Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Vrste konoplje

Vrste konoplje

Vas zanima katere vrste konoplje obstajajo?

Še vedno poteka znanstvena debata, če je konoplja zgolj ena vrsta s podvrstami, ali znotraj družine obstajajo tri oz. celo štiri vrste konoplje. Med poznavalci in ljubitelji so široko poznani trije tipi. Te prepoznavajo po številnih faktorjih, kot so morfologija, poreklo, vonj in psihoaktivni učinki. Sativa je najbolj razširjena, visoka, redko razvejana in se nahaja večinoma na nižjih, toplejših legah. Indica je nižja in bolj grmičasta ter tako prilagojena za hladnejše in visokogorsko podnebje. Ruderalis pa je kratka in večinoma divje rastoča vrsta, ki raste v centralni Aziji in vzhodni Evropi.

Cannabis sativa

Sativa je visoka in tanka rastlina, ki v naravi meri od 2 do 4 metre višine. Listje je večinoma svetlo zelene barve, ker ima manj klorofila kot indica. Zaradi tega raste in cveti dlje kot indica, ter potrebuje več svetlobe. Raste zelo hitro, cveti pa lahko od 10 do 16 tednov. Letina je v glavnem manjša kot pri indici, je pa zelo močna, pišejo poznavalci. Vršički so dolgi in tanki, vonj te vrste konoplje je sladek in saden, v angleščini bi rekli “fruity”, dim pa je dokaj blag. Poreklo sative izhaja iz Kolumbije, Mehike, Tajske in jugovzhodne Azije.

Čeprav je tudi znotraj vrste velika raznolikost, načeloma povzroča možganski energetski proces – delovanje, stimulira aktivnost možganov in izzove halucinacije. Prvi jo je leta 1753 klasificiral Carl Linne. Ljudje jo uporabljajo skozi vso zabeleženo zgodovino, in sicer za industrijsko vlakno, konopljino olje, hrano, rekreativno, religiozno, spiritualno in medicinsko rabo.

Cannabis Indica

Indica je za razliko od sative nizka in gosta rastlina, visoka med 80 in 180 cm. Listje je pretežno temno zelene barve, pri nekaterih podvrstah tudi z vijoličnimi robovi. Potrebuje manj časa in manj svetlobe za rast in zorenje kot sativa. Ko prične cveteti, je potrebno približno 6 do 8 tednov, da dozori. Vrhovi so gosti in zbiti, izjemno “lepljivega” ali “skunky” vonja. Letina te vrste konoplje je večja kot pri sativi.

Dim pri kajenju je skoraj vedno gost, oster in pogosto izzove kašelj pri vdihu. Indica je tradicionalni vir hašiša, njeno poreklo pa izhaja iz Maroka, Afganistana, Indije, Tibeta. Deluje bolj telesno kot sativa, njeni učinki so težji in močnejši kot pri Sativi. Delovanje po njenem uživanju je sproščujoče, t.i. “stoney high”. Leta 1785 jo je na vzorcih iz Indije prvi klasificiral Jean-Baptiste Lamarck. Širokolistno indico v Indiji, Afganistanu, Bangladešu in Pakistanu tradicionalno gojijo za pridelavo hašiša.

Cannabis Ruderalis

Ruderalis je tretja vrsta, katere poreklo izhaja iz centralne Rusije in vzhodno-evropskih ter srednje-azijskih držav s hladnejšo klimo. Znanstveno identificirana je bila leta 1942 v južni Sibiriji, ko je ruski botanik Janischewski med raziskovanjem divje konoplje v strugi reke Volge. Še vedno obstajajo nesoglasja okoli tega, ali je ruderalis sploh posebna vrsta. Tri vrste konoplje so bile klasificirane na osnovi oblike stroka semen. Klasificirane so bile tudi na osnovi periode rasti in cvetenja, a raznolikost znotraj same vrste je tolikšna, da je meje ponekod težko določiti.

Ruderalis raste v hladnih predelih, zori hitro, obstajajo pa pokazatelji, da je lahko neodvisna od trajanja dneva in noči. Nekatere karakteristike ruderalisa so velika semena, nizka rastlina, visoka od 120 do 180 cm, nivo THC-a pa je nižji kot pri sativi in indici. Tradicionalno se uporablja v ruski in mongolski ljudski medicini, njena rekreativna raba pa ni priporočljiva zaradi nizke vsebnosti THC-ja.

Četrta vrsta in pet kemijskih tipov

To so tri osnovne vrste konoplje, iz katerih so se do današnjega dne razvile znane sorte, z dolgoletno selekcijo in križanjem. Cilj selekcije in križanja je pridobiti rastline, ki odgovarjajo posameznim potrebam, za pridobivanje želenih karakteristik. Tako je danes poznanih stotine sort, od katerih so nekatere predvidene za notranji prostor, drugo za zunanji prostor, izbiramo pa jih lahko po nivoju THC-ja in CBD-ja, vonju, okusu, itd. Septembra 2005 je članek v reviji New Scientist napovedal odkritje četrte vrste konoplje, ki naj bi jo odkrili raziskovalci z Inštituta za tehnologijo v Canberri, a odkritje še ni bilo potrjeno.

Razlika med sativo in indico: Določene študije kažejo, da ima indica povprečno višje ravni THC-ja kot CBD-ja in da sativa vsebuje višje ravni CBD-ja kot THC-ja. A znotraj obeh vrst se je razvila izjemna raznolikost sort, zato poteka vedno bolj razširjena debata ali takšna delitev še velja. Po kemijskem razmerju se konoplja trenutno deli na pet tipov: sorte z visoko vsebnostjo THC, sorte z visoko vsebnostjo CBD, sorte s primerljivo vrednostjo obeh, sorte z visoko vsebnostjo kanabigerola (CBG) in zadnje, ki so skoraj brez omenjenih kanabinoidov.

Viri: Vutra.orgWikipedia

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun