Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Univerza v Oxfordu začenja raziskavo o zdravilnih učinkih konoplje

Raziskovalci na Oxfordu bodo začeli raziskavo o zdravilnih učinkih konoplje za bolečine, rakava obolenja in kronična vnetja. Raziskava konoplje bo podprta s kar 10 milijonov funtov.

Raziskava je odgovor na pozive za legalizacijo medicinske uporabe kanabisa, pri katerih so vprašalniki pokazali, da bi to odločitev podprlo 58% prebivalstva. V zadnjih letih raziskave vse bolj potrjujejo zdravstveno vrednost kanabisa pri zdravljenju stanj kot so multipla skleroza, epilepsija in artritis, ter za pomoč pri bolečinah in vnetjih. Raziskava, poimenovana The Cannabis Research Plan, bo potekala v sodelovanju med Univerzo v Oxfordu in podjetjem Kingsley Capital Partners.

Profesor Ahmed Ahmed iz Oddelka za porodništvo in ginekologijo na Univerzi v Oxfordu pravi, da so zadnje raziskave pokazale veliko zanimivih odkritij, ki bi lahko pomagale v zdravstvu. »Ta rastlina obljublja veliko na področju novih terapevtskih možnosti za bolnike z rakom,« pravi. Raziskavo je podprl tudi zvezdnik Sir Patrick Stewart, ki uporablja marihuano za lajšanje simptomov pri svojem orto-artritisu. Novinarjem je povedal: »Dve leti nazaj me je pregledal zdravnik iz Los Angelesa in mi predpisal legalno dovoljenje za nakup kanabisovih izdelkov, ki mi jih je svetoval za zdravljenje mojega orto-artritisa v obeh rokah.« Redna uporaba mazila in konopljinih ploščic mu je omogočila miren spanec, medtem ko mu je sprej čez dan omogočil, da je lahko roke sploh stisil v pest. »Zaradi te izkušnje zelo zavzeto podpiram raziskavo Univerze v Oxfordu,« pravi.

Zvezda filmov Možje X in Zvezdne steze upa, da bo raziskava pomagala njemu in drugim. »To je pomemben korak za Veliko Britanijo v področju raziskav, ki so do zdaj bile omejevane s predsodki, strahom in nevednostjo,« pravi. Trenutno legalizacije kanabisa za zdravstvene namene ne podpirajo niti konservativci niti delavska stranka. V nasprotju z njimi pa so liberalni demokrati že večkrat javno podprli legalizacijo medicinske marihuane. Sativex, zdravilo na recept, ki ga uporablja veliko bolnikov s sklerozo, je edini dovoljeni kanabisov pripravek v državi in je predpisan za pomoč pri mišičnih krčih. Kljub temu, da vsebuje kanabis, pa ni psihoaktiven in ne povzroča občutka zadetosti.

Še do sedaj ga NHS organi zavračajo, pravijo da je predrag za uporabo.

Vir: Telegraph
Prevedla:Lucija Peternel

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun