Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Farmakologija kanabinoidov

Farmakologija kanabinoidov: Odkritje receptorjev za derivate iz konoplje in endokanabinoidnega sistema je privedlo do številnih možnosti za terapevtsko uporabo kanabinoidov. V osrednjem živčevju kanabinoidi učinkujejo predvsem modulatorno, uravnavajo sproščanje drugih nevrotransmitorjev prek aktivacije receptorjev CB1.

Aktivacija receptorjev CB2 zunaj osrednjega živčevja povzroča zmanjšanje vnetnega odgovora in povečanje apoptoze nekaterih tumorskih celic. S kanabinoidi lahko zdravimo slabost in bruhanje, izzvano s citostatiki; stimuliramo apetit; blažimo nevropatsko bolečino in spastičnost pri multipli sklerozi ter bolečino pri bolnikih z rakom. Učinkovitost pri drugih boleznih in stanjih se še preverja. Izolacija in identifikacija posameznih kanabinoidov iz konoplje in sinteza bolj selektivnih derivatov povečuje terapevtske možnosti. Ob tem se pojavljajo številni problemi z neželenimi učinki, zlasti, kadar gre za uporabo pripravkov iz konoplje z neznano količinsko in kakovostno sestavo.

Med toksičnimi učinki kanabinoidov so najbolj zaskrbljujoči kronični učinki, kot so odvisnost, toleranca z odtegnitvenimi simptomi, povečano tveganje za ponovni akutni miokardni infarkt in povečano tveganje za razvoj psihoz oziroma poslabšanje simptomov pri že obstoječi psihozi. Akutni učinki so bolj izraženi pri otrocih, pri katerih je bila pri naključnem zaužitju opažena huda depresija osrednjega živčevja. Za potencialna zdravila iz konoplje in sintetične kanabinoide morajo veljati enaka pravila kot za druga potencialna zdravila.

Tudi če je snov naravnega (rastlinskega) izvora in ima biološke učinke, moramo uporabnost za zdravljenje in sprejemljivo varnost za bolnika dokazati v nekliničnih preizkušanjih in kliničnih študijah, dovoljenje za promet pa mora izdati ustrezen organ. Bolniki pa si zaslužijo tudi kakovostno izdelana zdravila, ki vedno vsebujejo predpisano količino t.i. »remedii cardinalis«.

Vir: NIJZ.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun