično lahko pride do napadov tujih celic na organe. Če se matične celice ne spojijo s kostnim mozgom in se ne razmnožujejo, bo imel pacient velike težave s krvavenjem in okužbami.

Limfomi in medicinska konoplja skozi zgodovino

Medicinska konoplja je že dolgo poznana kot učinkovit stimulant apetita in sredstvo proti slabosti. Nedavne raziskave kažejo na to, da ima konoplja tudi zelo učinkovite protivnetne lastnosti, zaradi česar bi lahko postala zelo dobrodošel dodatek k režimu zdravljenja limfomov.

Limfomi in medicinska konoplja – klinični dokazi

Izmed vseh nedavnih raziskav o uporabi medicinske konoplje so nekateri izmed najkonkretnejših rezultatov izhajali prav iz področja raziskav o rakavih bolnikih. Popolni konsenz je v zdravstveni skupnosti vselej redkost, kljub temu pa je tudi v teh krogih obveljalo nekakšno širše strinjanje z dejstvom, da konoplja uspešno stimulira apetit in manjša slabosti, ki so stalna spremljava procesa zdravljenja limfomov.

Eden izmed načinov, na katere konoplja pomaga bolnikom, ki se borijo proti limfomom, je preko njenih protivnetnih učinkov. Poleg nekaterih drugih zelo pomembnih kemikalij vsebuje medicinska konoplja tudi kanabinoid CBD (kanabidiol) – mnoge klinične raziskave so pokazale, da CBD učinkovito lajša tegobe anksioznosti, epilepsije, vnetji in slabosti.

Nekatere študije so pokazale, da lahko CBD tudi zavira nastanek nekaterih rakastih celic, kar pomeni, da je lahko konoplja poleg koristnega zdravila za lajšanje stranskih učinkov tudi potencialna prva linija obrambe in preventive proti celicam, ki povzročajo limfome.

Limfomi in medicinska konoplja – raziskave

Leta 2005 je ekipa znanstvenikov preiskala učinke aktivacije kanabinoidnega receptorja pri limfomu plaščnih celic (MCL). Pred tem so izvedli raziskavo o izražanju kanabinoidnih receptorjev v celicah MCL in ugotovili, da imajo celice MCL več izraza kot zdrave celice. Po tej ugotovitvi jih je zanimalo, kakšen vpliv bi imela aktivacija kanabinoidnih receptorjev v celicah MCL.

Tako kanabinoidi, ki aktivirajo CB1 receptor, kot tudi kanabinoidi, ki aktivirajo receptor CB2 so znižali sposobnost preživetja MCL. Hkrati so ugotovili tudi, da bi lahko CB1 antagonist pripomogel k uničevanju celic MCL. Ko je ekipa znanstvenikov hkrati uporabila kanabinoid, ki aktivira receptor CB1 in antagonista, sta skupaj delovala še močneje. Zanimivo pa je, da do tega fenomena ni prišlo tudi v primeru celic raka na dojkah.

Mnogi člani prej omenjene raziskovalne ekipe so sodelovali tudi pri raziskavi o ne-Hodkinsonovem limfomu. Raziskali so kanabinoidne receptorje celic NH limfoma B, da bi primerjali ugotovitve z tistimi iz prejšnje raziskave.

Večina analiziranih vzorcev je vsebovala več receptorjev kot tipično tkivo bezgavk. Vzorci so imeli različne nivoje izražanja, toda brez izraza ni bil nobeden od vzorcev. Ekipa je zaključila, da bi lahko bili kanabinoidni receptorji vitalnega pomena pri zdravljenju rakastih obolenj kot je limfom.

Uporaba konoplje pri limfomu

Iz omenjenih dokazov je razvidno, da konoplja lahko deluje kot vsestranska medicinska učinkovina pri rakavih bolnikih. Simptomi rakavih bolezni pogosto zadostujejo pogojem za zdravljenje s konopljo v državah kjer je tovrstno zdravljenje zakonsko urejeno.

Primer; simptom, s katerim s srečujemo tako zaradi bolezni raka kot tudi zdravila za to bolezen je slabost. Mnoge zvezne države v ZDA slabost uvrščajo med tegobe, ki opravičujejo zdravljenje z uporabo konoplje. Obstajajo tudi sintetični kanabinoidi, kar dokazuje, da tudi vladne avtoritete razumejo potenciale, ki jih konoplja predstavlja na dotičnem področju.

Kadar pri zdravljenju limfoma ali podobnih bolezni uporabljamo konopljo moramo vselej vedeti nekaj pomembnih stvari:

  • Ta trenutek konoplje ne moremo uporabljati kot čudežno zdravilo, ki bo čez noč pozdravilo raka. Bomo pa s časom zagotovo odkrili še več potenciala konoplje na tem področju. Do tedaj strokovnjaki priporočajo, da konopljo uporabljate kot dodatek k vašemu procesu zdravljenju, ne pa kot nadomestilo.
  • Limfom se odvija neposredno v imunskem sistemu. Konoplja ima nekatere lastnosti, ki lahko zatirajo imunski sistem, zato bodite previdni in pozorni na simptome.
  • Prva izkušnja s konopljo ni vedno najlepša. Nekatere paciente na primer moti konopljin vonj ali pa okus. Pri zdravljenju s konopljo moramo biti pripravljeni eksperimentirati.

Konopljino svetovanje
070 543 038

Načini konzumacije medicinske konoplje

Kajenje vsekakor ni edini način za učinkovito konzumacijo konoplje. Do danes so medicinski in rekreativni uporabniki konoplje odkrili mnogo različnih metod in oblik za njeno konzumacijo, tako da lahko vsak pacient najde sebi ustrezen način.

  • Kajenje

    Najbolj tradicionalen način konzumacije konoplje sicer ima svoje prednosti, definitivno pa to ni najbolj zdrava metoda. Pri inhaliranju konoplje se njeni učinki precej hitro občutijo, toda katran in škodljivi toksini, ki jih preko kajenja vnašamo v telo vsekakor niso zdravi.

  • Uparjevanje/Vaporizacija

    Ta metoda je zelo podobna kajenju, le da je količina škodljivih toksinov, ki jih vdihavamo, manjša kot pri kajenju zvitkov konoplje. V kolikor je kajenje vaša izbrana metoda vam priporočamo, da to počnete z kvalitetnim vaporizatorjem.

  • Mazila in obliži

    Kreme ali losjoni, ki lajšajo bolečine na določenih mestih in obliži, ki sproščajo celotno telo. Če se spopadate s pritiskom tumorja v bližini kože vam bodo losjoni in mazila gotovo lajšala bolečine. V primeru, da vaš organizem potrebuje hitre rešitve pa se lahko poslužite posebnih obližev, ki bodo zdravilne učinkovine konoplje sproščali naravnost v vaš krvni obtok.

  • Živila

    Konoplja v obliki hranilnih živil deluje precej podobno kot prej omenjeni obliži, učinki pa so precej odvisni od posameznika.

  • Olja

    Primerna opcija za paciente, ki imajo radi bolj vsestransko zdravilo. Mnogi priznani aktivisti na področju medicinske konoplje pričajo o uporabi CBD olja, v nekaterih namenskih prodajalnah medicinske konoplje pa je možno kupiti tudi Rick Simpsonovo Olje (RSO).nOlja lahko konzumirate sama, ali pa v kombinaciji z drugimi živili. Ločiti pa moramo med kuhinjskimi olji in CBD/THC oljnimi ekstrakti.

  • Tinkture in kapsule

    Ta metoda je primerna za tiste paciente, ki si tudi pri zdravljenju s konopljo želijo podobne izkušnje, kot jo dobijo v tradicionalni medicini. V nekaterih zveznih državah v ZDA vam v namenskih prodajalnah medicinske konoplje lahko namešajo mešanico kapsul, ki točno ustreza potrebam vašega zdravstvenega stanja.

Preden sprejmete odločitev za katerokoli izmed omenjenih metod vam priporočamo, da se posvetujete z uslužbenci v namenskih prodajalnah medicinske konoplje oz. vašim osebnim zdravnikom. Verjetno boste morali poskusiti več metod, da boste našli tisto, ki vam osebno najbolj ustreza – neglede na metodo pa začnite z manjšimi dozami, in jih postopoma zvišujte. Nekatere metode začnejo učinkovati po daljšem časovnem obdobju kot druge, zato je težko oceniti, ali je za vas primerna ali ne.

STRANSKI UČINKI UPORABE KONOPLJE

Kot vsestransko zdravilo ima konoplja seveda določene lastnosti, ki lahko v določenih situacijah nekomu koristijo, nekomu drugemu pa ne. Kar vi vidite kot stranski učinek je lahko drugemu pacientu ena izmed ljubših lastnosti te rastline. Na konopljo poskušajte gledati iz holističnega vidika, ne kot sredstvo, ki ima absolutne prednosti in slabosti. Nekateri izmed pogostih stranskih učinkov vključujejo:

Povečan apetit

Nekateri pacienti, ki trpijo za rakom, imajo lahko težave z vpadom apetita in posledično prekomerno izgubo teže. V primeru, da pacient trpi za limfomom, ki pritiska na njegov želodec, pa je uživanje hrane še toliko težje – konopljina dobro poznana lastnost stimulacije apetita bo takšnemu pacientu prišla še kako prav.

Sredstvo za boljši spanec:

Med tem ko rak načeloma povzroča utrujenost, so ostali simptomi te bolezni, kot so bolečine in slabost, pogosto razlog za neprespane noči. Konopljine sorte vrste indica vas bodo sprostile in uspavale, tako da boste dobili svojo dozo prepotrebnega spanca.

Pomanjkanje energije

V primeru, da ste zaradi limfoma preveč utrujeni, da bi normalno funkcionirali skozi dan, bi vam valj dodatne energije gotovo koristil. Konoplja lahko reši tudi to težavo! Konopljine sorte vrste sativa vas bodo napolnile z dovolj energije, da se boste lahko vsak dan spopadli z vsemi izzivi, ki vam jih dan nameni.

Drugi tipični učinki konoplje se vam bodo na prvi pogled morda zdeli kot negativni stranski učinki – na srečo za njih obstajajo precej enostavne rešitve.

Pozabljivost

Eden izmed tistih učinkov konoplje, ki je lahko zelo neprijeten med vsakodnevnimi opravili je rahla pozabljivost, ki so je lahko deležni uporabniki konoplje.

Utesnjenost/Anksioznost

Nekateri uporabniki konoplje se po uporabi lahko počutijo utesnjeno ali anksiozno. V tem primeru vam priporočamo, da zmanjšate dozo in/ali zamenjate sorto konoplje – vselej pa se o tem posvetujte z vašim osebnim zdravnikom.

Žeja in suha usta

Konoplja lahko povzroča žejo in občutek suhosti v ustni votlini. Redno pitje vode in/ali žvečenje žvečilnega gumija bo tukaj v veliko pomoč.

Rdeče oči

Glede na to, da gre bolj za kozmetičen stranski učinek, se zaradi rdečkastih oči po uporabi konoplje ni potrebno ničesar bati. Če vam je zato v javnosti morda nelagodno, lahko to težavo hitro rešite z kapljicami za uči, ki jih lahko kupite v vsaki lekarni.

Težave z dihanjem

Inhaliranje konoplje lahko škoduje pljučem in povzroči težave pri dihanju. Priporočamo uporabo drugačne oblike uživanja konoplje, da se lahko dihalni sistem regenerira. Uporabite na primer konopljina živila ali obliže.

KAKO ZAČETI Z MEDICINSKO KONOPLJO?

Pri medicinski konoplji je najpomembnejša ozaveščenost. Pozanimajte se o vaših lokalnih zakonodajah in pri zdravnikih, ki imajo znanje na dotičnem področju.

Brezplačno konoplja svetovanje

Prevod: Mariuana doctors

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun