Shopping cart
0.00 €

Zelena luč za konopljo?

Ljubljana, 6. junija – V prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice so se na prvi skupščini zbrali člani združenja za konopljo za prehrambene in neprehrambene namene, ki si bodo po besedah predsednice Blanke Denko Čeh prizadevali za celostno ureditev statusa te poljščine. Poslanka ZL Violeta Tomič verjame, da ima konoplja velik potencial za dvig slovenskega gospodarstva. Je to zelena luč za konopljo?

Kot je uvodoma pojasnila predsednica združenja, so vanj vključeni strokovnjaki s področja pridelave, predelave in trženja konoplje v Sloveniji. Želijo si vzpostavitve enakovrednega odnosa do vseh kmetijskih rastlin, ki so oblikovale narod, kulturo in gospodarstvo. “Cilj je konopljo izenačiti s pšenico,” je izpostavila na novinarski konferenci.

Denko Čehova je dodala, da v združenju predvidevajo medresorsko usklajevanje na državni ravni, kjer bodo sodelovala pristojna ministrstva. Povabilo ministrstva za kmetijstvo po njenih besedah že imajo, nato pa si želijo še podpore gospodarskega, kulturnega in finančnega ministrstva ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Tako bi politiko glede konoplje uredili z roko v roki,” je še poudarila. V združenje je vpeta tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ki je po besedah njenega direktorja Branka Ravnikarja nudila podporo na strokovnem področju, pa tudi tehnično pomoč, ki je nujna za razvoj panoge.

“Z večanjem pridelave industrijske konoplje, so se odprla številna tehnološka vprašanja, povezana tudi s predelavo in trženjem,” je pojasnil. Ključno vprašanje je po njegovih besedah povezano s pravili v zvezi s konopljo, najtrši oreh in v nadaljevanju tudi finančno najbolj zahteven pa bo organiziranost panoge kot take, je še dejal. Z ureditvijo statusa konoplje se dolgo ukvarja tudi poslanka Združene levice Violeta Tomič, ki je prepričana, da se preko te poljščine dvigneta slovensko gospodarstvo in kmetijstvo. Konoplja je bila po njenih besedah predolgo časa popolnoma neupravičeno stigmatizirana. Med cilji je izpostavila ureditev trženja, saj ob pomanjkanju tega ljudje hitro izgubijo motivacijo.

Prepričana je, da bi bila konoplja dobra tudi za revitalizacijo zaraščenih kmetijskih površin, saj rastlina zdravi in čisti zemljo. Tak predlog je posredovala tudi ministru za kmetijstvo. Podpredsednik združenja Anton Može je medtem pojasnil, da je združenje intenzivno nastajalo leto in pol. Vključuje štiri strokovne odbore, in sicer za semena, za pridelavo, za predelavo in za trženje. Med težavami, s katerimi se soočajo pridelovalci konoplje pa je izpostavil pomanjkanje strojne opreme za žetev. Generalna sekretarka združenja Maja Klemen Cokan je ob tem poudarila, da se bo združenje ukvarjalo tudi s tem, kako naravne danosti izkoristiti v dobrobit vseh. V pridelavo si želijo vključiti nove, pa tudi stare, že pozabljene tehnologije. Kot je dejala, je treba v pridelavi znova vzpostaviti to, kar je kapital zrušil. Člane združenja sta na današnji prvi skupščini sicer nagovorila tudi evropski poslanec Igor Šoltes in kmetijski minister Dejan Židan. 

Vir: Sta

Komentiraj

Novice
Nazaj
Ali ste vedeli kdo uporablja marihuano?
Naprej
Kriminalizacija uporabnikov konoplje