Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja kot gorivo

GORIVO PRIDELANO IZ KONOPLJE

Industrijska konoplja je rastlina, s katero je moč izdelati veliko naravnih izdelkov, več kot 60.000 različnih proizvodov, med drugim tudi gorivo. Iz industrijske konoplje je mogoče izdelati bio gorivo, ki lahko zmanjša ali pa popolnoma nadomesti vsa fosilna goriva. Delimo jih v dve skupini:

  1. Konopljin biodizel, ki je izdelan iz olja, ki se iztisne iz semen industrijske konoplje.
  2. Konopljin metanol/etanol, izdelan zaradi fermentacije stebel industrijske konoplje.

Konopljino gorivo lahko izdelamo popolnoma iz domače proizvodnje, zaradi česar uporaba goriv ne bi bila več odvisna od zunanjega uvoza. Gojenje te rastline in uporaba njenih produktov pa bi trajnostno blagodejno vplivala na okolje, saj so izdelki ekološki, kar pomeni popolnoma razgradljivi v naravi in ima nizek ogljični odtis.

Konopljino gorivo ni nevarno za okolje

Konopljino gorivo ne vsebuje žvepla, kar pomeni, da pri gorenju ne nastaja žveplov monoksid, ki je glavni krivec za »kisel dež«. Uporaba konopljinega biodizla je korak naprej pri zagotavljanju trajnostnega razvoja domačega okolja. Zaradi zagona industrije pridelave in predelave industrijske konoplje, bi se močno povečalo število delovnih mest, uporaba produktov pa bi se blagodejno poznala v državni blagajni. Vsekakor pa se tu ne sme zanemariti morebiten izvoz produktov v druge države in s tem povezanih pozitivnih izidov.

Koncept uporabe rastlinskega olja sega v leto 1895, ko je Dr. Rudolf Diesel razvil prvi motor, ki deluje na rastlinsko olje. Prvič pa je bilo predstavljeno v Parizu na razstavi World Exhibition leta 1900, kjer je Diesel uporabil kikirikijevo olje, da poganja motor. Prvo vozilo na svetu je poganjalo bio gorivo.

Zakaj uporaba konopljinega biodizla

  • Biodizel je edino alternativno gorivo, ki ga lahko uporabimo v vsakem dizelskem motorju, brez predelav.
  • Biodizel je varen za rokovanje in transport, saj je razgradljiv in je manj toksičen kot namizna sol.
  • Lahko ga shranjujemo v obstoječih objektih namenjenim fosilnim gorivom.
  • Naredimo ga lahko iz domačih surovin, v tem primeru iz industrijske konoplje.
  • Neodvisnost od naftnih trgov.
  • Ko biodizel gori, nima nadležnega vonja, ravno nasprotno, diši podobno cvrtju ali pokovki.
  • Biodizel ima 11 % kisika po teži in ne vsebuje žvepla
  • Uporaba biodizla daljša delovno dobo motorja, saj med drugimi služi tudi kot mazivo za mašino, med tem pa ne vpliva negativno na preostale dele motorja in ne zmanjšuje sposobnosti.
  • Razlitja in posledično uničenje okolja v primeru uporabe biodizla ne bi več poznali, saj je to gorivo popolnoma razgradljivo v naravi

KONOPLJA VARUJE NAŠ PLANET

Vsekakor bi popolna uporaba biodizla pomenila, pravo revolucijo in močno klofuto naftnim družbam, ki so zaradi monopola na trgu goriv stigmatizirali konopljo do te točke, da je človek zanemaril pridelavo in predelavo te rastline. Namreč mnogi izdelki iz nafte, ki so škodljivi okolju, so popolnoma nadomestili konopljine izdelke. Kot je plastika, kar pa je popolnoma skregano z vsako logiko. Vsekakor je čas, za spremembe na bolje in zavedanje osebne odgovornosti do planeta, ki ga zapuščamo prihodnjim generacijam, uporaba konopljinega biodizla je le eden izmed korakov do lepšega in čistejšega okolja.

Vir: Portal-Konoplja.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun