Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Ena država, trije dnevi, 102 primera predoziranj s sintetično konopljo!

sintetična konoplja

(CNN) – Glede na poročila Robert Maya, direktorja oddelka za nujno medicinsko pomoč v Lancaster County, Penssylvania, so se v tej zvezni državi v roku treh dni kar stodve osebi predozirali s sintetično konopljo. Smrtnih primerov na srečo ni bilo.

Navadno so reševalci obremenjeni s heroinskimi predoziranji

»Po navadi imamo največ težav predoziranja s heroinom, prejšnji teden pa smo imeli primere predoziranj s sintetično konopljo. Predvidevamo, da se ljudje zaradi težjega dostopa do heroina zdaj obračajo k sintetični konoplji.«

Oskrbovanje pacientov, ki so se predozirali, se je začelo 7. julija zjutraj in trajalo vse do 10. julija. Tudi v naslednjem tednu so zabeležili kar nekaj podobnih primerov, do 14. julija je bilo vseh pozivov za oskrbo oseb, ki so se predozirale s sintetično konopljo kar stooseminpetdeset. May pravi, da gre pri nekaterih pozivih tudi za dve ali tri osebe hkrati, v nekaterih primerih pa so se klici ponovili zgolj nekaj ur po prvem. »Pretekli vikend smo v roku 24 ur prejeli kar devet pozivov iste osebe.«

Povprečje predoziranj s heroinom v Lancaster Countyju je bilo v zadnjih šestih mesecih približno 8 primerov na dan. Zadnji teden pa poročajo o petindvajsetih predoziranjih s sintetično konopljo dnevno – povprečno 1 primer na uro –, ki se zgodijo na javnih straniščih, parkiriščih, ulicah, v parkih in stanovanjih. »Zdi se, da se odvija nekakšen razcvet sintetične konoplje,« pravi May.

Sintetična konoplja – kaj to pravzaprav je?

Sintetična konoplja, poznana tudi pod imenoma K2 in spice, je mešanica zelišč, začimb in delov rastlin, sesekljanih na koščke, ki jih namočijo v razne kemikalije podobne THC-ju. Ker gre v primeru te droge za mešanico različnih sestavin, so lahko tudi vplivi na posameznika precej različni. Odvetnik Craig Stedman pravi, da lahko sintetična konoplja pogosto privede do agresije in nasilnih dejanj.

Kadilci sintetične konoplje postanejo nasilni

»Slišal sem že ničkoliko zgodb reševalcev, zdravnikov in policistov, ki so posredovali pri predoziranjih in naleteli na zelo nasilne paciente, ki so bili pod vplivom sintetične konoplje,« je povedal Stedman.

May opozarja, da pomanjkanje nadzora nad primernostjo in kvaliteto kemikalij, ki jih ta droga vsebuje, privede do »resnično bolnih pacientov«, katere pogosto najdejo nezavestne in takšne sprejmejo na intenzivno nego. Tisti prisebni pa so nasilni, napadalni in s tem ogrožajo stroko, ki jim želi zgolj pomagati.

Sintetična konoplja obremenjuje zdravstvo

Takšni primeri pa so tudi veliko finančno breme za medicinske ustanove v Lancasterju. »Izčrpavajo nam sredstva, čeprav imamo že tako ali tako prezasedene bolnišnice. Visoko število dnevnih predoziranj povzroča tudi zamude pri odzivnostih na druge nujne pozive in primere,« je še povedal May.

V preteklem tednu je šlo pri večini primerov predoziranj za mlajše odrasle osebe, stare med dvajset in trideset let. Glede na statistiko Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, je uporaba sintetične konoplje najbolj ‘popularna’ ravno pri najstnikih in mlajših odraslih osebah, ki iščejo cenovno ugoden nadomestek konoplje, ali pa si želijo novih izkušnj s halucinogenimi drogami.

Tokratna množična predoziranja s sintetično konopljo niso osamljen primer

Sintetična konoplja je v preteklosti že povzročala podobne primere množičnih predoziranj. Leta 2016 so v Brooklynu v ZDA zabeležili triintrideset primerov hospitalizacije zaradi posledic sintetične konoplje. »Najstniki, ki uživajo sintetične kanabinoide, se praktično igrajo rusko ruleto,« je marca za CNN povedal Dr. Robert Glatter, dežurni zdravnik v bolnišnici Lenox Hill v New Yorku. »Zanje je značilno, da postanejo precej nasilni in negativno nastrojeni do delavcev v bolnišnicah in za pomiritev pogosto potrebujejo kemijske sedative, ali pa je treba poseči celo po fizični umiritvi.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun