Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Uspešen prvi natečaj za slovenska oblačila iz konoplje

Prvi natečaj za izdelavo oblačil iz konoplje Ekoci Green Design je uspel, saj je 21 ustvarjalcev poslalo kar 51 vzorcev oblačil. Cilj projekta je povezati različne deležnike od pridelave konoplje do končnega slovenskega izdelka kot primere dobre prakse v zelenem krožnem gospodarstvu.

Gre za projekt zadruge Ekoci – Eko civilne iniciative Slovenije, Pomurskega sejma, Pomurskega muzeja, katedre za tekstilne materiale in oblikovanje fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, občine Polzela, Tovarne nogavic Polzela in podjetja Soven, predstavili pa so ga ta teden na sejmu Agra v Gornji Radgoni. Predstavniki vseh sodelujočih ustanov in podjetij v projektu poudarjajo, da morajo biti oblačila iz konoplje in drugi tekstilni izdelki za natečaj izdelani po načelih trajnostnih tehnologij in imeti veliko sporočilno vrednost, nagovarjati ljudi k družbeni odgovornosti, zeleni potrošnji, pravični trgovini in poudarjati nacionalno identiteto.

Oblačila iz konoplje je ocenjevala strokovna komisija, njena predsednica Sonja Šterman z mariborske fakultete za strojništvo pa pravi, da izdelkom sicer oblikovno še marsikaj manjka, da pa so bili oblikovalci kreativni in predani delu ter iz preproste ideje izpeljali velik koncept.

Izdelki z natečaja še niso iz slovenske konoplje, ker pri nas še ni izdelovalca nitk in blaga, pobudniki projekta pa načrtujejo celotni krog do končnega izdelka.

Projekt je pohvalil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ker ekološka pridelava ščiti naravne vire.

Na pobudo Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenija, so v lanskem letu zagnali proizvodnjo konopljinih nogavic na Polzeli, za katere so domači in tuji kupci že pokazali velik interes. Židan je za tovarno v Polzeli dejal, da je vlada zaznala inovativno pot in zato podprla izdelek, ki ima realno tržno nišo, pridelava surovine zanj pa omogoča uporabo na številnih področjih. Ustvarjalci natečaja Ekoci Green design niso ustvarjali le inovativnih oblačil. Zelo so se morali potruditi, da so pridobili ustrezne naravne materiale. Ljudje se namreč čedalje bolj zavedajo pomena tkanin iz naravnih materialov in njihovega vpliva na zdravje.

»Prav zato si želimo z natečajem Ekoci Green design obuditi stara znanja izdelave niti in pletenja konoplje, lanu in volne, navdušiti kmetje za pridelavo eko volne in eko lanu, se naučiti kako stkati nit in platno iz slovenskih surovin in tako ustvariti tržne priložnosti za inovativna delovna mesta v povezovanju vseh deležnikov v zelenem gospodarstvu. In sicer od semena do predelave in izdelave inovativnih izdelkov, ki bodo obudili tekstilno panogo in ustvarjali zelena delovna mesta v sožitju z naravo z inovativnimi izdelki,« pojasnjujejo. Menijo, da so potrebna za rezultate konkretna dejanja, kar dokazujejo tudi v praksi. Na Polzeli so zasejali Poligon Industrijskih rastlin, kjer raste kar 19 sort industrijske konoplje.

Skupaj z IHPS Žalec pa preučujejo, katere sorte konoplje se bodo najbolje obnesle za tekstil in ostale izdelke v eko pridelavi.

Seznam nagrajencev natečaja Ekoci Green Design za oblačila iz konoplje po oceni strokovne komisije:

Kategorija POSLOVNA OBLAČILA:

 • 1. SOVEN d.o.o., Marija Srblin, Izdelek: Bio volneni ženski kostim
 • 2. VIACON d.o.o., Marija Vrbek Preša, ženski kostim.

Kategorija OTROŠKA VRHNJA OBLAČILA:

 • 1. SOVEN d.o.o., Marija Srblin, Izdelek: BIO volnena otroška jakna.

Kategorija SODOBNO OBLAČILO Z ELEMENTI SLOVENSKE TRADICIJE

 • 1. SOVEN d.o.o., Marija Srblin, za izdelek BIO volnena ženska jakna,
 • 2. MAGDALENA BLAZNIK, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, za izdelek
 • 3. VIDA KEJŽAR, za sodobno tradicionalno oblačilo, zap.št. 9

Kategorija VSAKODNEVNA OBLAČILA

 • 1. ALESSI d.o.o., Aleksandra Goluh, Ženski komplet s hlačami in krilom
 • 2. SOVEN d.o.o., Marija Srblin, Bio volnena ženska jopica z nogavicami, rokavicami in kapo in lovska moška jopica
 • 3. Lucie Görlichova, Ženski komplet s krilom.

Kategorija NOGAVICE

 • 1. SOVEN d.o.o.,Marija Srblin, za Bio volnene nogavice
 • 2. MAGDALENA BLAZNIK, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, za izdelek: nogavice za moške / ženske z dodatki (kapa, rokavice),

Kategorija DODATKI

 • 1. Marjana Dobnik, za torbico Marjana Izdelek: torbica,
 • 2. Belita storitve d.o.o.,Simon Muha, za Izdelek: moški predpasnik, 14
 • 3. Belita storitve d.o.o., Simon Muha, za Izdelek: ženski predpasnik

Najboljša oblačila iz konoplje po oceni obiskovalcev sejma Agra:

 • 1. mesto: VERONIKA RUDOLF – OKA, za izdelek: POLSTEN ŠAL – dekorativni pokrivni del oblačila
 • 2. mesto: ALESSI d.o.o., Aleksandra Goluh, za izdelek: Ženski komplet s krilom, v kategoriji: VSAKODNEVNA OBLAČILA
 • 3. mesto: MARJETKA ŠKORJANC, izdelava folklornih oblačil, za izdelek: Žensko sodobno tradicionalno oblačilo, v kategoriji: Sodobno oblačilo z elementi slovenske tradicije

VIR: krog.sta.si ekoci.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun