Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

V Sloveniji 80 odstotkov bolnikov, ki imajo raka, uporablja konopljino smolo!

Slovenija ima v letu 2016 veliko uporabnikov konoplje, ki pa zdaj niso samo uporabniki konoplje kot droge, ampak so tudi novi uporabniki konoplje za terapevtske namene. V prehrani in zdravstvu uporabljamo konopljino olje in konopljino smolo. Poleg konopljine smole iz konoplje, ki se uporablja kot droga, ki ima večjo osebnost THC-ja, poznamo tudi industrijski ekstrakt konopljine smole, za katerega vemo, da vsebuje manjši odstotek THC-ja (pod 0,2 odstotka) in tudi CBD, ki je zdravilen. V Sloveniji je več kot 200.000 ljudi že poskusilo konopljo, prav tako vemo, da je v Sloveniji konopljo že poskusilo od 23 do 25 odstotkov mladostnikov, starih 15–16 let. Ta številka je stabilna, saj se je statistična meja od leta 1997 do danes pri mladostnikih ustavila v teh okvirih.

Slovenci radi posežemo po alternativnem zdravljenju

Slovenec rad poseže po alternativnem zdravljenju, saj je po statistikah sodeč približno 40–70 odstotkov bolnikov že poseglo po alternativnih proizvodih – po alternativni medicini. V ta segment sodi tudi porast uporabe konopljine smole kot alternativnega zdravila za zdravljenje raka. Ker je rak najbolj pogosta bolezen, pri kateri se uporablja tudi konopljina smola, lahko napovemo tudi rast teh proizvodov za približno 3 odstotke na leto, saj je to tudi številka, ki govori o tem, koliko Slovencev več bo imelo raka.

Vemo tudi, da je Slovenija tranzitna država in da imamo pri nas zelo radi osebno pridelavo konoplje, saj smo že samozadostni, čeprav še vedno uvažamo konopljo in hašiš iz drugih držav, razlog pa je nihanje ponudbe konoplje na trgu. Iz letnih nacionalnih poročil s področja drog lahko razberemo, da država letno obravnava več kot 4.500 prekrškarjev in opravi 1.500 hišnih preiskav (od tega je več kot 70 odstotkov obravnavanih prekrškov ali kaznivih dejanj samo na področju konoplje, v državi, ki ima le nekaj več kot 2 milijona ljudi).

Konopljo uporabljamo v vseh oblikah

Če izračunamo, smo v Republiki Sloveniji v dvajsetih letih obstoja obravnavali skupaj več kot 86.000 prekrškov in opravili več kot 30.000 hišnih preiskav na področju drog, in to samo za konopljo! Trg konoplje je v Sloveniji precej razvit; uporabljamo vse znane postopke pridelave in predelave konoplje, proces dekarbonizacije konopljine smole, mešanje smole s kokosovim oljem ali izdelavo tinkture.

Poznamo metode ekstrakcije s topili, kot so alkohol, izopropilni alkohol, butan, CO2-ekstrakcijo, ekstrakcijo s pomočjo ledu itd. Ob vseh teh informacijah imamo tudi veliko težav, zato je dobro izobraževanje in obveščanje glavno vodilo delovanja konoplje.org in konoplja.net. Danes je točna in hitra informacija ključna, s tem pa tudi zaščita uporabnika pred snovjo, ki je lahko potencialno nevarna. Imamo nove sintetične kanabinoide, kjer pa se zgodba komaj prične. Trendi bodo šli v smer uporabe sintetičnih kanabinoidov pri “zdravljenju” bolezni.

Že mogoče uporabljati sintetične kanabinoide pri zdravljenju bolezni

Ponovila se bo ista zgodba kot pri konopljini smoli in spravila bolnike in uporabnike v veliko tveganje ali celo smrt. V Sloveniji je mogoče dobiti legalen proizvod iz THC-ja z imenom Dronabinol, za katerega ti osebni zdravnik napiše samoplačniški recept, s katerim lahko prevzameš zdravilo. Slovenija je leta 2014 uvrstila Dronabinol na drugo listo prepovedanih drog, v letu 2016 pa ponovno uvrstila konopljino smolo (ekstrakt konoplje z višjo vsebnostjo THC-ja – nad 0,2 odstotka THC-ja) na drugo listo prepovedanih drog.

Iz vseh informacij je razvidno, da imamo v državi že dvajset let uporabnike konoplje. Med temi pa je prišlo do preobrata, saj že od leta 2009 naprej opažamo povečano uporabo konoplje oziroma konopljine smole pri starejši populaciji – pri starostnikih, ki so bolni, in tudi ponovno uporabo konoplje pri uporabnikih, ki so stari nad 45 let in so v preteklosti že uporabljali konopljo. Legalno pa imamo farmacevtski preparat, ki pa je 97 odstotkom bolnikov nedostopen, pa ne samo zaradi cene, ampak predvsem zato, ker zdravniki do danes še vedno nimajo dovolj znanja, da bi to zdravilo predpisovali. To zdravilo je bilo dostopno vsem bolnikom že od leta 1971, ko so ZN spremenili listo prepovedanih drog in dali Dronabinol (THC) v drugo skupino prepovedanih drog, kar pomeni, da se THC lahko uporablja v medicini. Mi smo to rekvalifikacijo naredili šele leta 2014!

Kakšno je realno stanje oziroma prognoza za prihodnost?

Ali bodo bolniki uporabljali farmacevtske proizvode iz konoplje? Po trenutnih podatkih in napovedih je odgovor negativen oziroma je uporaba proizvoda odvisna od cene in količine aktivne sestavine v njem. Realno stanje je, da so bodo konoplja in njeni proizvodi uporabljali, povečevali se bodo gojenje, pridelava in predelava, ne glede na kaznovanje uporabnikov. Prišel je čas, ko bo država morala priznati, da se mora tudi politika na področju konoplje spremeniti na bolje in da je treba trg s konopljo postaviti v regulatorno obliko z manj zapiranja in preganjanja oseb, ki imajo rastline konoplje za osebno uporabo. Smiselno bi bilo omogočiti bolnikom gojenje, pridelavo in predelavo konoplje za osebno terapevtsko uporabo.

Država pa mora preostalim bolnikom omogočiti nemoten dostop do zdravil, ki so narejena iz konoplje, pa naj bo to medicinski cvet konoplje ali pa konopljina smola, ki pa bodo plačana iz zdravstvenega zavarovanja. Le v tem primeru lahko pričakujemo stabilizacijo trga s konopljo in preprečimo uporabo sintetičnih kanabinoidov za “zdravljenje”.

Vir: Coopalice.net

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun