Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja prvič v Riu tudi za olimpijce

Tudi olimpijci, ki se potegujejo za medalje na olimpijskih igrah v Riu, si lahko končno brez skrbi privoščijo zvitek konoplje.

Spremembo pravil je pred tremi leti sprejela svetovna antidopinška agencija WADA, ki sicer marihuano še naprej ohranja na seznamu prepovedanih substanc, a je dovoljeno vsebnost v krvi dvignila s 15 nanogramov na mililiter na 150. Kar pomeni, da športniki marihuane ne smejo uživati na dan tekmovanja, lahko pa jo uporabijo v dnevih pred in po tekmi.

Vsekakor gre za prelomno odločitev, saj ima konoplja številne blagodejne učinke na telesa športnikov, ki so na olimpijskih igrah podvržena izjemnim naporom. Olimpijcem lahko pomaga pri bolečinah in vnetjih, pa tudi vzdržljivosti ali dovodu zraka v pljuča, seveda pa pomaga tudi pri sproščanju od pritiskov, ki so jim podvrženi.

Ben Nichols, govorec WADE, je pojasnil, da so dovoljeno raven dvignili z namenom, da bi lahko odkrili le tiste športnike, ki kadijo marihuano v času tekmovanja, substanca pa sicer ni prepovedana. »Po naših informacijah se večina primerov ne zgodi na dan tekmovanja. Nova raven je poskus, da odkrijemo le uporabo med tekmovanji, ne pa v dnevih in tednih prej.«

Najbolj znan je primer kanadskega deskarja Rossa Rebagliatija, ki je po zimskih olimpijskih igrah v Naganu leta 1998 skoraj izgubil zlato medaljo, ker so mu v krvi odkrili 17.8 nanogramov THC-ja. Rebagliati se je pritožil, da je rezultat posledica pasivnega kajenja, kar še danes trdi, in uspel. Rebagliati je medtem odprl svojo trgovino z medicinsko konopljo v kanadskem Whistlerju z imenom Ross Gold, postal pa je tudi zagovornik športnikov, ki uporabljajo marihuano. »Kadarkoli ima kdo od športnikov težave s tem, sem jaz tisti, ki ga mediji kličejo,« pravi. Mit, da lahko konoplja uniči športnikovo kariero je medtem že pobilo kar nekaj šampionov.

Tudi dva izmed najuspešnejših olimpijcev v zgodovini Michael Phelps in Usain Bolt sta priznala, da sta jo uporabljala. »Šel sem na NBC, braniti Phelpsa, ker je kadil odgovorno. Povedal sem jim: to je brez kalorij in maščob.« Rebagliati je prepričan, da bi spremenjen odnos do marihuane, ki je v medicinske namene legalizirana v Kanadi in polovici ZDA, moral upravičiti tudi njeno odstranitev s seznama prepovedanih substanc WADE.

Vir: ATTN: Video wada-ama.org usatoday.com

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun