Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Škodljivi učinki marihuane se potencirajo s tobakom

Škodljivi učinki marihuane se potencirajo s tobakom

Po številnih raziskavah sodeč so škodljivi učinki marihuane bistveno manjši od škodljivih učinkov tobaka.

Američani se tega vsekakor zavedajo, saj marihuane in tobaka po navadi ne mešajo. Kot piše leafly.com, celo kadilci cigaret raje marihuano kadijo čisto in tako striktno ločujejo nikotin in kanabinoide.

Zakaj s tobakom?

Zakaj torej večina Evropejcev še naprej vztraja pri navadi, da v zvitku zmeša marihuano in tobak? Odgovor se skriva v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je konoplja znova postala zelo priljubljena. Večina evropskih uporabnikov je takrat skoraj izključno uživala hašiš in ga mešala v cigarete, pri čemer takrat škodljivost cigaret in nikotina še niti približno ni bila tako široko poznana kot danes. Večina uporabnikov na drugi strani Atlantika pa je imela dostop samo do posušenega cveta konoplje, ki je ni bilo težko zviti v tako imenovanega »čistaka«.

Po poročilu Evropskega centra za nadzor nad prepovedanimi drogami in odvisnostmi EMCDDA v Evropi še vedno prevladuje uživanje hašiša, saj so ga organi pregona v zadnjih 12 mesecih v Evropski uniji zasegli 574 ton, marihuane pa 139 ton. To je gotovo eden izmed razlogov, da tobak še vedno ostaja skoraj obvezen sestavni del uživanja konoplje na stari celini.

Mini joint vs. velik joint

Medtem ko je v ZDA in Kanadi še vedno standard mini džoint, ki vsebuje zgolj čisto marihuano, Evropejci raje uživamo na veliko, z zvitki, ki so tudi petkrat večji kot ameriški. Če bi zvili takšnega čistaka, bi porabili tudi do 2 grama marihuane, kar pomeni, da bi nas samo en zvitek stal 10 do 20 evrov, učinek pa bi bil prav tako temu primeren.

Znanstveniki so izračunali, da Američani povprečno v »čistake« zvijejo 0,32 grama marihuane, kar je primerljivo z evropskim povprečjem v mešanih zvitkih, kamor poleg konoplje pride še kakšen gram tobaka.

Škodljivi učinki tobaka

Problem pa je v tem, da z dodajanjem tobaka niso le potencirani škodljivi učinki marihuane, ampak lahko takšno kajenje zavre ali izniči tudi medicinski potencial konoplje same. Pacienti na primer poročajo, da poleg sprostitve ob kajenju mešanega zvitka velikokrat občutijo utrujenost, ki se pri kajenju čiste marihuane ne pojavi.

Mešanje s tobakom tudi potencira nevarnost za nastanek odvisnosti, saj je nekajkrat bolj zasvojljiv kot konoplja. Tobak pa je tudi dokazano bolj škodljiv za pljuča kot konoplja. Profesor Donald Tashkin, ki je bil dolgo nasprotnik legalizacije, saj je bil prepričan, da kajenje konoplje prav tako kot tobak povzroča pljučnega raka, je pred nekaj leti spremenil svoje mnenje:

Nikogar ne bi spodbujal h kajenju, saj je v vsakem primeru potencialno nevarno. A mislim, da konoplja ne bi smela biti stigmatizirana kot prepovedana substanca. Tobak povzroča telesu neprimerno več škode, prav tako pa tudi alkohol.

Je kajenje nevarno za zdravje?

Prav tako se debata o legalizaciji velikokrat suče okrog nevarnosti, ki jo za zdravje predstavlja kajenje, in večina argumentov ter evropskih študij temelji prav na mešanici marihuane in tobaka. Celo v programih zdravljenja se velikokrat ne razlikuje med uživanjem čiste marihuane in mešanice, tudi zdravniki pa ne razlikujejo med kadilci, zaradi česar jim tudi ne morejo primerno svetovati, zakaj je prišlo do odvisnosti ali zdravstvenih težav.

Seveda je ob tem potrebno poudariti, da je kajenje nasploh najmanj zdrav način uživanja konoplje, saj v vsakem primeru v pljuča vnašamo izgorele organske delce rastline, ki imajo že sami po sebi negativne učinke. Kljub temu se uporaba uparjevalnika ali vaporizerja in oralno uživanje konoplje kot kaže v Evropi počasneje uveljavlja kot čez lužo.

Vsekakor je zaradi tega potrebno odpreti debato o tem, ali je še smiselno tako množično mešanje marihuane in tobaka, prav tako pa bi morali strogo ločevati raziskovanje različnih načinov uživanja konoplje, da bi dobili vpogled, kaj so dejanski pozitivni in škodljivi učinki marihuane in njenega kajenja.

VIR: leafly.com emcdda.europa.eu

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun