Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

20.4. = konopljin dan

April je neformalno posvečen eni najbolj priljubljenih, opojnih in kontroverznih zelišč sodobnega časa – marihuani. Prav zato število 420 (20.4.) med zvestimi uživalci zbuja veliko pozornosti, o njem pa krožijo miti in zgodbice. Eden od mitov pravi da je številka povezana z Bob Marleyem oziroma z datumom njegove smrti, kar seveda ni res, saj je umrl 11. maja. V aprilu torej praznujemo praznik konoplje.

Druge teorije zakaj 420

Spet drugi povezujejo številko z številom kemičnih substanc v marihuani, katerih pa naj bi bilo po poročanjih nekaj čez 300. Nekateri mislijo da je to policijska koda za kajenje marihuane v Ameriki, ampak to številko uporabljajo, da v centralo sporočijo umor, vsaj policija v Las Vegasu in junaki v priljubljeni seriji CSI.

Zanimiva teorija je tudi da je 20 april najboljši čas za zasaditev marihuane, kar pa spet ne velja, saj optimalni datum variira glede na sorto in seveda podnebje. Potem je tukaj še teorija, ki govori o 16:20 kot o času, ki je najbolj optimalen v dnevu za kajenje prvega đojnta. Ob tem času naj bi človeško telo in duha marihuana najbolj poživila.

Seveda obstaja še mnogo teorij in mitov ampak nas zanimajo dejstva. The Huffington Post, Los Angeles Times, High Times in drugi, so jih preverili in prišli do zanimive zgodbe o izvoru številke.

Tradicija izvira iz leta 1971

Tradicija naj bi se pričela leta 1971 v Kaliforniji z skupino »pohcev« imenovanih Walldo’s, tako poimenovanih, ker so postopali pred zidom (zid ang. wall) blizu njihove srednje šole.

Po zaključku pouka ob 16:20 so se dobivali pred zidom, kjer se je kadila trava. Kmalu je 4.20 med njimi postal interni izraz za vse kar se tiče marihuane in kot je leta 2000 eden iz med njih povedal za San Francisco Chronicle: “Bila je le šala, vendar je prišlo do tega da je pomenilo vse vrste stvari, kot so, ” Ali imaš kaj? ” in” Ali izgledam zadet?” ”

Vsa stvar bi najverjetneje šla v pozabo, če nebi bil brat enega teh mladeničev dober prijatelj Phila Lesha, basista skupine Grateful Dead. Ta je preživel naslednjih 35 let na turnejah po celem svetu, kadil travo in pasivno populiziral povezavo med številko 420 in marihuano.

Različni člani Waldosov pa so v zadnjih letih javnosti pokazali različna pisma iz obdobja 70ih, na katerih se pojavlja številka 420 v povezavi s marihuano in s tem dokazali svoje trditve.

Pri reviji o konoplji Stoner Times so začeli izraz uporabljati že v začetku 90ih, kasneje pa so kupili še domeno 420.com, od kjer se je številka samo še bolj zasidrala med pohci in naprej v popularni kulturi.

Danes pa je številka tako razširjena da lahko tudi v Ljubljani vidimo grafite z številko 420.

Vir: Portal-Konoplja.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun