Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja v prehrani

Konoplja bi lahko bila tudi super živilo oziroma super hrana, saj vsebuje toliko hranil, da je nepogrešljiv del naše prehrane. Je vir beljakovin, vlaknin in esencialnih maščobnih kislin – omega 3 in omega 6. Za nameček pa vsebuje tudi kanabinoide, ki izboljšujejo naše počutje in imunski sistem. Konoplja se v prehrani pojavlja kot seme, iz katerega pripravljamo moko, proteine, olje. Iz listov in vršičkov pa pijemo čaj. d

Konopljin čaj – nabiranje in sušenje

Čaj nabiramo v zadnji fazi cvetenja konoplje, tik pred žetvijo, ter odrežemo tam, kjer se prične cvet (zgornja tretjina rastline). Sušimo vsaj 3-4 tedne in sicer tako, da obesimo cvet s steblom v suh, temen in zračen prostor. Lahko sušimo tudi s prepihovanjem oz. z ventilacijo, vendar ne prisilno in ne nad 37°C. Pred pakiranjem odstranimo semena in steblo.

Zdravilnost čaja iz industrijske konoplje

Ko rečemo “konoplja v prehrani”, ljudje največkrat pomislijo na konopljin čaj. Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji. Zaradi tega čaj iz listov industrijske konoplje in njenih vršičkov uvrščamo med zeliščne čaje, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj. Liste in vršičke industrijske konoplje namreč nabiramo ročno v času cvetenja. Številne znanstvene raziskave so pokazale tudi določene pozitivne učinke, ki jih prinaša redno pitje čaja iz industrijske konoplje:

  • izboljšanje imunskega sistema
  • lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem…)
  • odpravlja prebavne motnje
  • deluje protivnetno in protistresno
  • dvigne nivo energije
  • vsebuje antioksidante

Lahko ga pijemo večkrat na dan, saj nima stranskih učinkov. Prav tako lahko pri pripravi čaja konopljine liste in vršičke mešamo z drugimi zelišči (melisa, materina dušica, bezeg….) ali posušenim sadjem, odvisno od našega trenutnega navdiha. Prav tako lahko posušene liste dodamo sadju in zelenjavi v tako imenovanih mešančkih oz. smoothijih. Kanabinoidi, ki so prisotni v konoplji, niso topni v vodi, če pa pri pripravi čaja uporabimo tudi nekaj mleka, ki vsebuje maščobe, pa lahko v čaju pričakujemo tudi nekaj ne-psihoaktivnih kanabinoidov, kot so CBD in CBN, vendar v zelo nizki koncentraciji.

[woonder_product id=”1281″]

Konopljini proteini

Proteini so pridobljeni s hladnim stiskanjem konopljinih semen, pri katerem se izloči olje. Kar ostane, posušimo in zmeljemo v proteinski prah – ta še vedno vsebuje vse pomembne sestavine samega konopljinega semena, le da je še bolj koncentriran v vsebnosti proteinov (odvzet mu je večji del maščob in vlaknin). Zato je idealen za športnike, predvsem po vadbi (zaužijemo ga kot dodatek v smoothijih ali drugih napitkih). Lahko je tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato je priporočljiva za tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo. Glavna prednost konopljinih proteinov je v tem, da niso izolirani od ostalih hranilnih snovi, ampak so dostopni v obliki, ki nam jo je namenila narava – torej skupaj z ostalimi hranili, ki poleg na pridobivanje mišične mase ugodno vplivajo še na lase, kožo, oči, imunski sistem in prebavo.

Mnogi rastlinski proteini veljajo za “nepopolne”, ker vsebujejo majhne količine katere od osmih esencialnih aminokislin.Vendar konoplja v prehrani dopušča možnost popolnega ravnovesja proteinov, saj je oznaka “nepopolni” rahlo zavajujoča, saj vsi proteini rastlinskega izvora vsebujejo vse esencialne aminokisline, le da je v velikih primerih (npr. v žitih, stročnicah) količina ene ali večih od teh aminokislin premajhna za človeške potrebe (sploh pri športnikih). Konopljini proteini pa vsebujejo vsake od esencialnih aminokislin v dovoljšnih količinah in v obliki, ki je našemu telesu lahko dostopna.

Rastlinski proteini so lažje prebavljivi kot živalski, k čemer pripomorejo tudi encimi, ki jih najdemo v presnem konopljinem prahu. Ti pospešijo in izboljšajo absorbcijo, zato je potrebnih tudi manj zaužitih proteinov – velja pravilo “kvaliteta, ne kvantiteta!” Nepogrešljivi niso le pri regeneraciji mišičnega tkiva, temveč tudi pospešujejo izgorevanje maščob. Ko se enkrat absorbirajo v kri, povzročijo sproščanje hormonov, ki omogočajo bolj učinkovito porabljanje maščobnih rezerv – posledica sta boljša vzdržljivost in hitrejša izguba telesne maščobe (seveda v kombinaciji s telesno vadbo). Od vseh virov proteinov deluje konoplja na telo najbolj alkalno, ker ima visoko pH vrednost. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celoten organizem, kar se kaže tako pri slabšem počutju in izčrpanosti kot pri izgubljanju mišične mase in kondicije.

[woonder_product id=”1269“]

 

Vir: Brendan Brazier (profesionalni “ironman” triatlonec): THRIVE: The Vegan Nutrition Guie to Optimal Performance in Sports and Life

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun