Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Ruska konoplja – enoletnica, ki ni nikoli pozebla?

”Staroruski zapisi govorijo o tem, kako pomembno vlogo je igrala konoplja ne le v vsakdanjiku, temveč je bila tudi pomembno zdravilo pri lajšanju bolečin.” – Ruska konoplja. 

Ime vasi Konopljovka (vas blizu velikih ruskih mest Penza in Tula), konopljini listi, povezani s pšeničnimi klasi v svitek na vodnjaku, ki so ga sovjeti 1957 postavili na enem osrednjih moskovskih razstavišč VDNH, sta le dve oznanili, kako pomembno vlogo je igrala konoplja tako v carskem kot v sovjetskem imperiju. 1715 je razsvetljeni vladar Peter Veliki izdal Ukaz o razširjanju konopljinih in lanenih posevkov, nekaj podobnega se ponovi 1934 v Sovjetski zvezi z odlokom partije, ki govori o posebnih ugodnostih za tiste, ki pridelujejo konopljo.

Rusi pridelali večino konoplje za celotno Evropo

Ob koncu 19. stoletja so v Rusiji pridelali 40 % konopljinih surovin celotne Evrope, sovjetske enciklopedije pa navajajo, da je 1936 Sovjetska zveza pridelala 4/5 vse svetovne proizvodnje. Pričevanja o konoplji na ruskih tleh segajo 2000 let pr. n. št. v porečje Dona in Dnepra. Staroruski zapisi govorijo o tem, kako pomembno vlogo je igrala konoplja ne le v vsakdanjiku, temveč je bila tudi pomembno zdravilo pri lajšanju bolečin. To je trajalo vse do fin de siecla, na prehodu iz 19. v 20. stoletje, ko je v tedanjem dekadentnem času dodatno narasla opojna uporaba marihuane. Tedaj so prišli do pomembnega spoznanja: odvisno od tega, kje gojijo cannabis ruderalis (tipična za centralne predele Rusije), se spreminja vsebnost psihotropnih snovi – v hladnih področjih jih je manj kot v toplih. Od tod razlikovanje med t. i. industrijsko in indijsko konopljo, ki se je utrdilo v sovjetskem obdobju.

Tudi v Rusiji so podlegli prohibiciji

Če je bila Rusija do 1917 dobro preskrbljena z anašo (slengovski izraz za marihuano) iz jugovzhodnih predelov imperija, se je po oktobrski revoluciji proizvodnja konoplje drastično zmanjšala. Obudil jo je šele že omenjeni sovjetski odlok iz tridesetih let. Ko se je 1961 Sovjetska zveza pridružila državam, ki so podpisale Enotno deklaracijo o uporabi psihotropnih snovi, s čimer naj bi zajezili “rekreativno” vročico iz petdesetih let, se je zavezala, da bo konopljo umestila med nevarne droge. S tem je bil dan povod za pregon vseh, ki bi kultivirali večje površine konoplje. Zagrožena je bila zaporna kazen do dveh let in ta velja še danes.

Stanje se zadnje čase spreminja

Ko je pričel sredi osemdesetih let v času Gorbačovove perestrojke in glasnosti, ki pomenita proces preobrazbe in demokratičnosti, popuščati izjemno strogi nadzorni sistem, se je povečala tudi trgovina s konopljo. Kajenje anaše je skupaj z alkoholom ponujalo iluzijo pobega iz kaotične stvarnosti, v katero se je vse bolj spreminjala sovjetska družba. Ko je 1991 Sovjetska zveza razpadla in je Rusija razglasila neodvisnost, se je pod vladavino prvega ruskega predsednika Jelcina pričela tranzicija, ki je ustvarila nov sloj bogatašev – t. i. novoruskih, kar sprva pomeni slabšalni izraz za povzpetnika, ki si za dosego ciljev ne izbira sredstev. Uporaba raznih drog se je pričakovano povečala.

Opešani sistem totalitarnega nadzora ob hkratnem pomanjkanju ustrezne regulacije pomeni namreč tudi nekontrolirano pridelavo psihotropnih snovi, in današnji podatki govorijo o desetkratnem porastu glede na leto 1990. V devetdesetih letih pa so nastala tudi podjetja, ki danes po svetovnem spletu zagovarjajo zdravilni učinek konoplje: tako je na ruskem spletju mogoče vsakodnevno spremljati najnovejše novice o konoplji iz zahoda, ki so znanilke njene ponovne legalizacije … Tudi v Rusiji.

Vir: Institut-Icanna.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun