Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Antibakterijska tkanina iz konoplje za lajšanje težav bolnih otrok

Tveganje za okužbe predstavlja eno najbolj perečih problematik, s katerimi se spopadajo zdravstvene ustanove. Vstop v okolje polno bacilov je bližnjica do raznovrstnih obolenj. Podjetje iz Kolorada je razvilo tkanino, ki uničuje bakterije; izdelki iz nje bi lahko kmalu zamenjali obstoječo posteljnino in delovna oblačila v zdravstvenih ustanovah širom sveta, ki bi s tem postale čistejše in varnejše. Narejena je iz rastlinskih, primarno konopljinih vlaken. Nevarnost v zdravstvu

Zaradi obiska bolnišnic vsako leto na območju ZDA zboli 1,7 milijona ljudi, umre pa jih 99,000, kar v stroških zdravstvene oskrbe predstavlja 20 milijard dolarjev. Sev stafilokoka z imenom MRSA je vodilni vzrok teh okužb. Tradicionalne tkanine so gojišča bakterij, ki v njihovih vlaknih lahko preživijo celo nekaj mesecev. Vendar pa ima situacija kar nekaj možnosti izboljšav; precej kanabinoidov ima, po študijah sodeč, močne antibakterijske lastnosti.

Tkanina z neverjetnimi lastnostmi

V podjetju EnviroTextile iz Kolorada so izdelali blago iz mešanice dveh rastlinskih tkanin – konoplje in rayona v razmerju 60:40. Zgodnji testi so na izdelku zaznali 98,5% odsotnost stafilokokov in 61,5% odsotnost bakterij, ki povzročajo pljučnico. Po navedbah podjetja so rezultati, kljub temu da raziskava še ni zaključena, pokazali edinstvene antibakterijske lastnosti blaga, čigar vlakna tudi preprečujejo širjenje bakterij. Še več: EnviroTextile ponuja tudi konopljino blago, ki mu je moč pripisati dobro odpornost na infrardeče žarke, kar predstavlja pomembno prednost pri vojaški uporabi. Konoplja že lep čas ni več starinska tkanina in je na dobri poti, da postane prihodnost tekstilne industrije.

Podjetje, ki spreminja zdravstvo

Podjetje EnviroTextile je z združitvijo z družbo Bears for Humanity že pričelo s spreminjanjem podobe in slovesa zdravstva po vsej državi. Izdelujejo antistatične in antibakterijske plišaste medvedke za otroke v neprijetnih in izolirajočih bolnišničnih okoljih: medvedki so posebej primerni za prostore s CT napravami, ki jim lahko statična elektrika škoduje. S svojimi antibakterijskimi lastnostmi bolnim otrokom na varen način zagotavljajo več udobja.

Ustanoviteljica podjetja Barbara Fillippone pravi, da se zaradi svojih lastnosti konoplja odlično sklada z vizijo podjetja Bears for Humanity, ki ga vodi Vijay Prathap; viziji obeh podjetij se popolnoma ujemata.

Vijay si za križanje najinih poti ne bi mogel izbrati primernejšega trenutka: ravno, ko ameriški zdravstveni sistem potrebuje varnejše izdelke, prestrašeni otroci pa si želijo toplih in mehkih objemov, bodo ti majhni medvedki spremenili vse.

Vsak lahko pomaga

Mehki medvedki, h katerim se je prijetno stisniti, so narejeni iz 100% naravnih materialov v Union City-ju v Kaliforniji. Za vsako prodano igračo bo podjetje Bears for Humanity podarilo medvedka otroku v stiski s pomočjo mreže, katere člani so podjetja Toys for Tots, Intel, Save the Children in OneSimpleWish.org. Če želite tudi vi na usta otrok risati nasmeške, ob tem pa preprečiti širjenje okužb, lahko za več informacij obiščete stran Bears of Humanity. Če pa bi radi tkanine podjetja EnviroTextile vključili v svoje podjetje, sledite tej povezavi.

Pa prihodnost?

Konoplja pridobiva na prepoznavnosti in popularnosti v mnogih panogah. Zaradi antibakterijskih lastnosti pri njeni uporabi pri gradnji bivalnih prostorov prihaja ne le do boljše zaščite pred požari in energetske učinkovitosti, temveč tudi do boljšega zdravja njihovih prebivalcev. Oblačila izdelana iz konoplje bi bila, še posebej na gosto poseljenih območjih, primernejša za zdravje ljudi. Hotelom, ki bi za udobje svojih gostov skrbeli z tekstilnimi izdelki iz konoplje bi lahko upravičeno čestitali. Pa vi? Uporabljate izdelke iz konopljinega blaga? So ti obstojnejši in mehkejši? Delite svoje izkušnje z nami preko socialnih omrežij ali v komentarjih spodaj.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun