Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Zdravniška priča: »Konopljina smola pomaga pri tumorju«

»Včeraj se je v R Sloveniji zgodil velik presedan,« je danes na Facebooku svojo objavo začel Božidar Radišič iz Društva Onej, ki je tudi sam letos občutil drakonski pregon konoplje v Sloveniji. V kazenskem postopku pred Okrožnim sodiščem v Murski Soboti je odvetnica Mojca Bertalanič Foršek zagovarjala bolnika z rakom, ki si je gojil konopljo zaradi zdravljenja. Pričal je tudi osebni zdravnik bolnika, ki ga je senat imenoval kot izvedeno pričo, z njegovim pričanjem pa se je strinjala tudi okrožna državna tožilka in umaknila obtožnico, čeprav so pri obtožencu našli 108 gramov marihuane. »Vsa čast zagovornici in zdravniku! Rabili bi več takih zagovornikov in več takih zdravnikov in ne nazadnje tudi tožilk,« je komentiral Radišič.

Zdravnik je v svoji razlagi med drugim pojasnil, da konopljina smola lahko pomaga pri zdravljenju tumorja, kar je razvidno prav iz tega primera, in da so zdravniki etično zavezani pomagati bolniku, ne glede na to, za kakšno zdravljenje se odloči.

Radišič je citiral tudi nekaj navedb iz pričanja zdravnika: »Znano mi je, da tudi sedaj obtoženi uživa konopljo, vendar pa za samo zdravljenje kajenje ni dovolj, zato obtoženi uživa tudi smolo. Kajenje za zdravljenje ni dovolj, ker je premajhna doza THC-ja in zato učinek ni zadosten, zato je potrebno uporabljati smolo, ki se pridobi iz konoplje, da je lahko učinek na zdravljenje zadosten. Nadalje povem, da sem torej že nekje pred 4 leti opazil pri obtoženemu spremembo, torej bulo na vratu, ta je počasi rasla, nekje pred 2 letoma pa je že zrasla toliko, da je postala moteča tudi že za obtoženega in tudi okolico, saj ga je na to tudi okolica že začela opozarjati.

Takrat, torej pred 2 letoma je obtoženi prvič začel tudi zdravljenje s smolo, tako da je opravil trimesečno kuro in otrdlina je skoraj povsem izginila. Po kakem letu dni pa je ta otrdlina spet zrasla na enako veliko, mogoče je postala celo večja. Obtoženi mi je takrat povedal, da ni imel dovolj denarja za ta način zdravljenja.

Znano mi je, da na črnem trgu za nakup konoplje, iz katere pridobiš zadostno količino smole za enomesečno uporabo, stane med 500 in 700 evri. To mi je znano, ker sem tudi sam to kupoval za lajšanje težav pri očetu zaradi Parkinsonove bolezni. Nadalje povem, da je torej potreben kar precejšen znesek za zadostno količino te smole.

Sicer zdravniki lahko uporabo sintetičnega THC-ja predpišemo tudi že na recept za nakup v lekarni, vendar pa sintetični THC nima enakega učinka, tako da je bolj ugodna za zdravljenje konopljina smola, prav tako pa je nakup sintetičnega THC-ja v lekarni tudi precej dražji in stane okrog 1200 do 1500 evrov mesečno.

Nadalje povem, da smo zdravniki tudi na podlagi zdravniške etike vezani, da sprejmemo oz. pomagamo ljudem pri zdravljenju, ne glede na to, ali se oseba odloči za klasičen način zdravljenja ali pa za alternativni način zdravljenja, žalostno pa je, da je to pri nas še vedno kriminalizirana zadeva.

Stvar odločitve posameznika je, na kakšen način se zdravi, zdravnik pa mora to sprejeti in mu pomagati, ne glede na odločitev posameznika.

Na vprašanje, ali verjamem da se z uporabo take smole lahko tumor zmanjša, lahko povem, da je to možno. Tumor obtoženega takrat še ni bil preiskan, obtoženi takrat ni uporabljal drugih zdravil, z uporabo smole se je pri njem tumor vidno zmanjšal, tako da druge razlage, kot da konopljina smola pri tem pomaga, ni.

Na vprašanje predsednika senata povem, da mi je znano, da je obtoženi v tem času uporabljal konopljo, sicer sem mu tudi povedal, da samo kajenje nima želenega učinka in je zato potrebna smola. Pred 2 leti je torej obtoženi izpeljal trimesečno kuro s to smolo, vmes je tudi še uporabljal smolo, vendar je povedal, da zaradi pomanjkanja financ ni mogel speljati celotne kure in jo je vmes prekinjal. Če pa želiš, da je določen učinek na zdravljenje, je potrebna vsaj trimesečna kura. Če jo prekinjaš, tvegaš, da želenega učinka ni. To je enako, kot v primeru antibiotika, če tega ne jemlješ redno.«

www.facebook.com

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun