Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplji zelena luč za medicinsko rabo, jo boste lahko gojili doma?

Zakon, ki podpira zdravljenje z medinsko konopljo, je pred vrati. Tuje korporacije z lovkami že segajo po slovenskih tleh. Kot so za več medijskih hiš potrdili iz ministrstva za zdravje, se nam v kratkem obeta sprememba zakonodaje glede umestitve konoplje v medicinske namene. Celotno rastlino bodo iz prve skupine premestili v drugo, s čimer bo končno lahko rabljena tudi za zdravljenje bolnikov. Predpisovali jo bodo za to usposobljeni zdravniki, ob tem pa se poraja vprašanje, od kod bo naše zdravstvo rastlino in njene ekstrakte sploh nabavljalo ter kako bo s samooskrbo zavoljo zdravljenja.

»Premestitev konoplje v drugo skupino je korak naprej in pomemben mejnik za legalizacijo konoplje v Sloveniji, še zdaleč pa to ni to, kar si Slovenci želimo – prostosejanja in samooskrbe. Prepričan sem, da bi država morala poslušati svoje volivce in delati v njihovo dobro, česar s tem zakonom niso ravno pokazali,« je za Mariborinfo dejal Mariborčan Tim Lubej, strokovnjak za konopljo in ustanovitelj skupine Konoplja v Sloveniji.

Kaj sprememba prinaša v praksi?

Spremembe uredbe bo vlada obravnavala v kratkem, verjetno že na naslednji seji. Sodeč po novi uredbi se bo celotno rastlino premestilo iz prve v drugo skupino – v obe skupini spadajo substance, ki so zelo nevarne rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova uporaba, s to razliko, da druga skupina dovoljuje rabo v medicini.

Pa so naši zdravniki dovolj uspodobljeni?

Problem se zdi zlahka rešljiv – bolnik obišče zdravnika, ta pa mu predpiše določeno količino konoplje. Pa vendar se je treba zavedati, da obstaja veliko vrst konoplje, pa ne govorimo le o razlikovanju med indico, sativo in rudelarisom, pač pa še pestremu številu podvrst, ki so nastale s križanjem, in od katerih ima vsaka različno vsebnost kanabinoidov. A vse vrste niso primerne za zdravljenje vseh bolezni. V Sloveniji imamo sicer že nekaj strokovnjakov, ki so poučeni, katera vrsta je primerna za določeno bolezen (in zaradi svoje nelegalne aktivnosti zastrti pred očmi javnosti), med zdravniškimi vrstami pa je takšnih malo. »Naši priznani zdravniki so namreč konopljo od vsega začetka tretirali kot trdo drogo, vendar jim je sedaj, glede na študije priznanih svetovnih zdravnikov, zmanjkalo argumentov. Poznam tudi zdravnike, ki se o tem samoiniciativno izobražujejo, to zagovarjajo, vendar tega ne upajo povedati javno. Vse to zaradi bojazni pred posledicami, ki lahko pustijo velik pečat – zdravniku bi lahko zagovarjenje zdravljenja s konopljo uničilo kariero,« je prepričan Lubej.

Slovenski gojilci »na črno« primerno izobražen kader?

Strokovnjakov za konopljo v Sloveniji torej ne primanjkuje. Državi primanjkuje znanja vzgoje in uporabe te slovenske avtohtone rastline, tistim, ki so konopljo gojili za lastne potrebe, pa znanja vzgajanja in potencialnih medicinskih dobrobiti te rastline ne primanjkuje. »Država bi morala narediti razpis in povabiti te strokovnjake k dialogu, da sooblikujejo razvoj te industrije v Sloveniji. Kdo bi znal to izpeljati boljše kot tisti, ki to počnejo že leta? To so ljudje, ki imajo vso potrebno znanje in izkušnje, poznajo trg in potrebe trga in imajo vpoglede na tem področju, kakršnih nima nihče drug. Prepričan sem, da bi bili rezultati kakovosti zasežne konoplje s strani Slovenske policije primerjalni z kakovostjo konoplje najrazvitejših držav na tem področju. Mislim, da bi tem gojilcem, ki so jih do sedaj kazensko preganjali, morali ponuditi službe in možnosti razvoja,« je prepričan.

Gojenje zase še naprej prepovedano

Kot so za STA potrdili na ministrstvu, bo samostojno gojenje konoplje še naprej prepovedano, gojitelje »na črno« pa bo policija preganjala, kakor doslej. A če se spomnimo primera Janka Pirca, ki je konopljo gojil za zdravljenje sina in soproge ter ga je vrhovno sodišče oprostilo obtožbe proizvodnje prepovedanih drog, bi se pravno gledano na podlagi tega primera lahko tudi nadalje sklicevali na lastno gojenje v medicinske namene.

Od kod bo država nabavljala konopljo?

Četudi slovenska zakonodaja še ne dopušča gojenja konoplje na lastnih tleh, se utegne tudi slednje spremeniti. Na ministrstvu za zdravje namreč že pripravljajo spremembo zakona, po katerem bo dovoljeno tudi gojenje konoplje na naših tleh. V ta namen bi se naj ustanovil državni organ, ki bi nadziral lokalno gojenje konoplje, ves izdelek pa bi monopolizirali. Pri tem se utegne zgoditi, da bodo morebitne lokalne pridelovalce prehitele tuje multinacionalke. Za obrat v Sloveniji, v katerem bi letno pridelali kar tri tone kanabinoida, naj bi se že zanimalo avstralsko podjetje MGC Pharmaceuticals, čeprav za to še ni zakonske podlage. Tudi kraj obrata ostaja skrivnost. »Mislim, da je največji problem, da državni organi preganjajo in kaznujejo naše strokovnjake ter vzpodbujajo strah pred posledicami, na drugi strani pa iščejo tujce, ki bodo lahko hitro naredili monopol nad zelo potencialnim slovenskim trgom. Govorimo o milijonskih mesečnih zneskih iz DDV-ja, če izvzamemo trgovanja s sosednjimi državami. To mi kaže na lastne interese različnih lobijev ali na nesposobnost vlade, kar ni nič novega pri nas,« meni Lubej.

V Sloveniji imamo odlične pogoje za vzgojo konoplje

Kot trdi Lubej, bi bilo nabavljanje iz tujine ali celo uveljavljanje tujih korporacij na naših tleh nesmiselno. V Sloveniji imamo namreč vse potrebno za razvoj te industrije: rodovitna tla, odlično podnebje in strokovnjake, ki znajo pridelati zelo kvalitetno konopljo: »Bolj smiselno se mi zdi, da bi konopljo proizvajali v Sloveniji in jo prodajali na tuje trge, kar ima velik potencial za gospodarstvo. Že samo na slovenskem trgu se lahko pogovarjamo o milijonskih zneskih iz DDV-ja prodanih konopljinih izdelkov na mesečni ravni, da o prostih delovnih mestih in razvoju turizma sploh ne govorimo. V Sloveniji imamo celo boljše podnebne pogoje za gojenje konoplje kot na Nizozemskem.«

Vir: MariborInfo.com

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun