Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Rak dojk in konoplja

Rak dojk in konoplja

Kanabionidi: novo upanje v podpori zdravljenja raka dojk?

Roza oktober je v znamenju raka dojk. V razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah in zato pomemben javno zdravstveni problem. V Sloveniji je za rakom dojk v letu 2014 zbolelo 1.301 bolnik, pri čemer približno 1 % raka dojk predstavljajo moški bolniki. Pojavnost v zadnjih desetletjih narašča. (vir: Onkološki inštitut Slovenije). Čeprav so določena zdravljenja zelo uspešna, rak dojke slovi po tem, da je odporen na konvencionalne terapije in se pogosto ponovi. Ravno zaradi tega so izziv za prihodnost nujno potrebne individualne terapije.

Ni vse v zatrdlinah

Raka dojk lahko delimo na:

  • neinvazivni rak dojk, ki večinoma nima klinične slike in ga skoraj vedno odkrijemo s slikovno diagnostiko (predvsem z mamografijo)
  • invazivni rak dojk, kjer je v zgodnji fazi omejen na dojko in/ali pazdušne bezgavke.

Tipična klinična slika raka dojk obsega trdo, grčasto in praviloma nebolečo zatrdlino v dojki, značilna je tudi vdrta koža ali bradavica nad tumorjem. Če tumor raste pod bradavico, je ta lahko uvlečena. Tipne so lahko povečane bezgavke v pazduhi in nadključnični kotanji.

Znamenje raka dojk je lahko izcedek iz dojke, zlasti krvav ali bister. Mlečni izcedki, gosti izcedki in izcedki iz več vodov obeh dojk praviloma niso posledica raka dojk. Med zgodnje rake dojk sodi tudi netipni rak dojk, ki nima zgoraj opisane klinične slike.

Lokalno napredovali rak dojke lahko povzroči razpadanje površinskega tkiva ali vraščanje v okolna tkiva, živce, kar pogosto povzroča bolečino. V to skupino spada tudi vnetni rak dojk, za katerega je značilna vnetno spremenjena koža (pordela, edematozna in otrdela, daje vtis pomarančaste kože), s slabo omejenim ali netipnim tumorjem.

Neinvazivna vrsta raka dojk pa sta predvsem:
  • DCIS – duktalni karcinom in situ. Rakaste celice ne rastejo zunaj teh kanalčkov in se ne širijo zunaj tkiva dojke)
  • LCIS – lobularni karcinom in situ (se ne širijo zunaj lobulov).

Prav zato, ker je karcinom in situ omejen, ni pravi rak dojke, vendar pa ga moramo zaradi visoke verjetnosti prehoda v invazivno obliko vseeno zdraviti. Redka oblika neinvazivnega raka je Pagetova bolezen. Ekcemu podobne spremembe v epidermisu bradavice in kolobarja, ki se zaradi tega včasih zmotno zdravijo kot kožna bolezen.

Ključno vlogo pri odkrivanju raka je samopregledovanje dojk

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem.

Kako in kdaj si pravilno pregledovati dojke, boste našli na strani združenja proti raku dojk

Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta vam na voljo številne aplikacije in spletne storitve, ki vas opominjajo na samopregled. S pregledovanjem dojk naj ženske začnejo po 20. letu in ga opravljajo enkrat na mesec, najbolje 7. do 10. dan po končani menstruaciji. Od leta 2008 pa poteka v Sloveniji organiziran državni presejalni program za raka dojk DORA.

Temeljna diagnostika za rak dojk je mamografija

Pri diagnostiki raka dojk sta na prvem mestu anamneza in klinični pregled. V anamnezi smo pozorni predvsem na ginekološko anamnezo, uporabo kontracepcije, hormonskega nadomestnega zdravljenja ter družinsko anamnezo. Pri kliničnem pregledu smo pozorni na vidne in tipljive spremembe dojk. V slikovni diagnostiki uporabljamo mamografijo, ultrazvok in magnetno resonanco. Temeljna slikovna preiskava pri raku dojk je mamografija, ki jo uporabljamo tudi pri presejanju za raka dojk, vse druge preiskave so dopolnilne.

Ultrazvok dojke je osnovna slikovna preiskava pri bolnicah, mlajših od 35 let, in dopolnilna preiskava pri starejših od 35 let. Magnetno resonanco dojk uporabimo ob določenih indikacijah. Dokončna postavitev raka dojk je možna s histopatološkim pregledom odvzetega vzorca tkiva, ki ga pridobimo z biopsijo s tanko ali z debelo iglo, z vakuumsko asistirano biopsijo ali s kirurško biopsijo. Rak dojk nato zdravimo s kombinacijo kirurškega zdravljenja, sistemskega zdravljenja in obsevanja. Izbor in zaporedje načina zdravljenja sta odvisna od razširjenosti in histopatoloških lastnosti bolezni. (povzeto po: Onkološki inštitut).

Zdravimo s kirurgijo, obsevanjem in sistemskim zdravljenjem

Rak je heterogena bolezen z različnimi biološkimi značilnostmi in različnim potekom bolezni. Zdravljenje je multidisciplinarno in optimalne rezultate dosežemo s kombinacijo več različnih vrst zdravljenja – s kirurgijo, obsevanjem in sistemsko terapijo.

O vrstnem redu in načinu zdravljenja odloča ekipa specialistov omenjenih strok, ki upošteva poleg mikroskopskih značilnosti tumorja (histologije) še starost, splošno stanje bolnice, morebitne pridružene bolezni ter razširjenost (stadij) bolezni. Poleg uspešnega zdravljenja želimo povzročiti čim manj poznih posledic, ki bi lahko vplivale na vsakdanje življenje posameznice.

Rak dojk je kronična bolezen, ki ne prizadene samo telesa bolnice, ampak globoko prizadene tudi njeno dušo. Mnogokrat spremeni pogled na vrednote življenja. Ne prizadene samo nje, ampak njeno bližnjo in daljno okolico ter vpliva na odnos v družini. (povzeto po EuropaDonna)

Nezanemarljiv je podatek, da je leta 2004 rak dojk povzročil 519.000 smrtnih primerov po vsem svetu (7 % smrtnih primerov raka; skoraj 1 % vseh smrtnih primerov).

Kako lahko pomaga konoplja?

Raziskave konoplje, opravljene v zadnjih desetletjih, kažejo na širok, neraziskan potencial uporabe v medicini, tudi v onkologiji. Raziskovalci zato kot v podporo konvencionalnim zdravljenjem (ali v podporo odpravljanju posledic tega) izpostavljajo konopljo. Kanabidiolna kislina (CBDA) je zaviralec MDA-MB-231 (rakaste celice v migraciji), saj upočasnjuje in zavira njihovo širjenje, medtem ko ima na sposobnost razmnoževanja rakavih celic vpliv tudi CBD, nepsihotropna sestavina konoplje. (vir: cannabiscure.info)

Avgusta 2015 je nacionalni inštitut za raziskavo raka, NCI (National cancer Institute) izdal obsežno poročilo, da konoplja ubija raka. Da, prav ste prebrali. Potrditev so dobili tudi s strani ameriške vlade.

Potencialne zdravilne koristi za ljudi, ki živijo z rakom (ali kakšno drugo kronično boleznijo) so:
  • anti-slabost
  • povečanje apetita
  • lajšanje bolečin
  • izboljšan spanec

Če pri zdravljenju s konopljo izločamo THC in uporabljamo druge kemične komponente (CBD, CBN, CBG, …) pa je pri rakavih bolnikih drugače. Med dvoletno študijo, ki so jo izvedli na miših in podganah, ki so jih hranili z izvlečki konoplje, ki je vsebovala tudi THC, so odkrili:

  • kanabinoidi lahko zmanjšajo rast tumorjev, blokirajo rast bolnih celic in razvoj krvnih žil, potrebnih za rast tumorjev;
  • laboratorijski testi na živalih so pokazali, da kanabinoidi lahko ubijejo rakave celice, medtem ko ščitijo normalne celice;
  • študija THC v modelih raka na jetrih je pokazala, da je imela anti-tumor učinke;

Celotno poročilo si lahko ogledate tukaj (https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq#section/_1).

Verjamemo, da življenje z rakom ni enostavno, prav tako premagovanje tega, a v kolikor se odločite za premagovanje težav s konopljo vam na konoplja.net nudimo osebno pomoč in svetovanje. Pokličite nas na 070 543 038, kjer vam bodo naši svetovalci pomagali po svojih najboljših močeh.

Želimo vam čimveč moči in poguma! Vaša konoplja.net.

Brezplačno konoplja svetovanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun