Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Mladostniki v Koloradu po legalizaciji kadijo manj

Mladostniki zvijajo joint

Mladostniki ne kadijo več

Kajenje konoplje se po legalizaciji med mladimi v Koloradu ni dvignilo, kot so opozarjali njeni nasprotniki. Najnovejša raziskava koloradskega Oddelka za zdravje in okolje kaže, da Mladostniki v Koloradu po legalizaciji kadijo manj. Rezultati, ki so jih raziskovalci zbrali na vzorcu 17.000 naključno zbranih učencev koloradskih srednjih in višjih šol, so pokazali, da je lani 21 odstotkov koloradske mladine kadilo konopljo v zadnjih 30 dneh, pred legalizacijo leta 2009 pa 25 odstotkov.

Številke iz Kolorada so seveda pod drobnogledom ameriških in svetovnih zakonodajalcev in zagovornikov obeh strani, prav argument o večji uporabi med mladostniki pa se v debatah pogosto pojavlja na strani nasprotnikov legalizacije. Tudi znanstveniki so večinoma proti kajenju marihuane v adolescenci, saj obstaja večja nevarnost, da mladostniki razvijejo odvisnost, tisti, ki jo kadijo redno, pa so tudi bolj nagnjeni k fizičnim in psihičnim problemom.

Dostopnost

A vsaj v Koloradu to ni povezano z legalno dostopnostjo marihuane za odrasle.

Raziskava kaže, da se uporaba marihuane po legalizaciji ni povečala, saj štirje od petih učencev pravijo, da je niti občasno ne kadijo

so povedali koloradski raziskovalci. Kljub temu da je konoplja v ameriški javnosti vedno bolj sprejemljiva in da se vedno več zveznih držav odloča za njeno legalizacijo, če ne v rekreacijske, pa vsaj v medicinske namene, raziskave na nacionalni ravni kažejo, da kajenje med najstniki v ZDA upada.

Do letos pa se nobena od raziskav ni posebej ukvarjala z zveznimi državami, kjer je konoplja legalizirana, kar so poleg Kolorada še Washington, Oregon, Aljaska in District of Columbia. Zato ti podatki iz Kolorada, ki zajemajo dve leti po spremembi zakonodaje, prinašajo prelomne zaključke, da zakonsko urejanje uporabe konoplje ni povezano z naraščanjem mladostnikov, ki po njej posežejo.

Statistika ne kaže povečanja

»Statistika jasno pobija teorijo, da naj bi legalna dostopnost marihuane za odrasle privedla tudi do večje uporabe med najstniki.

Raven kajenja med mladimi se v Koloradu po koncu prohibicije ni povečala, dejansko je celo nižja od nacionalnega povprečja. Politiki in volivci v državah, ki razmišljajo o podobnih korakih, morajo biti pazljivi na trditve, da so zaradi tega ogroženi njihovi najstniki,« je rezultate raziskave komentiral Mason Tvert, vodja komunikacije pri organizaciji Marijuana Policy Project.

Medtem ko je organizacija, ki nasprotuje legalizaciji konoplje v ZDA, Smart Approaches to Marijuana opozarjala, da študije na federalni ravni kažejo eno najvišjih ravni uporabe konoplje med mladostniki v Koloradu, pa je koloradska raziskava pobila to trditev.

Zakaj takšna razlika?

Mogoče zato, ker je federalna študija raziskovala na vzorcu 400 mladostnikov, koloradska pa na vzorcu 17.000 mladostnikov. Po drugi strani pa ameriška mladina poroča, da je konoplja že široko dostopna, ne glede na to, če je legalizirana ali ne.

Kar 80 odstotkov pravi, da ima do nje lahek dostop, ne glede na to, v kateri zvezni državi živijo, zato jo tisti, ki jo želijo kaditi, že bolj ali manj uporabljajo. Na podlagi te in podobnih raziskav se vedno več ameriških zveznih držav odloča za spremembe v politiki do konoplje. Zadnja, ki je dekriminalizirala posedovanje za osebno rabo, je država Illinois, ki naj bi s to potezo tudi za nazaj očistila kartoteke ljudi.

Že letos pa naj bi na pot legalizacije stopilo pet novih zveznih držav: Arizona, Nevada, Massachusetts, Maine in Kalifornija.

Dodatnih osem jih je napovedalo zakonodajne spremembe v smeri bolj tolerantne politike do konoplje za naslednje leto.

Povzeto po: www.washingtonpost.com www.colorado.gov

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun