Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Slovenski zdravniki bi predpisovali konopljo na recept

Delovna skupina na Zdravniški zbornici Slovenije predlaga uvrstitev medicinske konoplje med zdravila, ki bodo dostopna na recept. Vse več raziskav tudi potrjuje njene zdravilne učinke.

V Sloveniji so sicer dovoljeni sintetična zdravila iz konoplje in naravni pripravki na recept, ki pa jih zdravniki še ne predpisujejo. Konoplja pa je še vedno uvrščena v prvo skupino prepovedanih drog, zato je uporaba medicinske konoplje prepovedana. Predlog zakona o regulaciji konoplje – v dveh različicah ga je pripravila stranka SD, predvideva pa tudi legalizacijo konoplje oziroma njeno gojenje za samozdravljenje – je še v koalicijskem usklajevanju.

Na mizi ministrice za zdravje pa je nekaj mesecev tudi predlog pravilnika o gojenju medicinske konoplje pod strogimi pogoji, ki so ga pripravila nekatera podjetja, poroča Delo. Bolniki, ki si pri zdravljenju raka pomagajo s konopljo, še vedno nimajo dostopa do naravnih zdravil iz te rastline, sintetična pa nimajo enakovrednih učinkov in so tudi dražja od nedovoljenih pripravkov. Ker jo nekateri gojijo kar sami ali konopljino smolo kupujejo na črnem trgu, so pogosto tarča hišnih preiskav in kazenskih ovadb. Temu želijo narediti konec tudi zdravniki. Na zdravniški zbornici ugotavljajo, da je kar tri četrtine zdravnikov v anketi izjavilo, da bi bilo prav, če bi v Sloveniji lahko predpisovali medicinsko konopljo.

Vir: RTVSLO.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun