Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

V Sloveniji omogočena uporaba konoplje v medicinske namene

Vlada je sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s čimer se omogoča uporaba konoplje v medicinske namene. Glavni namen spremembe je omogočiti uporabo standardiziranih cvetnih ali plodnih vršičkov konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, v medicinske namene. Bolniki bodo lahko dobili takšno konopljo na zdravniški recept. S spremembo uredbe so konopljo premestili iz prve skupine prepovedanih drog v drugo. Prva opredeljuje rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini. V drugi skupini pa so rastline in substance, ki so sicer nevarne za zdravje, a se lahko uporabljajo v medicini.

Do sedaj na recept zgolj ekstrakti iz konoplje

Do sedaj so bolniki lahko na zdravniški recept v lekarni dobili sintezne in naravne ekstrakte konoplje, po novem bodo lahko tudi vršičke konoplje, torej rastlino in ne le izvlečke. Zdravniki jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja, kot so npr. uporaba v pediatriji, nevrologiji, paliativni medicini in drugih področjih.

Uporabo medicinske konoplje je podprla tudi stroka, ki bo tudi določila indikacije in kontraindikacije za zdravljenje. V okviru zbornice pa že potekajo izobraževanja zdravnikov glede predpisovanja konoplje kot zdravila. Do sedaj so se pozitivni učinki konoplje pokazali pri zdravljenju bolnikov z rakom, vplivih na apetit in telesno težo bolnikov z aidsom, pri obravnavi nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri epilepsiji, glavkomu, pri paliativni oskrbi, Chronovi bolezni, različnih nevroloških obolenjih itd.

Uporaba medicinske konoplje po svetu

Konoplja se sicer v medicinske namene uporablja v nekaterih zveznih državah ZDA, v Izraelu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Portugalskem, v Španiji, na Finskem, v Franciji, Romuniji in na Nizozemskem. Na pediatrični kliniki UKC Ljubljana pa bo v kratkem stekla študija o vplivu medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pa je že začela s pripravo monografije za cvetne in plodne vršičke konoplje, ki bo del Slovenskega nacionalnega dodatka k Evropski farmakopeji.

Po objavi monografije bo v praksi skladno z zakonom o lekarniški dejavnosti in strokovnimi smernicami medicinske stroke mogoč uvoz standardiziranih vršičkov iz tujine in njihovo predpisovanje na recept, pa so v odgovoru na poslansko vprašanje Violete Tomić (ZL) pojasnili na ministrstvu za zdravje. Uredba namreč ne ureja pridelave in predelave konoplje v medicinske namene, saj je za to potrebna sprememba zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Tako pridelava in predelava konoplje ostajata prepovedani, spremembe se niti ne nanašajo na industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC.

Ministrstvo za zdravje se je že lotilo zakonodajnih sprememb

Se je pa ministrstvo za zdravje že lotilo zakonodajnih sprememb, po katerih bi lahko gojili medicinsko konopljo, a zahtevajo sodelovanje različnih resorjev in do njih lahko pride le na podlagi jasnih usmeritev in ciljev, ki jih z vzpostavitvijo tovrstnega sistema želi doseči država, so nedavno zapisali za STA.

Ministrstvo v začetku aprila tudi načrtuje strokovni posvet s predstavniki mednarodnih organizacij in evropskih držav, ki že omogočajo gojenje konoplje za medicinske namene, na katerem želijo pridobiti izkušnje o različnih načinih regulacije proizvodnje in rabe medicinske konoplje ter opraviti širšo strokovno razpravo o možnih tveganjih konoplje, so zapisali v odgovoru na vprašanje Tomićeve.

Kaj bo potrebno določiti z novim zakonom?

Na podlagi predstavljenih izkušenj držav in podrobnega primerjalno-pravnega pregleda njihovih zakonodajnih rešitev in izsledkov strokovne razprave, bo ministrstvo nadgradilo izhodišča za pripravo sprememb zakonodaje pri nas. Z zakonom bo treba določiti natančne pogoje, merila, postopke in standarde od “pridelave do uporabe”: za gojenje, nadzor nad njim, analizo kvalitete, postopke distribucije, hrambe in beleženja ter poročanja državnim in mednarodnim organizacijam.

Za dodatno in celovitejšo informiranost pri odločanju o vzpostavitvi takšnega sistema je treba predhodno opraviti natančno ekonomsko analizo stroškov in koristi njegove vzpostavitve ter oceno širših vplivov na slovensko gospodarstvo, napovedujejo na ministrstvu. Kdaj bo legalizirano gojenje konoplje v medicinske namene, da bo dovoljena tudi taka uporaba konoplje v medicinske namene, na ministrstvu ne morejo napovedati.

So pa zapisali, da bodo v tem letu pripravljene vse strokovne podlage, potrebne za spremembe predpisov. Je pa že sprememba uredbe zahtevala kar nekaj usklajevanj. Sprva je predlog predvideval, da bi konoplja ostala v prvi skupini prepovedanih drog, a da bi bila vseeno dovoljena za medicinske namene. Vlada naj bi o predlogu spremembe odločala že pretekli teden, a so to prestavili na današnjo sejo zaradi potrebe po dodatnih usklajevanjih.

Vir: STA

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun