Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Ameriška vlada uradno priznala, da kanabis uničuje rakaste celice

Ameriška vlada je končno priznala, da konoplja uničuje rakaste celice.

Toda daleč od tega, da bo uporaba marihuane v preostalih ameriških zveznih državah kaj kmalu tako sproščena, kot je v zvezni državi Colorado.

Skupini znanstvenikov, ki so ugotovili, da kanabis lahko učinkuje v boju proti raku, so se pridružili znanstveniki, ki so tesno povezani z ameriško vlado. Ta novica je toliko bolj odmevna, ker je prav ameriška vlada dolgo časa odprto kazala zadržanost do kakršnekoli teorije o zdravilnih učinkih aktivnih snovi v konoplji. S proučevanjem na miših in podganah so znanstveniki ugotovili, da kanabinoidi, to so aktivne snovi kanabisa, lahko upočasnijo ali celo preprečijo rakasta obolenja. Delujejo tako, da ubijajo obolele celice ali blokirajo ključne krvne žile, na katerih slonijo tumorji za svojo rast, ob tem pa ostanejo zdrave celice nepoškodovane.

To so te dni zapisali na spletnem mestu Cancer.org, ki ga vzdržuje ameriško združenje za rak (American Cancer Society). Spodbuja tudi učinke kemoterapije Nekateri izsledki še nakazujejo, da kanabidiol ali CBD, ena od skoraj sto aktivnih substanc v kanabisu, lahko poveča učinkovitost kemoterapije, ob tem pa ne spodbuja nobenega od neprijetnih stranskih učinkov, ki so sicer povezani s kemoterapijo. Na podlagi raziskav na miših so še ugotovili, da kanabinoidi lahko varujejo tudi pred črevesnim vnetjem in lahko vplivajo na manjšanje tveganja pred črevesnim rakom, dopuščajo pa tudi možnost, da pomaga pri zdravljenju.

Podobne učinke so zaznali tudi pri preučevanju še ene aktivne snovi, delta-9-THC, na rak jeter, pljuč in dojk.

Previdnost ostaja

Kljub zgoraj omenjenim in dodatnim podobnim ugotovitvam o potencialnih zdravilnih učinkih aktivnih snovi konoplje ostaja na istih spletnih straneh zapisano tudi, da “ni dovolj dokazov, na podlagi katerih bi bolnikom priporočili uporabo kanabisa za zdravljenje simptomov, povezanih z rakom, ali odpravljanje stranskih učinkov, ki se pojavijo pri zdravljenju raka”. Toda že priznanje, da “v laboratorijskih razmerah kanabis uničuje rakaste celice”, naznanja veliki preobrat uradne ameriške zdravstvene politike glede medicinske rabe konoplje. Tudi v Evropi se zakonodaja počasi odpira v tej smeri, a niso redki tisti, ki zagovarjajo, da je seznam bolezni, pri katerih je dovoljena uporaba konoplje v medicinske namene, še vedno preskromen.

Vir: Siol.net

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun