Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

KONOPLJA IN KANABIS – kolumna 1.del

Drage obiskovalke, cenjeni obiskovalci, pozdravljeni na prenovljeni spletni strani projekta Marihuana marš, kjer boste odslej lahko sledili aktualnim novicam in se informirali o področjih konoplje in kanabisa ter njunih mnogih vrst uporabe. Ste se ravnokar vprašali, ali obstaja razlika med konopljo in kanabisom? A ni to samo drugačno poimenovanje iste stvari?

Ni! Daleč od tega! Konoplja in kanabis sta dve zelo različni zadevi, njuno mešanje pa povzroča marsikatero regulativno in represivno zagato, katerih žrtve so na koncu pridelovalci konoplje, bolniki, ki se želijo ali morajo zdraviti s kanabisem, ali pa njegovi rekreacijski uporabniki. Ta trojna delitev uporabnosti konoplje in njenih vršičkov – industrijska, medicinska in rekreativna uporaba – že dlje časa prevladuje v javnem diskurzu in v glavah ljudi, edinole zakonodaja in del stroke zaostaja za družbenim in znanstvenim napredkom.

Kaj je torej konoplja in kaj kanabis? Kanabis je mednarodno uveljavljeno ime za drogo, ki se jo da pridobiti iz rastlin rodu Cannabis, države pa jo morajo nadzorovati. To poimenovanje se ni spremenilo od sprejetja Enotne konvencije o mamilih iz leta 1961. Leta 1963 je bila konvencija ratificirana in objavljena v Uradnem listu v srbohrvaškem jeziku z napakama v prevodu v ključnih točkah; točki (b) uvodnega odstavka 1. člena, ki definira drogo ‘kanabis’; in točki (c) istega odstavka, ki definira vsako ‘rastlino kanabis’.

Ratificirane dopolnitve konvencije so bile objavljene tudi v slovenskem jeziku, a ključni definiciji iz 1. člena Enotne konvencije o mamilih, ki omogočata razlikovanje med drogo ter rastlino, ki jo daje – kanabisom in konopljo – nista bili nikoli prevedeni v slovenski jezik. Izraz konoplja se – v smislu ‘mamila’ – v slovenskem normativnem jeziku in praksi ni uporabil nikoli pred letom 2000, ko je začel veljati aktualni Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD). V nobenem od številnih zgodovinskih, strokovnih in slovarskih opredelitev izraz »konoplja« ne pomeni nič drugega kot kulturno rastlino: za seme, vlakna, hortikulturo in zeliščarstvo.

V nobeni zgodovinski strokovni literaturi pod to opredelitvijo ne bomo našli definicij mamil ali postopkov njegovega pridobivanja, tudi pri zeliščih ne. Kdaj pa gre za drogo in kdaj za rastlino? Deli konoplje se štejejo za drogo le, če vsebujejo drogo (THC) v koncentraciji, ki omogoča pridobivanje. Ti deli konoplje so samo cvetoči in plodni vršički (brez semen in listov, ki nimajo vršičkov), iz katerih smola ni bila iztisnjena, ne glede na njihovo poimenovanje; kanabisova smola, surova ali prečiščena, ki jo izloča celotna rastlina, zlasti v bližini vršičkov (kanabisa); pogojno pa tudi listi v neposredni bližini vršičkov. Za določanje koncentracije, ki še omogoča pridobivanja droge iz rastlinskih delov, se upošteva razmerje med psihotropnim THC in nepsihotropnim CBD v rastlinskih delih: če je razmerje manjše od 1, se (deli) rastline obravnavajo kot ‘za vlakna’, v nasprotnem primeru pa kot droga.

Ključni problem, ki ovira primerno regulativo na področju konoplje in kanabisa, je napačna raba poimenovanja ‘konoplja’ za drogo in za rastlino, iz katere je (v določenih primerih) drogo mogoče pridobiti. Pravilen izraz, ki ga za »konopljo« v smislu mamila uporabljajo mednarodne konvencije, je torej kanabis. Tako, upamo, da ste o konoplji in kanabisu izvedeli kaj novega. Spremembe na področju zakonodajne regulacije konoplje in kanabisa so racionalne in nujne, kar že dlje časa vejo civilna družba, znanost in del stroke, je prepoznalo tudi nekaj poslancev Državnega zbora, a o tem več v naslednji kolumni. V kolikor bi svoje znanje želeli še dodatno obogatiti, nas redno spremljajte na spletni strani, Faceboooku ali Instagramu, ali pa obiščite letošnji dvodnevni Marihuana marš, katerega rdeča nit bo opozarjanje na napravilna poimenovanja in s tem povezane zakonske anomalije – tako na področju industrijske rabe konoplje in medicinske ter rekreativne uporabe kanabisa. Se nadaljuje…

Vir: MarihuanaMars.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun