Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Blago iz konoplje – prednosti

Blago iz konoplje

Ljudje smo pod pritiskom manipulacije močne svetovne modne industrije, ki nas z nenehnim spreminjanjem svojih trendov sili v vedno večje potrošništvo, pozabili na osnovni namen obleke, pravi Lucija Zlodej, kreatorka čudovitih naravnih oblačil LuNi, ki jih izdeluje iz njej tako ljube konopljine tkanine.

Ste zagovornica naravnega, ekološkega življenjskega sloga – kaj pravzaprav to pomeni? Kako konkretno živite skladno z ekološkimi vrednotami? Je lahko človek, ki se ima za ekologa, mesojedec?

Zame naravni, ekološki življenjski slog zaobjema celotno človekovo bivanje. Živeti ekološko pomeni biti močno povezan z naravnimi ritmi in zakonitostmi narave. Živeti naravno pomeni živeti preprosto in celovito – v mislih, besedah in dejanjih. Ljudje si večinoma danes izberejo samo enosmerno ekološko naravnanost, kar je bolj trendovsko, preprosteje in ne odvzema udobja.

Recimo, nekdo se odloči za ekološko prehrano, v svojem gospodinjstvu pa uporablja zelo strupena čistilna sredstva, ali nekdo se ekološko oblači, uporablja pa škodljiva sredstva za osebno nego, veliko je teh kombinacij. Ekološki življenjski slog je pri nas še vedno zelo ozko usmerjen, predvsem k ekološki prehrani, zame pa pod ekološko spada tudi oblačenje, arhitektura, iztrebljanje (kompostni wc) – skratka, gre za neškodljiv odnos do vsega, kar nas obdaja. Veliko ljudi, ki se ima za ekologe, je mesojedcev. To je pač stopnja, do katere se kot ekološko naravnani spustimo. Resnični ekolog pa je po mojem vegetarijanec, zaradi globokega zavedanja in občutenja enosti življenja.

Veliko govorimo o ekološki hrani in zdravem prehranjevanju, malo pa o ekoloških oblačilih – kakšna je vaša vizija ekološke obleke? Kakšen je vaš odnos do modne industrije in trenutnih modnih trendov, ki so vsaj zame izgubili stik z realnostjo in postali sredstvo manipulacije?

Namen modnih trendov, ki se v glavnem spreminjajo vsakoletno, je prodati oblačila, ki jih ljudje v glavnem ne potrebujejo. Modna industrija je produkt nekaj posameznikov, ki manipulirajo z ljudmi z nenehnim spreminjanjem trendov in s tem vzpodbujajo potrošništvo v svojo korist. Tako so ljudje v glavnem pozabili na glavni namen oblačenja, ki je zaščita pred mrazom in vročino. Oblačila, ki jih nosimo, morajo nujno dopuščati senzibilnost našega telesa za temperaturo. Moja vizija naravnega oblačenja je, da so oblačila trajna, vsestransko uporabna in elegantna, kar pomeni manj oblačil, ki pa jih nosimo z veseljem. Izkušnja nas vseh je, da nosimo samo okoli 30 odstotkov oblačil iz svoje garderobe.

Katere značilnosti ima ekološko oblačilo?

Glavna značilnost ekološke obleke je, da se za pridelavo oblačilnih rastlin (konoplja, bombaž, lan, bambus …) niso uporabljali pesticidi in kemijski postopki obdelave. Za bombaž na primer porabimo 30 odstotkov vseh uporabljenih pesticidov na planetu, za konopljo pa nič, ker je konoplja rastlina, ki raste brez pesticidov. Konoplja je ekološka rastlina že po svoji naravi. Zelo pomembni sta tudi vzdržljivost in kakovost tkanine, kar nam omogoča dolgotrajno nošnjo in posledično zmanjševanja potrošništva. Glede ekologije je zelo zgovoren naslednji podatek: če bi na planetu zasadili samo deset odstotkov konoplje na obdelovalnih površinah, bi ta zadostila vsem potrebam celotnega človeštva na področju prehrane, obleke, papirja, gradbenih materialov, zdravstva, naftne industrije, avtomobilske industrije. Konoplja bi lahko zamenjala vse plastične proizvode, ki jih danes izdelujejo iz nafte, zato je zares žalostno, da veliki naftni, prehranski in farmacevtski lobiji ustvarjajo lažno propagando rastlini, ki bi lahko dolgoročno rešila planet.

Kako je nastala blagovna znamka LuNI – od kod navdih? Čemu sledite pri ustvarjanju lastnih kolekcij?

LuNi je kratica, sestavljena iz Lu, ki sta prvi dve črki mojega imena, in Ni, ki sta prvi dve črki imena mojega partnerja. Dva krajca lune simbolno predstavljata kozmični princip povezovanja neba in zemlje. LuNi je tako najin skupni projekt, oba ustvarjava ideje za nova oblačila, ki jih krojim in šivam sama. Nirvikar za oblačila izdeluje tudi ročno izdelane lesene gumbe. Izhajam iz družine z več kot stoletno krojaško tradicijo in moja želja je bila od nekdaj ustvariti obleko, ki bo naravna. Sledim izključno želji in potrebi posameznika in njegovi notranji naravnanosti.

Kdaj in kako ste začeli kreirati oblačila iz konopljinega blaga?

Z Nirvikarjem sva se spoznala pred štirimi leti in začela z oblačili LuNi. Najprej so bila lanena, potem pa sva uspela najti tudi konopljino blago in tako danes nastajajo oblačila iz tega, meni zelo ljubega, materiala.

Kakšne so prednosti konopljine tkanine? Kakšna je razlika med tkanino iz konoplje v primerjavi z drugimi naravnimi materiali – na primer bombažem, lanom …

Konoplja se je izkazala kot tkanina vrhunske kakovosti. Ima toliko dobrih lastnosti, da verjamem, da predstavlja prihodnost oblačenja. Njeno vlakno je upogljivo, kar pomeni, da se prileže k telesu in se ne mečka, kot recimo lan, katerega vlakno je lomljivo. Konoplja ima sposobnost odličnega uravnavanja telesne temperature, torej nas greje in hladi, ter dopušča telesu, da samouravnava telesno temperaturo. Konopljino blago je preprosto za čiščenje, ker se, tako kot večina naravnih materialov, čisti sama z zračenjem, pri pranju pa ne potrebuje agresivnih sredstev in visokih temperatur. Prepričana sem, da konoplja prekaša vse naravne materiale zaradi svoje nezahtevnosti, vsestranske uporabe (tu mislim predvsem na zelo fino obliko tkanja in pletenja, kar konkurira tudi bombažu) in trpežnosti.

Naj poudarim, da večina certificiranega bombaža v končni obliki ni ekološka. Bombaž iz ekološke pridelave je namreč klasično kemično obdelan, kar pomeni, da s tem izgubi vse svoje kvalitete. Konoplja je mnogo trpežnejša in mnogo manj mečkljiva kot lan. Dobro je vedeti tudi to, da veliko naravnih pletenin danes vsebuje elastan, kar prav tako zmanjšuje vrednost naravnega. Seveda pa to pomeni tudi korenito spremembo v samem oblačenju, saj naravni materiali narekujejo bolj sproščeno in manj oprijeto nošenje oblačil.

Sami tudi barvate blago?

Trenutno ne barvam sama, je pa to zagotovo moj izziv v prihodnosti. Barvani materiali iz konoplje, ki jih uporabljam, naj bi bili naravno barvani. Sama imam rada naravno barvo tkanin, je pa res, da smo ljudje močno povezani z barvami in zato je moja želja, da blago pobarvam sama.

Ustvarjate tudi izjemno elegantna oblačila – je blago iz konoplje primerno tudi zanje?

Vsa oblačila LuNi so elegantna, tudi predpasniki, oblačila za delo na vrtu, oblačila za meditacijo in jogo. Opažam, da obleka iz konoplje sama po sebi izžareva nekaj posebnega in pritegne marsikateri pogled, ker je konoplja kraljica rastlin na našem planetu. Blago iz konoplje ima naravno lepoto in eleganco. Seveda pa v oblačilih LuNi ne manjka ljubezni, ki jo obvezno všijem v vsak izdelek. Obleko iz konoplje lahko nosite na poslovnem sestanku ali na večerji v prestižni restavraciji, lahko jo oblečete za doma ali za ‘na lepše’. Iz nje se lahko izdela klasična moška obleka ali ženski kostim. Oblačila LuNi poudarijo vašo notranjo lepoto, ki je brezčasna. Isto velja za LuNi.

Verjetno so oblačila iz konoplje izjemno primerna tudi za otroke?

O tem sploh ni dileme in vse zgoraj našteto to potrjuje …

Znani ste po svojih izjemno funkcionalnih torbicah, narejenih na osnovi zlatega reza, pred kratkim pa ste začeli iz konoplje izdelovati tudi pletenine.

Dokler se človek igra, je mlad. In zame je igra en od glavnih temeljev mojega ustvarjanja. Tako je nastala tudi ideja torbice v zlatem rezu, ki se je izkazala tudi za izjemno praktično, ker ima tri prečne predale, kar nam ženskam omogoča večji pregled nad ‘nemogočo vsebino’, ki jo večinoma prenašamo s sabo. Moje največje odkritje pa so pletenine iz konoplje, ravno zato, ker smo se tako zelo razvadili z elastičnimi materiali, ki pa niso naravni. Izdelki iz konopljinih pletenin nam omogočajo udobno nošnjo in iz njih lahko izdelam majice, jopice, krila in otroška oblačila. Pletenine ne vsebujejo elastana in tako ostajajo popolnoma zdrave za našo kožo.

So obleke iz konoplje po vašem naša prihodnost?

Seveda in naj spomnim, da so bile tudi naša preteklost. Marsikatera babica vam bo znala povedati o čudovitih materialih iz konoplje, o rjuhah in posteljnini. Najpomembneje pa je, da obleka iz konoplje postane naša sedanjost.

Kje prodajte oblačila LuNi in kakšno je zanimanje zanje? Lahko od tega preživite?

Oblačila LuNi izdelujem po meri in po naročilu, najraje preko osebnega kontakta s tistim, za katerega ustvarjam. Nekaj vzorčnih modelov lahko najdete tudi v kotičku LuNi v trgovini Hannahbiz na Rimski 17 v Ljubljani, kjer se po dogovoru tudi srečamo. Lahko pa naju tudi obiščete na Feliksovi domačiji v Razaziji, v Gorenji Trebuši, kjer ustvarjava v objemu čudovite neokrnjene narave. Zanimanje za LuNi je vedno večje in nama prinese del dohodka. Hrano pridelava v glavnem doma, imava velik permakulturni vrt in tako živiva: preprosto in bogato v sobivanju z naravo.

Povzeto po: Sensa.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun