Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Dean Herenda: Ministrstvo ne drži obljub glede legalizacije medicinske konoplje

Kakšen mesec in pol po tem, ko je Odbor za zdravstvo naložil Ministrstvu za zdravje, da mora pripraviti zakonske osnove za legalizacijo medicinske konoplje in jo zagotoviti bolnikom na recept, se je na spletnih straneh e-uprave znašel predlog uredbe, kako si ministrstvo to zamišlja. Rastlino konopljo bi še naprej pustili v prvi skupini najbolj nevarnih drog, odslej pa je izjemam dodan »standardizirani cvetni vršički rastline konoplje«.

Ti bi morali biti v skladu z Zakonom o zdravilih in Zakonom o lekarniški dejavnosti, kar pomeni znova zgolj farmacevtske proizvode, ki bi jih po vrhu lahko le uvažali v državo, saj pridelava in promet s konopljo še naprej ostajata prepovedana. »Absolutno ni to, kar smo želeli. In kar je še hujše. Ni tisto, kar je ministrstvo za zdravje obljubilo v državnem zboru, da bo legaliziralo medicinsko konopljo. Po končani seji odbora za zdravstvo so dobili nalogo, da pripravijo zakonske osnove za uporabo konoplje v medicinske namene in da pri tem definitivno umaknejo konopljo iz prve skupine prepovedanih drog in THC ustrezno premaknejo navzdol, najverjetneje v tretjo skupino,« je komentiral predsednik Zveze NVO za droge in njihovo uporabo Dean Herenda.

Pravi, da je že toliko študij opravljenih, ki so zavrnile negativne vplive THC-ja na zdravje, da nima kaj iskati v drugi skupini. »Ta sprememba sploh ni sprememba,« dodaja, ker konopljo z dodano razlago, da jo razumejo zdaj kot cvet, smolo, tinkture in ekstrakte, znova pušča v prvi skupini prepovedanih drog kot doslej, kar povzroča še večjo zmedo.

»To je komično. Ker če se sklicuješ na konvencijo ZN iz leta 1961 o prepovedanih substancah, ta govori o spojinah, molekulah, ki imajo določen psihofizičen učinek in so zato psihoaktivne. Konoplja kot rastlina ni psihoaktivna, tudi cvet ni psihoaktiven, dokler ne pride do dekarboksilacije – spreminjanja THCa-ja v delta 9 THC.

Totalna zmešnjava in nepoznavanje pojmov in direktiv.« Meni, da so uradniki, ki so pripravili uredbo, »zreli za odstrel,« ker so prinesli naokrog ministrico in ker še naprej vztrajajo pri zakonodaji, ki temelji na slabo prevedeni konvenciji, zdaj tudi umaknjeni z uradne strani ministrstva. To so Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, sekretarka na Ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič in sekretar Jože Hren. Po besedah Herende smo zaradi slabega prevoda edini na svetu, ki smo prepovedali kar konopljo kot rastlino v celoti in na podlagi tega preganjamo ljudi. Pogovoru z Deanom Herendo lahko v celoti prisluhnete na spodnji povezavi.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun