Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Marihuana od 1. avgusta legalna na recept povsod v ZDA

Ameriška vlada bo s 1. avgustom prekvalificirala marihuano v 2. skupino prepovedanih drog, kar pomeni, da jo bo mogoče legalno dobiti na recept v vseh 50 zveznih državah.

Informacijo je novinarju Santa Monica Observerja potrdil odvetnik Organizacije za boj proti drogam (DEA). »Kakršenkoli že je zakon v Kaliforniji, Arizoni, Utahu ali katerikoli drugi zvezni državi, bo sprememba zakonodaje na zvezni ravni povsod v  ZDA ob predložitvi recepta legalizirala proizvode, ki vsebujejo THC,« je povedal. V tem primeru namreč federalna zakonodaja izniči vse druge zakone ali predpise posamične zvezne države. »Pregon marihuane pomeni veliko breme za sredstva DEA,« je dodal odvetnik in kot dodaten razlog navrgel še veliko podporo za uporabo marihuane v medicinske namene, saj jo po zadnjih anketah podpira 75 odstotkov Američanov.

Zelo bodo te odločitve vesele številne klinike z medicinsko konopljo.

Odkar je v Golden Statu marihuana v medicinske namene legalna, kar se je zgodilo pred 20. leti, so se občasno dogajale racije federalne policije nanje, prisiljene so bile zapirati bančne račune, zasegali so celo njihove nepremičnine. Vse se bo končalo s to zvezno spremembo. A vsi se te odločitve ne veselijo. Kalifornija naj bi namreč 7. novembra odločala o legalizaciji v rekreativne namene, a bo federalna odločitev v tem primeru ohranila status quo, saj bo v vsakem primeru potreben recept.

To bi moral biti tudi odločilni signal za slovensko ministrstvo za zdravje

Prav ZDA so od šestdesetih let prejšnjega stoletja najbolj močno vplivale na rigorozen pregon konoplje. A kako hitro bi se to lahko zgodilo, je vprašljivo. Spomnimo: ministrstvo za zdravje je po predlanski neživljenjski spremembi uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ko je nevarnejši sintetični THC prestavilo v drugo skupino (ki dovoljuje uporabo v medicini), rastlino konopljo in vse preparate iz nje pa pustilo v prvi skupini popolnoma prepovedanih drog, letos pripravilo novo spremembo, ki rastlino in smolo znova pušča v prvi skupini, v drugo pa s pridržkom, da morajo biti v skladu z Zakonom o zdravilih, postavilo le ekstrakte.

Zakaj so rastlino še naprej pustili v prvi skupini, razlagajo z mednarodnimi konvencijami iz let 1971, 1972 in 1988, ki jih je podpisala že Jugoslavija. Torej, še preden je sploh prišlo do odkritja endokanabinoidnega sistema, ki dokazuje, da naše lastno telo proizvaja in se zdravi s skoraj identičnimi snovmi, kot jih vsebuje konoplja, endokanabinoidi, in preden je prišlo do bistvenega povečanja indicev o njenih zdravilnih potencialnih. V prvi skupini še naprej ostaja tudi konopljina smola, čeprav je po vsej logiki prav tako ekstrakt iz konoplje. In čeprav mednarodni strokovnjaki opozarjajo, da ta ni škodljiva za psihično zdravega odraslega človeka, vedno več dokazov pa kaže, da pomaga pri številnih stanjih in boleznih ter nekatere po izkušnjah bolnikov lahko celo zdravi.

dr. Milan Krek

»Nedvomno bi bilo konopljo dobro prestaviti v celoti v drugo skupino, s tem bi omogočili njeno uporabo v zdravstvene namene. Premestitev bi omogočila elegantnejše predpisovanje, s tem pa bi se pridružili redkim državam v svetu, ki imajo pravilno urejeno regulacijo na tem področju: Kanadi, Izraelu, Češki in Urugvaju,« pojasnjuje dr. Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Njegov kolega z NIJZ dr. Dušan Nolimal pa je še bolj neposreden:

»Spremembe slovenske razvrstitve so pomanjkljive. Raziskovalci že dolga leta opozarjamo, da so pri nas za posameznike in skupnost najbolj škodljive droge alkohol, tobak, heroin in kokain. Alkohol povzroča največ škode, ker je raba toliko razširjena in potrošnja prevelika. Predlagane spremembe ne odražajo teh groženj javnemu zdravju. Prej neke politične interese. Upoštevanje znanosti bi drastično poseglo v te interese ter spremenilo sedanje politike do prepovedanih drog, nekaterih farmacevtskih zdravil, alkohola in tobaka. Posebno poglavje je konoplja, ki bi jo kazalo premakniti v povsem novo skupino reguliranih rastlin, da bi jo lahko raziskovali ter razvijali zdravila in številne druge izdelke.«

Vir: Santa Monica Observer

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun