Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kaj pa gojenje konoplje doma?

Zdravljenje z medinsko konopljo, je pred vrati. Tuje korporacije že segajo po slovenskih tleh.

Kot so za več medijskih hiš potrdili iz ministrstva za zdravje, se nam v kratkem obeta sprememba zakonodaje glede umestitve konoplje v medicinske namene. Celotno rastlino bodo iz prve skupine premestili v drugo, s čimer bo končno lahko rabljena tudi za zdravljenje bolnikov. Predpisovali jo bodo za to usposobljeni zdravniki, ob tem pa se poraja vprašanje, od kod bo naše zdravstvo rastlino in njene ekstrakte sploh nabavljalo ter kako bo s samooskrbo zavoljo zdravljenja.

Kaj sprememba prinaša v praksi?

Spremembe uredbe bo Vlada obravnavala v kratkem, verjetno že na naslednji seji. Sodeč po novi uredbi se bo celotno rastlino premestilo iz prve v drugo skupino – v obe skupini spadajo substance, ki so zelo nevarne rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova uporaba, s to razliko, da druga skupina dovoljuje rabo v medicini.

Pa so naši zdravniki dovolj uspodobljeni?

Problem se zdi zlahka rešljiv – bolnik obišče zdravnika, ta pa mu predpiše določeno količino konoplje. Pa vendar se je treba zavedati, da obstaja veliko vrst konoplje, pa ne govorimo le o razlikovanju med indico, sativo in rudicalisom, pač pa še pestremu številu podvrst, ki so nastale s križanjem in od katerih ima vsaka različno vsebnost kanabinoidov. A vse vrste niso primerne za zdravljenje vseh bolezni. V Sloveniji imamo sicer že nekaj strokovnjakov, ki so poučeni, katera vrsta je primerna za katero bolezen (in zaradi svoje nelegalne aktivnosti zastrti pred očmi javnosti), med zdravniškimi vrstami pa je takšnih malo.

Slovenski gojilci »na črno« primerno izobražen kader?

Strokovnjakov za konopljo v Sloveniji torej ne primanjkuje. Državi primanjkuje znanja vzgoje in uporabe te slovenske avtohtone rastline, tistim, ki so konopljo gojili za lastne potrebe, pa znanja vzgajanja in potencialnih medicinskih dobrobiti te rastline ne primanjkuje.

Gojenje zase še naprej prepovedano

Kot so za STA potrdili na ministrstvu, bo samostojno gojenje konoplje še naprej prepovedano, gojitelje »na črno« pa bo policija preganjala, kakor doslej. A če se spomnimo primera Janka Pirca, ki je konopljo gojil za zdravljenje sina in soproge ter ga je vrhovno sodišče oprostilo obtožbe proizvodnje prepovedanih drog, bi se pravno gledano na podlagi tega primera lahko tudi nadalje sklicevali na lastno gojenje v medicinske namene.

Od kod bo država nabavljala konopljo?

Četudi slovenska zakonodaja še ne dopušča gojenja konoplje na lastnih tleh, se utegne tudi slednje spremeniti. Na Ministrstvu za zdravje namreč že pripravljajo spremembo zakona, po katerem bo dovoljeno tudi gojenje konoplje na naših tleh. V ta namen bi se naj ustanovil državni organ, ki bi nadziral lokalno gojenje konoplje, ves izdelek pa bi monopolizirali. Pri tem se utegne zgoditi, da bodo morebitne lokalne pridelovalce prehitele tuje multinacionalke. Za obrat v Sloveniji, v katrem bi letno pridelali kar tri tone kanabinoida, naj bi se že zanimalo avstralsko podjetje MGC Pharmaceuticals, čeprav za to še ni zakonske podlage. Tudi kraj obrata ostaja skrivnost.

V Sloveniji imamo odlične pogoje za vzgojo konoplje

Kot trdi Lubej, bi bilo nabavljanje iz tujine ali celo uveljavljanje tujih korporacij na naših tleh nesmiselno. V Sloveniji imamo namreč vse potrebno za razvoj te industrije: rodovitna tla, odlično podnebje in strokovnjake, ki znajo pridelati zelo kvalitetno konopljo.

Vir: Mariborinfo

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun