Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Zdravljenje s konopljo: Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen (AB) je kronična nevrodegenerativna bolezen, ki se večinoma pojavlja pri odraslih, starejših od 65 let. V kar 60% jo označujemo z demenco. Ta nevrološka motnja se pojavi zaradi izgube nevronov in sinaps v možganih, zlasti v možganski skorji.

Prikaz normalnih možganov in možganov z Alzheimerjevo boleznijo

Prikaz normalnih možganov in možganov z Alzheimerjevo boleznijo

SIMPTOMI

Prvi simptom, ki se običajno pojavi, je izguba kratkoročnega spomina. Z napredovanjem bolezni pa se začnejo pojavljati tudi drugi simptomi:

  • nezmožnost oblikovanja stavkov,
  • težave pri izboru besed v pogovoru,
  • dezorientacija,
  • hitre spremembe razpoloženja,
  • pomanjkanje motivacije,
  • nezmožnost poskrbeti zase,
  • izguba naučenih vedenj.

VZROKI

Pri razvoju Alzheimerjeve bolezni igra močno vlogo naš genski zapis, saj ocenjujejo, da je kar 70% vseh primerov demence posledica okvarjenih različnih genov. Tveganje je povezano tudi z dieto, podhranjenim endokanabinoidnim sistemom ( Cronic Canabinoid Deficiency ), stresom in pri poškodbah glave.

Kanabinoidi zmanjšujejo tvorjenje amiloidnih plakov in nevrofibrilarnih pentelj

Kanabinoidi zmanjšujejo tvorjenje amiloidnih plakov in nevrofibrilarnih pentelj

Ugotovitve kažejo, da se pri bolnikih z demenco v določenih regijah možganov nabirajo amyloidni plaki ter poteka hiperfosforilacija tau proteina, kar vodi do tvorbe nevrofibrilarnih pentljev. “Amiloidna” hipoteza predlaga, da je akumulacija amiloidnih plakov tista, ki povzroči smrt nevronskih celic. Pred kratkim je ekipa znanstvenikov predlagala, da je sprožilec bolezni prekinjena funkcija mitohondrijev v povezavi z okvarjenim genom v nevronskih celicah.

ZDRAVLJENJE

Kanabinoidi zmanjšujejo: oksidativni stres, nevrovnetja ter tvorjenje amiloidnih plakov in nevrofibrilarnih pentelj. Endokanabinoidni tonus pri bolnikih z AB ni običajen: funkcionalnost CB1 receptorjev je oslabljena, izraženost CB2 receptorjev je povečana, tvorba anandamida je okrnjena, povečana pa je dejavnost razgradnih encimov endokanabinoidov in količina pro-vnetnih citokinov: IL1-β, IL-2, IL-4, IL-6 and TNF-α. Pacientom se priporoča sorte z visoko vsebnostjo kanabidiola (CBD), saj ta vpliva na vse zgoraj omenjene nepravilnosti pozitivno. CBD ima nevroprotektivne in nevroregenerativne učinke na možgane poleg tega je močno protivnetno sredstvo. Poleg kanabidiola imajo pozitivne učinke na simptome Alzheimerja tudi kanabinoidi, ki jih najdemo v obliki kislin. Prepoznamo jih po črki A: THCA naprimer. Tinkture ali ekstrakte lahko jemljemo oralno, z aplikacijo pod jezik. Priporoča se tudi uporaba uparjevalnika za tiste, ki jim tovrsten način bolj odgovarja.

Vir: Zbudimo.se

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun