Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja in gojenje za znanost na Evropskem sodišču

Društvo za regulacijo konoplje je na Evropsko sodišče za človekove pravice prejšnji teden vložilo tožbo proti državi, ker medicinska konoplja in gojenje v Sloveniji nista primerno urejena in ker jim ministrstvo za zdravje ni potrdilo licence za gojenje v znanstveno-raziskovalne in učne namene.

S prepovedjo dostopa do nje je onemogočen naravni način zdravljenja mnogih bolezni, so prepričani. Zaradi aktualne zakonodaje je v Sloveniji “prepovedan dostop do omenjene zdravilne rastline, zdravila samega, uživanja zdravila in pridobivanje zdravila,” so navedli v sporočilu za javnost. In dodali, da zaradi prepovedi konoplje v medicinske namene tudi zdravniki ne morejo predpisati tega zdravila, medtem ko številne študije o medicinski vrednosti ter uporabi konoplje potrjujejo, da gre za zdravilo.

Slovenija je postala podpisnica enotne konvencije o mamilih iz leta 1961 zato, »da lahko državno in lokalno eksperimentiramo z alternativnimi politikami, ki vključujejo korake k legalizaciji konoplje,« piše društvo. In dodaja, da bi v skladu z enotno konvencijo o mamilih Slovenija morala vzpostaviti celovit državni nadzorni sistem, ki ga imajo vzpostavljene vse sosednje države, a do danes tega ni uredila.

V skladu z zakonodajo bi naj bilo omogočeno, da je konoplja in gojenje dovoljeno vsaj v znanstveno-raziskovalne in učne namene, kar je tudi logično, licenco z uveljavljanjem pravice pa naj bi dodeljevalo ministrstvo za zdravje.

V društvu so ministrstvo pozvali, naj jim podeli licenco, v odgovor pa dobili samo dopis, ki so ga delno tudi objavili na svoji Facebook strani: »23. člen Konvencije od držav pogodbenic zahteva, da ustanovijo in financirajo enega ali več državnih organov, ki bodo zadolženi za opravljanje nadzornih nalog nad gojenjem konoplje.

Organ bo pristojen za razmejitev regij in določitev zemljiških parcel, na katerih bo dovoljeno gojenje konoplje. Posameznim subjektom bo izdajal dovoljenja za gojenje konoplje, v katerem bo točno določena površina in parcelna številka zemljišča, na katerem je gojenje dovoljeno in na način, da bodo le subjekti z izdanim dovoljenjem edini pooblaščeni za opravljanje dejavnosti tovrstnega gojenja konoplje. Vsak subjekt, ki bo gojil konopljo, bo svoj pridelek lahko prodal le pristojnemu organu, ki ga bo sprejel v svojo last najkasneje v roku štirih mesecev od konca žetve. Pristojni organ bo imel izključno pravico uvoza, izvoza, trgovine na debelo in ohranjanja zalog na ta način pridelane konoplje.

https://konoplja.net/novice/anton-komat-prepoved-proste-prodaje-zdravilnih-zelisc-je-okoljski-kriminal/

Glede na zgoraj navedeno, bi morali v Sloveniji v primeru dopustitve gojenja konoplje, skladno s Konvencijo o narkotičnih drogah, predhodno vzpostaviti celovit državni nadzorni sistem. Takšno ureditev in nadzor imajo v vseh državah, kjer je gojenje konoplje dovoljeno. Trenutno v Sloveniji ni dovoljeno gojiti konoplje razen za industrijske namene, kjer pravni in upravni sistem že obstajata.«

Odgovor ministrstva je v grobem torej ta, da društvu dovoljenja ne morejo dati, zato ker še niso vzpostavili organa za nadzor, torej zato ker niso opravili svojega lastnega dela. Medtem ko se na konvencijo sklicujejo pri splošnem odnosu do konoplje in pri njeni razvrstitvi, ki jo pri nas še vedno postavlja v 1. skupino najbolj nevarnih drog, pa jim je konvencija torej odveč v delih, ko jim nalaga nujno potrebne korake pri normalizaciji ureditve konoplje pri nas.

Seveda pa tudi ni čisto res, da ima vsaka država tako monopoliziran organ nadzora, saj tako Kolorado kot Češka dopuščata gojenje nekaj bilk konoplje za lastne potrebe, za kar pa državljani seveda ne potrebujejo posebne licence. Društvo je zato ministrstvo prijavilo inšpektoratu za kakovost dela javne uprave in vložili tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer bodo zahtevali odškodnino in pravico, so pojasnili.

Vir: STA in Facebook

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun