Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Berlinski zapiski: Ne gre za konopljo, ampak kakovostno zdravstveno oskrbo

dr. Franjo Grotenhermen

Ob tem ko se tudi v Evropi razplamteva debata o legalizaciji konoplje in njenem uvajanju v zdravstvo, se oglaša vedno več pogumnih glasov tudi iz zdravniških in drugih strokovnih vrst, ki so ponovno odkrili izjemen medicinski potencial konoplje. Eden izmed najglasnejših v Nemčiji in mednarodno je gotovo tudi dr. Franjo Grotenhermen, ki so ga na Mednarodni konopljini poslovni konferenci (ICBC) v Berlinu sprejeli z vsemi častmi. Poleg tega, da že več kot dve desetletji sprejema in se specializira za paciente, ki potrebujejo zdravljenje s kanabinoidi, je tudi ustanovitelj in predsednik nemške in mednarodne organizacije Association for Cannabinoid Medicines, v kateri se številni ugledni zdravniki in znanstveniki zavzemajo za uvedbo konoplje v zdravstvo.

Potrebovali bomo desetletja, da raziščemo ves potencial konoplje

»Rabimo podatke o medicinskem potencialu konoplje, a to ne sme biti izgovor, da zdravilo ne pride do pacientov. Potrebovali bomo desetletja, da vse raziščemo. Raziskave zdravil po navadi preiskujejo eno, dve, pet indikacij, konoplja pa jih ima 50, 100, 500 … Pacientom ni potrebno čakati na te raziskave in farmacevtske korporacije, saj imajo konopljo, ki je dosti lažje dosegljiva,« se je odločno proti zavlačevanju uvajanja medicinske konoplje v Evropi postavil dr. Grotenhermen. Hkrati pa jasno dodal, da pri tem boju ne gre za konopljo kot takšno, »ampak za čim boljšo zdravstveno oskrbo pacientov.« Z ACM, ki bo svojo konferenco v Kölnu organiziral septembra, se zato zavzema, da bi sprejeli deklaracijo, po kateri bi imel vsak zdravnik pravico, da zdravi pacienta s konopljo in kanabinoidi, vsak pacient pa pravico, da je s konopljo ter kanabinoidi zdravljen.

Endokanabinoidni in eksokanabinoidni sistem

V svojem predavanju se je posvetil dvema aspektoma kanabinoidne medicine: endokanabinoidnemu sistemu, ki ohranja zdravo ravnotežje v našem telesu, in eksokanabinoidnemu sistemu, katerega naloga je spraviti kanabinodie do ljudi, ki ga potrebujejo in torej navzven vzpostaviti uravnoteženo zdravstveno oskrbo.

»Eksokanabinoidni sistem ni le rastlina konoplja, ampak tudi zdravniki, sodniki, novinarji, zakonodajalci, politiki. Njihova naloga je, da prepoznajo potencial konoplje, o njeni uporabi izobrazijo ljudi in v prvi vrsti poskrbijo za spremembe sistema, s katerimi bo zdravilo prišlo do ljudi, ki ga potrebujejo. V Južni Ameriki se že premika, prav tako v Afriki, treba je pritiskati,« je spodbudil udeležence.

Zato ACM podpira ustanavljanje novih iniciativ, saj so prepričani, da moramo z roko v roki poskrbeti za dobrobit bolnikov. Po 17. letih, kolikor je v Nemčiji trajalo, da se je od prvega procesa proti pacientu, ki se zdravi s konopljo, spremenil zakon o njeni uvedbi v zdravstvu, je skrajni čas, da se to končno zgodi, je prepričan dr. Grotenhermen. Dodaja, da ima tudi Mednarodna zdravstvena organizacija WHO med svojimi osnovnimi principi zagotovitev zdravstvene oskrbe ne glede na raso, spol, nacionalnost, ekonomski in družbeni položaj. »Predvsem pri slednjih konoplja izstopa, zato moramo še naprej stremeti k temu, da načela WHO postanejo resničnost.«

Ohranjanje ravnotežja

Z bogatimi izkušnjami pri delu s pacienti je postal eden od največjih specialistov za kanabinoidno medicino in zdravljenje s konopljo. S pomočjo kanabinoidov je pomagal zdraviti že številna bolezenska stanja in bolezni. »Prevelika aktivnost celic je razlog za številne težave in prav tukaj lahko fitokanabinoidi ogromno pomagajo in vzpostavijo ravnotežje. Videl sem že, kako so ljudem pomagali pri astmi, alergijah, anoreksiji, motnjah pozornosti, avtizmu, migrenah, multipli sklerozi, možganskih kapeh, črevesnih vnetjih … Endokanabinoidni sistem je razporejen po vsem telesu, zato pri pacientih pomaga zdraviti ogromno bolezni.«

Deluje in vpliva na številne telesne aktivnosti in sisteme, kot so: prebava, tek, proizvodnja energije, bolečina, centralni živčni sistem, rak, oči, mišice, jetra, reproduktivni organi. Kaj pomeni ohranjati ravnotežje?

»Glavna naloga endokanabinoidnega sistema je zaviranje prevelike aktivnosti v telesu. Ko pride na primer do poškodbe v možganih, se ustvarijo različni nevrotransmiterji in prosti radikali, ki delajo dodatno škodo. Takrat začne telo ustvarjati endokanabinoide, da nevtralizirajo ta učinek. Tako deluje tudi na periferiji živčnega sistema, ne le v možganih,« je pojasnil govorec.

Kaj je »entourage effect«?

Zelo zanimivo predvanje dr. Grotenhermena, je odlično dopolnil dr. Jokubas Žiburkus, ki je predaval o tako imenovanem »entourage effectu«, oziroma součinkovanju več zdravilnih snovi hkrati, kar je značilno prav za zdravljenje s konopljo in kanabinoidi. Pri tem ne deluje le več kanabinoidov hkrati, ampak tudi terpeni, estri, flavanoidi in omega maščobe.

»Entourage effect je vsota vseh sinergetičnih in nasprotujočih si učinkov na več tarč.« Pri tem deluje na treh ravneh: endokanabinoidni sistem, vnašanje fitokanabinoidov in »entourage effect« celotnega telesa ter stanja, v kakršnem je. Žiburkus je opozoril predvsem na zaenkrat še spregledan potencial terpenov pri zdravljenju, saj debata teče predvsem o kanabinoidih. »Terpeni ščitijo rastlino in imajo tudi pozitivne učinke na človeško telo. O njih se lahko veliko naučimo na primer od parfumske industrije, predvsem, kako uporabiti vonje, ki jih proizvajajo v dobro zdravljenja.« A pri tem vidi napačno pot v smeri, da bi standardizirali rastlino konopljo, saj bi s tem izgubili raznolikost. »Standardizirati bi bilo potrebno kemijsko sestavo sort, ne same rastline.«

Tudi sam je prepričan v izjemen potencial konoplje, ki se z odkrivanjem učinkov različnih snovi v konoplji še širi. »Z enodkanabinoidnim sistemom sami proizvajamo lastno konopljo, da nas ohranja zdrave. To delamo že od malega, ko kot dojenčki sesljamo mleko pri materi,« je nadaljeval. In k širokemu naboru težav in bolezni, ki jih je omenil že dr. Grotenhermen, dodal še: stres, travmo, vnetja, težave s spanjem in prehranjevanjem, hiperobčutljivost in druge. Pacientom, ki bi preizkusili zdravljenje s konopljo, pa za konec svetoval: »Start low and go slow. Začnite z majhnimi dozami in jih dvigujte počasi. Lahko ugotovite pravo dozo in učinke, ki jih ima na vas, treba se je le učiti in previdno izvajati ugotovitve.«

[woonder_product id=”38289″]

VIDEO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun