Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Oblačila iz konoplje

Na junijskem shodu za konopljo smo se pogovarjali tudi z Ano Kožuh iz podjetja Switch Hempwear, ki ustvarja izključno oblačila iz konoplje. Kožuhova je tekstilna inženirka, ki napoveduje svetlo prihodnost za konopljin tekstil in s tem tudi za okolje.

Oblačila iz konoplje so zelo trpežna. Uporabljajo se lahko leta in leta. Dlje kot jih nosimo, bolj mehka postajajo.

Niso zahtevna za vzdrževanje. Prijetna so za kožo, ker dihajo z nami. Kar je najbolj pomembno, pa je to, da ne škodujejo naravi. Bombažna industrija pa je drugi največji onesnaževalec poleg naftne industrije zaradi vseh pesticidov in vode, ki jih porabi.«

Oblačila iz konoplje so se uporabljala že v davni zgodovini, a so jih po drugi svetovni vojni izrinili prav lobiji bombažne in kemične industrije.

Ni se vlagalo v razvoj, zato nam manjka veliko strojne opreme in znanja, ki se je izgubilo zaradi blokade.

Posledično je tekstil iz konoplje veliko dražji, čeprav bi moral zaradi uporabe veliko manj pesticidov in vode po vsej logiki biti cenejši. Povprečna cena metra bombažnega blaga je tako 2 evra, konopljinega pa kar 24 evrov, a več kot se bo slednjega proizvedlo in uporabilo, bolj bo cena tudi padala, medtem ko bombaž enostavno ne more več biti cenejši. Zanimivo je, da je glavna in najnaprednejša država za izvoz tekstila iz konoplje medtem postala Kitajska, kjer je v Pekingu že 25 let razvojni center za konopljo. Iz nje in iz Romunije Switch tudi uvaža blago, ki ga uporablja pri izdelavi svojih proizvodov. Njihov cilj pa je, da bi začeli oblačila čimprej izdelovati tudi iz slovenske konoplje.

 

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun