Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Bo Šarec izpolnil svoje obljube?

Marjan Šarec obljube konoplja

Predsedniške volitve

V oktobru 2017, pred predsedniškimi volitvami je g. Marjan Šarec takole odgovoril na postavljena vprašanja o konoplji. Vsi vemo, da se volitve niso izšle po njegovih željah, pa vendarle. Ali lahko sedaj, kot predsednik Vlade, te obljube tudi izpolni?

Na dnu članka se nahaja obrazec, s katerim lahko pomagate z vprašanji, ki bodo poslana g. Šarcu.

Prvi del:

 

Predvsem je konoplja izredno koristna rastlina na raznoraznih področjih. Tudi zdravi – dokazano; so mi ljudje pripovedovali kako jim je lajšala bolečine in takšne zadeve.

Ali se lahko t.i. demokratična in socialna država privošči, da se ljudem krati pravico do svobodnega odločanja o načinu zdravljenja. Kakšno je vaše stališče?

Seveda, ko je človek bolan, ko je v takšnem stanju, da … Praktično vemo; zdrav človek ima tisoč želja, bolan samo eno – se pravi, da bi ozdravel. In, ko je zadeva tako huda, ima seveda vsak posameznik pravico poseči po čemerkoli, če misli, da bi mu to lajšalo bolečine. Sam se zavzemam za sodelovanje uradne medicine in pa tudi alternativne medicine. Se pravi, nobene stvari ne smemo izključevati in za drugo trditi, da to ni. Bi morali imeti vsi pravico, da poskusijo katerokoli obliko zdravljenja, če seveda zaradi tega ne trpi nekdo drug.

Rekli ste, “človekove pravice na smejo biti račun drugega.” Kaj vi menite; če si nekdo v domačem vrtu posadi konopljo … Ali je družbeno škodljiv?

Ne, nikakor ne … Ravno to bi morali urediti, da, če nekdo doma goji konopljo za bodisi zdravje, bodisi za tudi … Lahko bi začeli razmišljati o konoplji bolj tudi kot o industrijski kulturi. Sigurno to ni poseganje v pravice drugega, zagotovo ne. Ker kot sem rekel, bolan človek bo naredil vse (pa vem, da bo marsikdo zdaj to narobe razumel). Kdor je bil bolan, ali pa je imel kakšno izkušnjo s tem, bo vedel, da če je nekdo posadil konopljo doma v vrtu zato, da bi se zdravil, s tem nikogar ne ogroža.

Podpirate sodelovanje alternative in uradne medicine, kako pa potem komentirate pasiven odnos stroke do tega področja?

Medicina je krasen teren za zaslužke. Vemo, da v farmacevtiki so močni lobiji, so veliki zaslužki. In seveda, če bodo ljudje preveč posegali po alternativni medicini, ali pa, da jim bo celo koristila, potem seveda teh zaslužkov ne bo. In normalno, da potem velike korporacije govorijo, da alternativna medicina nima mesta v svetu, ker vemo, da je to velik poligon za zaslužke. In več tablet kot se proda, več nenazadnje antidepresivov ali česarkoli se proda, večji so zaslužki. In to se ve.
Zato pravim, da je treba … Recimo poglejmo ožile opornice, to je ena zadnjih takšnih mogoče afer. Razviti Švedi dajejo pol manj za enako ožilno opornico kot mi, ki imamo pol nižje plače, ali pa še enkrat nižje plače. Zato se verjetno medicina tudi temu upira.

Strokovnjaki konopljo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu. Je torej odlična preventiva, žal pa konopljo lahko gojijo zgolj pravne osebe. V domačih vrtovih je prepovedana celo konopjla za industrijske namene.

Mar ni  preventiva eden od poglavitnih ukrepov za razbremenitev zdravstvenega sistema? Imamo tu pomanjkanje neke vizije?  Kaj vi mislite?

Zagotovo. Veste, konoplja je tako kot motor recimo. Sam motor po sebi ni nevaren. Nevaren postane, ko ga nevarno voziš. In tudi konoplja, ki se je drži sloves nečesa slabega … Sam bi dovolil tudi pridelavo doma za lastne potrebe, tako kot pridelujemo krompir, tako kot pridelujemo druge zadeve … Ker menim, da zlasti v te industrijske namene je praktično absurdna situacija. Imamo to možnost, da pridelujemo sami konopljo. Bo treba zaradi podnebnih sprememb tudi razmisliti … Vsako leto je suša, uniči ne vem koliko koruze, nevem koliko vsega.
Mogoče bi tam kjer je danes koruza, kjer so druge kulture, začeli gojiti konopljo. Vsaka država je dolžna izkoristiti vsako danost, ki jo ima. Nimamo nafte, nimamo plina, nimamo drugih zadev. Imamo pa še kar nekaj rodovitne zemlje, in bi morali izkoristiti ta potencial. In seveda z legalizacijo potem bi bili tudi davki urejeni, vse bi bilo … In vsi bi imeli nekaj od tega.


Drugi del:

 

(pozor, predvolilne obljube...)
Kaj si uporabniki konoplje lahko obetamo od vašega morebitnega predsedovanja. Boste aktivno pristopili?

Seveda, če bi bil jaz izvoljen, bi spravil skupaj za isto mizo tako misleče, kot tudi drugače misleče, da bi si izmenjali stališča o tem. Kaj je dobro pa kaj ni? Predvsem neke neodvisne strokovnjake.
Da bo o konoplji razpravljal nekdo, ki je trgovski potnik farmacije, je odveč pričakovati tam rešitev, normalno.
Sam bi seveda spravil uporabnike za isto mizo, pa ni nujno, da so to profesorji, doktorji. Bi tudi tiste, ki imajo pozitivne izkušnje s tem, ki so nekaj s tem naredili. Da bi se začela javna razprava.
Pri nas moramo dati pisati zakone končno praksi. Mene ne zanima ali je nekdo prof. dr. ali kaj je. To se reče, nevem … Ti, pa ti, pa ti, imate te izkušnje … Spravite se skupaj, napišite zakon, bomo pregledali, bomo preverili. Pri nas pa zakone vedno piše vsak sam sebi, tako, da je njemu prav. Pa naj bo gradnebištvo, naj bo medicinski lobij, naj bo katerikoli lobij, in potem so zakoni slabi … Zakon mora začet pisat tisti, ki ima izkušnje.


Povzetek

Kaj lahko pričakujemo:

  • okrogla miza vseh, ki se jih tema konoplja dotika tako ali drugače,
  • izbrati določene ljudi, ki bi napisali zakon o konoplji (pisanje zakonov s strani prakse)

Predvolilne obljube

Predvolilne obljube vsake 4 leta dobijo drugačen epilog. Ali bo tokrat drugače? Bodite del zgodbe o uspehu, in pomagajte Sloveniji, da g. Šarcec izpolne svoje predvolilne obljube.

Pomagajte nam

V spodnji obrazec napišite vaše komentarje, vprašanja in predloge, ki nam bodo pomagali. Ko se nabere dovolj vprašanj in komentarjev, v imenu vseh vas in nas pošljemo ta vprašanja g. Šarcu.

[contact-form-7 id=”8476″ title=”Sporočilo Marjanu Šarcu in LMŠ”]

 

Pozor!
Ne želimo se politično opredeljevati, želimo le spremembe. In, če so nam jih obljubili; zakaj jih nebi povprašali po časovnici za izpolnitev teh ...

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun