Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Otroke s hudo epilepsijo bodo zdravili z medicinsko konopljo

Na pediatrični kliniki kmalu študija o vplivu medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih. Na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bodo začeli izvajati klinično študijo o zdravljenju otrok z najhujšimi oblikami epilepsije z medicinsko konopljo. Po besedah vodje študije, pediatričnega nevrologa Davida Neubauerja bo to prva tovrstna študija v Evropi, vanjo pa bo zajetih okoli sto otrok in mladostnikov.

Nadušeni nad rezultati

V začetku leta 2015 so na pediatrični kliniki ljubljanskega kliničnega centra že izvedli študijo, v kateri so otroke s “trdovratno” epilepsijo, pri katerih druga zdravila niso učinkovala, zdravili s sintetičnimi kanabinoidi. To je nepsihoaktivna substanca, ki so jo proizvedli v laboratoriju, sicer pa je naravno prisotna v konoplji. “Nad rezultati smo bili navdušeni,” je v pogovoru za STA povedal Neubauer. Pri večini otrok se je število epileptičnih napadov zmanjšalo tudi za 75 odstotkov, izboljšala se je njihova komunikacija, govor, kognitivne funkcije, motorika, spanje ter povečal apetit.

Prva tovrstna študija v Evropi

A pri približno petini bolnikov tudi sintetični kanabinoid ni učinkoval. Zato so se sedaj odločili, da bodo izvedli študijo, v kateri bodo ti otroci poleg zdravil, ki jih sicer jemljejo, prejemali medicinsko konopljo. Po Neubauerjevih navedbah namreč izkušnje iz tujine kažejo, da je konoplja, ki ima še številne druge naravne kanabinoide, v primerjavi s sintetičnim kanabinoidom bolj učinkovita zaradi sinergije učinkovin.

Študija bo nastopila v kratkem času

Komisija za medicinsko etiko je to študijo odobrila konec avgusta lani, v kratkem pričakujejo še dovoljenje javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke: “Protokol je narejen, tako da mislim, da bi lahko začeli to izvajati v zelo kratkem času,” je povedal Neubauer. V študijo, ki bo trajala pol leta, bo zajetih okoli sto otrok oziroma mladostnikov. Del jih bo sprva prejemal sintetične kanabinoide, drugi medicinsko konopljo. Nato jim bodo učinkovine zamenjali. Tako želijo izvedeti, ali je kakšna razlika v učinkovanju sintetičnih kanabinoidov in medicinske konoplje pri otrocih s trdovratno epilepsijo in kakšne so razlike pri teh, sicer pozitivnih stranskih učinkih.

Tudi po sto epileptičnih napadov na dan

“Mogoče se sliši, da 75 odstotkov manj napadov niti ni kakšen uspeh. Ampak za starše otrok, pri katerih se napadi pojavljajo tudi stokrat na dan, nato pa se pojavijo samo enkrat ali dvakrat na teden, je to izrazito olajšanje,” pojasnjuje Neubauer. Kot dodaja, je nekaj staršev celo navajalo, da se število napadov ob uživanju sintetičnega kanabinoida niti ni bistveno zmanjšalo, a so bili ostali učinki na otroka tako dobri, da so želeli nadaljevati s terapijo. Medicinsko konopljo bodo prejeli od avstralsko-izraelskega podjetja MGC Pharmaceuticals, s katerimi je Neubauer prišel v stik prek mednarodnega inštituta za kanabinoide (ICAANA).

Konoplja v razpršilu

Zaenkrat se z MGC Pharmaceuticals dogovarjajo, ali bodo dobili konopljo v obliki kapljic ali v obliki razpršila. “Z razpršilom nimam veliko izkušenj in me malo skrbi, da ne bi bilo tako natančno doziranje,” pravi Neubauer, a dodaja, da naj bi otroci lažje uporabljali razpršilo. Ker medicinska konoplja v nasprotju s sintetičnim kanabinoidom vsebuje tudi THC, ki je psihoaktivna učinkovina, bodo morali biti po Neubauerjevih besedah izrazito pozorni pri odmerjanju, da ne bi prišlo do zastrupitve. Zaenkrat še ni popolnoma jasno, zakaj kanabinoidi učinkujejo pri zdravljenju epilepsije: “Kanabinoidi imajo antikompulzivne lastnosti, ne vemo pa, na kakšnem principu delujejo. Zelo možno, da na naš notranji, endokanabinoidni sistem,” je pojasnil Neubauer in dodal, da ne deluje na receptorje, na katere deluje THC.

Več o epilepsiji in kanabinoidih.

Vir: Žurnal24.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun