Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Status konoplje – Ureditev in zelena luč?

Status konoplje

Status konoplje – novo združenje za ureditev

Ljubljana, 6. junija 2017

V prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice so se na prvi skupščini zbrali člani združenja. Po besedah predsednice Blanke Denko Čeh si bodo prizadevali spremeniti status konoplje za celostno ureditev v prehrambene in neprehrambene namene. Poslanka ZL Violeta Tomič verjame, da ima konoplja velik potencial za dvig slovenskega gospodarstva. Je to zelena luč za konopljo?

Kot je uvodoma pojasnila predsednica združenja, so vanj vključeni strokovnjaki s področja pridelave, predelave in trženja konoplje v Sloveniji. Želijo si vzpostavitve enakovrednega odnosa do vseh kmetijskih rastlin, ki so oblikovale narod, kulturo in gospodarstvo. “Cilj je konopljo izenačiti s pšenico,” je izpostavila na novinarski konferenci.

Usklajevanje na državni ravni

Denko Čehova je dodala, da v združenju predvidevajo medresorsko usklajevanje na državni ravni, kjer bodo sodelovala pristojna ministrstva. Povabilo ministrstva za kmetijstvo po njenih besedah že imajo, nato pa si želijo še podpore gospodarskega, kulturnega in finančnega ministrstva ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Tako bi politiko glede konoplje uredili z roko v roki

je še poudarila. V združenje je vpeta tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ki je po besedah njenega direktorja Branka Ravnikarja nudila podporo na strokovnem področju, pa tudi tehnično pomoč, ki je nujna za razvoj panoge.

“Z večanjem pridelave industrijske konoplje, so se odprla številna tehnološka vprašanja, povezana tudi s predelavo in trženjem

je pojasnil. Ključno vprašanje je po njegovih besedah povezano s pravili v zvezi s konopljo, najtrši oreh in v nadaljevanju tudi finančno najbolj zahteven pa bo organiziranost panoge kot take, je še dejal. Z ureditvijo statusa konoplje se dolgo ukvarja tudi poslanka Združene levice Violeta Tomič, ki je prepričana, da se preko te poljščine dvigneta slovensko gospodarstvo in kmetijstvo. Konoplja je bila po njenih besedah predolgo časa popolnoma neupravičeno stigmatizirana. Med cilji je izpostavila ureditev trženja, saj ob pomanjkanju tega ljudje hitro izgubijo motivacijo.

Konoplja čisti zemljo

Prepričana je, da bi bila konoplja dobra tudi za revitalizacijo zaraščenih kmetijskih površin, saj rastlina zdravi in čisti zemljo. Tak predlog je posredovala tudi ministru za kmetijstvo. Podpredsednik združenja Anton Može je medtem pojasnil, da je združenje intenzivno nastajalo leto in pol. Vključuje štiri strokovne odbore, in sicer za semena, za pridelavo, za predelavo in za trženje.

Med težavami, s katerimi se soočajo pridelovalci konoplje pa je izpostavil pomanjkanje strojne opreme za žetev. Generalna sekretarka združenja Maja Klemen Cokan je ob tem poudarila, da se bo združenje ukvarjalo tudi s tem, kako naravne danosti izkoristiti v dobrobit vseh. V pridelavo si želijo vključiti nove, pa tudi stare, že pozabljene tehnologije. Kot je dejala, je treba v pridelavi znova vzpostaviti to, kar je kapital zrušil. Člane združenja sta na današnji prvi skupščini sicer nagovorila tudi evropski poslanec Igor Šoltes in kmetijski minister Dejan Židan.

Povzeto po: Sta

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun