Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Rick Simpson: Pridelava konopljine smole na nov način

Slovenijo je pred kratkim znova obiskal Rick Simpson, ki zdaj živi v Zagrebu s svojo soprogo. V zadnjem času je veliko potoval in preživel nekaj mesecev v Indiji, kjer je žal neuspešno iskal za pridelovanje znamenitih »phoenix tears« primerne sorte konoplje z visoko vsebnostjo kanabinoidov. »Trudim se iti kamorkoli lahko, da širim besedo in še več ljudi vpletem v boj za konopljo. Zdaj smo na točki, ko ga ni več mogoče zaustaviti,« pravi.

Simpson se že nekaj časa trudi vzpostaviti semensko banko, v kateri bi zbral vse možne sorte, ki so dovolj »močne in zdrave«, ob tem pa tudi inštitut za konopljo. Hkrati je še naprej inovator, ki ga zanima pridelava konopljine smole v kar se da čisti in potentni obliki.

Zdaj dela na napravah, od katerih bi ena zbirala čisti konopljin cvet, druga pa ga uparila ter tako izločila najbolj čisto smolo doslej, pri tem pa bila tudi cenovno dostopna za vse, ki jo potrebujejo za zdravilo. »Kar sem delal prej, je bilo, da sem z mrzlo vodo ločil rastlinske delce, ki plavajo, in konopljin cvet, ki se potopi. Potem sem ta cvet uparil in ugotovil, da smola, ki ostaja po uparjanju ni skurjena, ampak so to čisti kanabinoidi. Moj cilj od takrat je proizvesti majhen jeklen zbiralnik in uparjalnik (vaporizator). Nekaj za domačo rabo, pri čemer bi vsak lahko delal najboljše ekstrakte iz konoplje, če bi imel najboljši material. Pridelava konopljine smole mora biti poceni, dosegljiva, nenevarna.« Zato želi, da bi se cena njegovih iznajdb gibala med 200 in 300 dolarji, da si jih bo večina lahko privoščila.

S tem postopkom naj bi ustvaril že 100-odstotno čisto smolo, zgolj iz kanabinoidov, kar so potrdili tudi testi dr. Paula Hornbyja. Smolo je tudi že preizkusil na rakavem bolniku, delovala pa je bolje, kot vsi njegovi prejšnji ekstrakti. »Moral bi videti, kaj dobim na koncu. Tudi dvakrat, trikrat močnejše ekstrakte.« Postopek je tudi bolj varen, saj ni ognja in topil, dodaja. Optimističen je glede dogajanja v Sloveniji, predvsem tega, da so tožilstva in sodišča začela opuščati pregon ljudi, ki si rastlino gojijo za lastne potrebe, a je ne preprodajajo. »Da si goji rastlino in jo uporablja zase, je pravica vsakega človeka. Dovolj bi bilo, da se v Sloveniji nadaljuje sedanji trend, ko se ustavlja pregon. Potem bi bili prva država, ki se je dejansko zavzela za svoje ljudi.«

Foto: Božidar Radišič

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun