Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Gojitelja presenetil obilen pridelek

Strunjančan

Obtoženi Strunjančan je zatrdil, da je konopljo gojil le zase in da je ne bi pridelal 74 kilogramov, kot so izračunali kriminalisti, ampak kvečjemu dvanajst kilogramov. Vse naj bi imel zase.

Če jo dobro shraniš, lahko zdrži tudi dve leti

je še pojasnil.

Kazenski senat mu je zaradi gojenja konoplje na kmetijskem zemljišču v Strunjanu in nato v prirejenem prostoru v Izoli prisodil dve leti in pol zapora. Zgodba se je začela razpletati že septembra, ko je kmetijski inšpektor v Strunjanu opazil, da na eni od najemniških parcel lepo uspeva nasad konoplje. Pod nekaj terasami so kriminalisti našli 124 sadik, visokih od 120 do 200 centimetrov. Izkazalo se je, da za nasad skrbi 30-letni Strunjančan. Možje postave so sadike poželi, posušili in stehtali. Tehtnica se je ustavila pri 74 kilogramih. Strunjančana so pridržali in ga po naročilu tožilstva ovadili po redni poti, zato je odkorakal na prostost.

Namesto prostitutk našli laboratorij

Drugič pa se je Strunjančan znova pojavil ob hišni preiskavi zaradi prostitucije. Policisti so hoteli preiskati izolsko stanovanje ene od osumljenih, vendar jim je ta povedala, da je stanovanje oddala omenjenemu Strunjančanu. Ko so vrata stanovanja s ključavničarjem le odprli, jih je čakalo presenečenje. Odkrili so prostor, ki je bil prirejen in opremljen za pridelavo konoplje. Našli so 311 gramov konoplje in 250 sadik, ki jih je gojitelj očitno že “obral”.

Strunjančana so znova prijeli in ga odpeljali na zaslišanje, tožilstvo je takrat predlagalo pripor, vendar ga je preiskovalni sodnik spustil na prostost. Po pritožbi tožilstva je 30-letnik vendarle končal v priporu. Sredi tedna je sedel na zatožno klop. Tožilstvo mu je očitalo, da je na njivi ob svojem domu pridelal skoraj 74 kilogramov konoplje za nadaljnjo prodajo, da je v Izoli uredil laboratorij za gojenje konoplje in da je tam hranil 311 gramov že posušene konoplje.

Gojenje v stanovanju mu ni šlo od rok

Obtoženi Alban H. je v svoj zagovor povedal, da se je gojenja konoplje naučil s spletnih strani.

Zunaj na njivi mi je lepo uspevalo, v stanovanju pa ne. Zato sem se odločil, da bom to počel zunaj

je senatu razložil svoje vrtnarske težave. Ker je dvomil v uspeh, naj bi nabavil več sadik.

Pa je bilo tako ugodno leto, da je kot nalašč neverjetno uspevalo

je pristavil.

Na vprašanje, kje je nabavil seme, je odgovoril, da v neki trgovini v Izoli, ki prodaja semena konoplje tudi po spletu. Tudi opremo za laboratorijsko gojenje konoplje je kupil v tej trgovini in zanjo plačal tisoč evrov. Sicer pa je obtoženi potarnal, da je bil do leta 2001 perspektiven nogometaš, da so se zanj zanimali že prvoligaški klubi, da pa si je takrat zlomil gleženj in profesionalne kariere je bilo konec. Zaradi tega naj bi se kar dve leti psihično pobiral.

Prej sem bil zelo proti temu, nisem niti kadil, bil sem športnik. Vse to me je potem malo …

je razložil senatu.

Strunjančan trdi, da je travo gojil le zase

Za 300 gramov posušene konoplje, ki so jih našli pri njem, je zatrdil, da jih je imel le zase. Na vprašanje tožilke Janje Hvala, koliko konoplje torej sam pokadi dnevno, je odgovoril, da približno deset gramov. Na vprašanje sodnice Tatjane Pavlovec, koliko cigaret je to, pa je odgovoril, da pet do deset. Na dodatno vprašanje tožilke, koliko časa kadi joint, je odgovoril, da pet do deset minut.

Malo več kot običajno cigareto. Ni to cigara!

je odgovoril in dodal, da travo pogosto kadi tudi v družbi.

Teh očitanih 74 kilogramov posušene konoplje, kolikor naj bi je pridelal, je nerealnih. To je isto, kot če bi rekel, da iz tone oljk lahko stisnemo tisoč litrov olja. Vsi vemo, da se kadijo le vršički

je potožil nad matematiko policije.

Na vprašanje svojega odvetnika Branka Gvozdića je zatrdil, da konoplje ni nameraval prodajati, da pa ga je odličen pridelek presenetil.

Mislil sem, da bo tega veliko manj. Počutim se kot idiot, da sem se zaradi tega, ker kadim, spustil v to

je priznal obtoženi in obžaloval svoje dejanje. Povedal je še, da je konopljo gojil na terasah 50 metrov od svoje hiše in v stanovanju S. V. v Izoli. Na vprašanje, zakaj je v preiskavi povedal, da laboratorij ni bil njegov, da stanovanja ni najel in da je bila vsa oprema v stanovanju last S. V. in njenega brata P. F. V., je odgovoril, da ni vedel, kaj govori, da se je hotel nekako rešiti iz zagate in da mu je zdaj žal, da jima je nakopal težave.

Visok poračun za elektriko

Brat lastnice stanovanja P. F. V. je dejal, da o dogajanju v sestrinem stanovanju ni vedel ničesar. Na vprašanje odvetnika Gvozdića, ali se je v hiši, v kateri imata s sestro vsak eno stanovanje, v tem času povečala poraba elektrike, je odgovoril, da ne. Na vprašanje tožilke, ali je poleg računov dobil še kakšen poračun elektrike, je odgovoril, da ga je dobil lani marca za 600 evrov.

Policisti so ob hišni preiskavi našli poračun za 900 evrov

je odvrnila tožilka.

Ne vem, mogoče

je odgovoril Izolan.

Lastnica stanovanja pa je povedala, da je obtoženega poznala kot dobrega fanta, in da si ni nikoli predstavljala, da bi lahko storil kaj takega. Potrdila je, da mu je stanovanje oddala za pol leta, dodala pa je, da je bila takrat visoko noseča in sploh ni hodila v to stanovanje. Obtoženi se ji je ob koncu njenega pričanja opravičil.

V sklepni besedi je tožilka Hvala za obtoženega predlagala pet let zaporne kazni, odvetnik Gvozdić pa, naj ga senat oprosti. Senat je Albana H. spoznal za krivega in mu prisodil dve leti in pol zapora ter mu podaljšal pripor. Pri odmeri kazni je kot olajševalno okoliščino upošteval, da ni bil še nikoli obsojen in da je dejanje priznal.

Pripor pa mu je podaljšal, ker meni, da bi na prostosti nadaljeval s tovrstno dejavnostjo. Predsednica senata Tatjana Pavlovec je pojasnila, da se je obtoženi dobro pripravil na gojenje konoplje, pridobil je ustrezne informacije, si priskrbel opremo in sadike gojil v bližini domače hiše, in to kljub nasprotovanju domačih. Po mnenju senata je ta droga nevarna predvsem za mlajše generacije, ki lahko postanejo odvisne in preidejo na še bolj nevarne droge. Sodba še ni pravnomočna.

Vir: Primorske novice

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun