Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Amazon bo prehenal s testiranjem zaposlenih in podprl legalizacijo

Amazon bo podprl legalizacijo konoplje.

Podjetje Amazon je uradno naznanilo, da iskalcev zaposlitve in zaposlenih ne bodo več testirali za THC. Še več, podprli bodo obstoječa prizadevanja za legalizacijo marihuane po vseh Združenih državah. Testiranje ostaja zgolj za voznike, ki jih bodo še naprej obravnavali enako, kot to velja za prepoved alkohola.

V preteklosti smo, tako kot mnogi zaposlovalci, diskvalificirali zaposlene, ki so bili na testu za marihuano pozitivni,

so povedali v blogu.

Glede na to, kam se premikamo z zakoni po celotni državi, smo tudi mi spremenili svojo smer.

Zagovorniki legalizacije pozdravljajo novico, olajšanje pa bodo občutili tudi zaposlovalci pri Amazonu, saj se podjetje naglo širi tudi na področja, kjer je marihuana že legalna.

Amazon se širi v zvezne države, kjer je marihuana že legalna

Amazonova matična država Washington je bila med prvimi zveznimi državami, ki je legalizirala marihuano v rekreacijske namene, in to že leta 2012. Sedaj tehnološki gigant gradi svoj sedež na vzhodni obali v Virginiji, kjer je marihuana postala zakonita za rekreativno uporabo 1. julija. Širijo se tudi v New York, kjer so marihuano legalizirali konec marca.

Še preden je zvezna država New York legalizirala marihuano, je mesto New York prepovedalo testiranje iskalcev zaposlitve. Na podlagi tega predpisa, je Newyorčan marca tožil Amazon in dejal, da je podjetje nezakonito razveljavilo njegovo prošnjo za zaposlitev, ker je bil pozitiven na THC.

Voznike bodo še vedno testirali

S spremembo politike bodo edini kandidati za zaposlitev, ki jih bo Amazon še vedno testiral za marihuano, tisti, ki se bodo prijavili na delovna mesta, ki jih z zakoni in predpisi ureja Ministrstvo za promet – kategorija, ki vključuje voznike dostavnih vozil in upravljavce težkih strojev. Družba pravi, da bodo za marihuano veljala ista pravila kot za alkohol. Testirali bodo po morebitnih nesrečah in drugih incidentih.

Amazonova politična drža

S to novico Amazon seveda deluje tudi na politični ravni. Prizadeva si za legalizacijo marihuane v ZDA in odstranitev kazenskih evidenc vseh tistih, ki so bili obsojeni v zvezi z marihuano (nenasilni prekrški).

Podjetje pravi, da bo njihov PR policy “dejavno podpiral” zakon MORE (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act) –  korak, ki daje zagon zakonodaji, ki je bila v petek ponovno predstavljena v kongresu.

Z zakonom MORE bi marihuano umaknili s seznama drog v zveznem zakonu o drogah, zaradi česar bi bil njen status podoben alkoholu in tobaku. Obdavčila bi tudi izdelke iz konoplje in trošarine usmerila v naložbe v skupnosti, ki jim je kriminalizacija marihuane škodovala.

Upamo, da se nam bodo pridružili tudi drugi delodajalci in da bodo zakonodajna telesa hitro sprejela ta zakon,

je Amazon dejal v izjavi o svoji podpori zakonu o marihuani.

Legalizacija je napela jadra konopljnini industriji

Vse večje sprejemanje marihuane je ustvarilo cvetočo industrijo konoplje, katere zakonita prodaja je ustvarila milijarde dolarjev prihodkov. Amazonova poteza “kaže na pozitivnejši vzgon za vsa podjetja v industriji,” je povedal Matt Hawkins, ustanovitelj podjetja Entourage Effect Capital, investicijske družbe za konopljo s sedežem v Dallasu.

Ob dejstvu, da je Amazon največji delodajalec v državi, je Hawkins dejal, da je “za [konopljino] industrijo ogromnega pomena, da Amazon svojih uslužbencev ne testira več za marihuano, predvsem pa tudi to, da so javno podprli zakon MORE.”

Testi za droge ne testirajo sposobnosti za delo

Z naslova zakonov, ki prepovedujejo marihuano, letno v ZDA aretirajo več kot pol milijona ljudi, poroča Drug Policy Alliance, ki se zavzema za dekriminalizacijo. Skupina je javno pozdravila Amazonovo naznanitev in se strinja, da je to velik korak naprej.

“Preskušanje drog še nikoli ni natančno pokazalo tega ali je neka oseba sposobna opravljati svoje delo,” so povedali pri Drug Policy Alliance. “Kljub temu pa je ta neverjetno invazivna praksa milijonom ljudi, ki rekreativno uporabljajo droge – tako zakonite kot nedovoljene – odvzela službe.”

Kaj se dogaja z MORE?

Kongres je na prejšnjem zasedanju zakon MORE sprejel, potem ko ga je uvedel poslanec Jerry Nadler iz New Yorka in skoraj 30 sofinancerjev. Naknadno pa je senatorka Kamala Harris uvedla spremljevalni zakon, kjer je zakonodaja zastala.

 

Vir: NPR.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun