Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Do predloga razvrstitve konoplje kritična policija in pravosodje, poslanci pa večinoma molčijo

Predlog razvrstitve konoplje, ki ga je novembra predlagalo Ministrstvo za zdravje, je naletel na številne kritike (tudi z Ministrstva za pravosodje in Generalne policijske uprave) in si do prejšnjega petka, ko je potekel rok za razpravo, prislužil kar 56 pripomb. O njem smo povprašali tudi poslance, ki so na oktobrski seji odbora za zdravstvo soglasno naložili ministrstvu, da mora konopljo premestiti iz I. skupine prepovedanih drog in pripraviti ustrezne pravne podlage, ki bodo omogočile zdravljenje z medicinsko konopljo in njeno pridelavo in predelavo v medicinske namene.

Čeprav smo jim vprašanja poslali novembra, kmalu po objavi predloga, sta se odzvala le dva, Bojana Muršič iz Socialnih demokratov in Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. Violeta Tomić iz predlagateljice oktobrske seje Združene levice, predsednik odbora Tomaž Gantar iz DeSUS-a, Marjan Pojbič iz SDS-a in Simon Zajc ter Branko Zorman iz SMC-ja kljub vsaj dvakratnemu pozivu niso odgovorili na naša vprašanja.

Kako so poslanci komentirali?

Bojan Dobovšek je nastalo situacijo komentiral tako: »Aktivno smo sodelovali v delovni skupini z ZL, SD, DeSUS in SMC, ki je pripravljala podlago za regulacijo konoplje za medicinske namene. Takrat je bilo predvideno, tudi pripravljeno, da bi v Sloveniji omogočili tudi samo pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene.

Prvi korak je vsekakor razvrstitev konoplje v ustrezno skupino, nadaljnji korak pa priprava predpisa, ki bi omogočil pridelavo in predelavo na eni strani ter odkup in prodajo s strani lekarn na drugi strani. Seveda smo se uskladili s strokovnjaki tudi glede terminologije, od katere pa so predstavniki vlade odstopili. Poslanska skupina Združene levice se je na koncu odločila za samostojni korak sklica seje Odbora za zdravstvo, kjer je bil tudi sprejet sklep, o katerem govorite.

Žal menimo, da prav ta “solo akcija” ene izmed poslanskih skupin na koncu ne bo privedla do želenega cilja. Tako bomo, kot kaže, le uvozniki nečesa, kar bi lahko sami pridelovali, tudi izvažali. Pri tem se pojavlja vprašanje, komu je to v interesu.« Tudi Bojana Muršič je s predlogom ministrstva nezadovoljna: »Ne izpolnjuje vseh sklepov odbora za zdravstvo. Ne dosega niti naših pričakovanj glede ureditve uporabe konoplje za medicinske namene. Predlog še vedno sloni na terminologiji, ki ni v skladu z mednarodnimi konvencijami, za posledico pa bo imel nižjo dostopnost zdravil za bolnike ter dodatno zmedo in stroške.«

Najbolj primerna rešitev za SD bi bila, da se konoplja v medicinske namene razvrsti v III. skupino. Muršičeva podpira tudi izdajanje konoplje na recept iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj je s takšnim izdajanjem poleg dostopnosti zagotovljena tudi sledljivost zdravila. »Slovenija mora čim prej na zakonski ravni dopustiti in urediti, da se uveljavi tudi možnost gojenja konoplje za medicinske namene. S tem bi se bistveno zmanjšala odvisnost od uvoza, povečala bi se dostopnost do zdravil za bolnike in omogočen bi bil razvoj cele gospodarske panoge dodaja Muršičeva.

9. člen Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD)

Gojenje konoplje za medicinske namene onemogoča 9. člen Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD), pojasnjuje poslanka. »Socialni demokrati smo pripravili predlog zakonodajne rešitve, s katerim smo seznanili tudi ministrstvo. Zato upravičeno pričakujemo, da ga bo uporabilo kot podlago za čimprejšnje oblikovanje ustreznih rešitev.« Muršičeva je kritična tudi do zmede, ki je nastala s prevodi konvencij Združenih narodov o prepovedanih substancah, saj v tem trenutku sploh ni jasno, katera besedila konvencij v slovenskem jeziku so veljavna. »Torej se moramo pri interpretaciji opreti na originalne konvencije, sprejete v originalno veljavnih jezikih. Zato se Socialni demokrati zavzemamo, da se napačna terminologija čim prej nadomesti s konvencijskim poimenovanjem. “Rastlina konoplja” pa naj se odstrani s seznama prepovedanih drog.«

Nezadovoljna celo ministrstvo za pravosodje in generalna policijska uprava

Kot poroča časopis Delo, sta s predlogom nezadovoljna celo ministrstvo za pravosodje in generalna policijska uprava (GPU). Ministrstvo je denimo izrazilo pomisleke, da sedanja ureditev nesorazmerno obremenjuje delo organov odkrivanja, pregona in sojenja. Za GPU je razvrstitev enake snovi v dve skupini nesprejemljiva, predlagajo pa uvrstitev v drugo skupino prepovedanih drog, ki dovoljuje uporabo v medicinske namene.

“Poleg javnosti sta se angažirali še stroka in politika oziroma pristojni odbor DZ, uradniki ministrstva pa na začudenje in zaskrbljenost mnogih vse to zanikajo in nadaljujejo s stihijskimi spremembami uredbe, ki ne rešujejo problema bolnikov in črnega trga ter ne omogočajo razvoja,” so kritični tudi pri Mednarodnem inštitutu za kanabinoide (ICANNA), kjer se prav tako zavzemajo za prestavitev konoplje v III. skupino, torej med srednje nevarne snovi, ki jih je mogoče uporabljati tudi v medicini.

Vir: Delo.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun