Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Medicinska konoplja končno legalna čez dva meseca!

Slovenski parlament je v petek na odboru za zdravstvo ponudil zanimivo in spodbudno sliko za številne bolnike, ki jim medicinska konoplja ponuja zdravstveno alternativo ali celo edino pravo možnost za ozdravitev in boljšo kakovost življenja.

Odbor je soglasno z 11:0 potrdil predlog Združene levice in naložil Ministrstvu za zdravje, da v roku 60 dni končno spremeni razvrstitev prepovedanih drog na tak način, da se bo tako imenovana »medicinska konoplja« oz. bolje rečeno konoplja za medicinske namene v Sloveniji legalizirala.

Prvi korak je premik konoplje iz 1. vsaj v drugo 2. skupino prepovedanih drog, ki dovoljuje njihovo uporabo v medicini, ali celo v 3., najmanj regulirano skupino. Ministrstvo pa mora pripraviti tudi podzakonske akte, ki bodo spremembo s papirja prenesli v realnost in medicinsko konopljo končno v primerni kakovosti in enako dostopno za vse dali na voljo.

Nujno sejo odbora je sklicala Združena levica kot odziv na poziv Zdravniške zbornice Slovenije, da je končno potrebno urediti področje zdravljenja s konopljo, saj ima vedno več (skoraj tri četrt) zdravnikov stik z bolniki, ki se s konopljo zdravijo, skoraj vsi pa so ob tem ocenili, da imajo premalo znanja o konoplji. »Zelo sem vesela, da je prišlo do seje. S tem smo naredili velik korak k temu, da se bodo bolniki lahko končno brez ovir zdravili s konopljo in pripravki iz nje. Že več let se vrstijo pozivi, da se nevzdržno stanje uredi.

To je nujno potrebno, saj so kljub spremembam v številnih državah po svetu in strokovnjakom, ki so potrdili njeno zdravilnost, bolniki pri nas še vedno stigmatizirani in kriminalizirani, ko se zdravijo s konopljo,« je povedala poslanka Združene levice Violeta Tomič. In dodala, da se kar polovica bolnikov z rakom že zateka k konoplji in njenim pripravkom, pri tem pa so izpostavljeni črnemu trgu, visokim cenam, vprašljivi kakovosti in kazenskemu pregonu.

»Sliši se preprosto in tudi je preprosto. Ne rabimo spreminjati zakonodaje, saj se lahko vse uredi s spremembo podzakonskih aktov in prerazporeditvijo konoplje. Predlog smo usklajevale stranke, stroka se strinja, tako da ni več zadržkov, da se medicinska konoplja primerno uredi.

Zdaj je vse na Ministrstvu za zdravje,« je sklenila Tomičeva. Ob tem pa tudi opozorila, da je nujno potrebno opraviti ukrepe za vzpostavitev gojenja konoplje v Sloveniji, da ne bomo odvisni le od globalnih multinacionalk. Pri tem se je obregnila tudi ob dosedanje neučinkovite in deloma tudi nesmiselne spremembe razvrstitve prepovedanih drog.

Te so najprej v drugo skupino prestavile sintetične kanabinoide, ki so dokazano manj učinkoviti in bolj nevarni. Za tem THC, najbolj psihoaktivni del rastline, zaradi katerega je bila sprva sploh prepovedana. Nazadnje pa še ekstrakte iz konoplje, kakopak omejen zgolj na drage farmacevtske pripravke, ki so tudi do 7-krat dražji od cen smole na črnem trgu, kot je opozoril Rastko Križančič z Inštituta za notranje ravnovesje. Medtem ko je konoplja kot rastlina ostala prepovedana, in to celo neupravičeno, kot se je izkazalo ob prebiranju konvencije Združenih narodov, na katero se ministrstvo neprestano sklicuje. Da so se tokrat poslanci res pripravili, so dokazali prav z natančnim branjem in tolmačenjem konvencije. Izkazalo se je, da je v slovenski različici prišlo do napačnega prevoda, kot že nekaj časa opozarjajo nevladne organizacije.

Besedo »cannabis« je Slovenija namreč samovoljno prevedla kot konoplja rastlina, čeprav je mišljen zgolj konopljin cvet. Izgovor sekretarja Jožeta Hrena, »da sploh ni uradnega prevoda« in da so ga vzeli še iz jugoslovanske različice je izzvenel zelo trhlo in milo rečeno smešno, saj na tem prevodu namreč temelji razvrstitev prepovedanih drog, ki že od začetka prepoveduje tudi »konopljo rastlino«.

Torej je bila 25-letna prepoved, ki je rezultirala v popolni prohibiciji konoplje, kriminaliziranju več tisoč ljudi, nazadovanju pri pridelavi konoplje v industrijske namene in nedostopnosti za marsikoga nujnega zdravila posledica napačnega prevoda?! Tekom naslednjih dni in tednov bomo predstavili še več stališč in ozadij za to pomembno odločitvijo, zato vas vabimo, da nas redno spremljate.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun