Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Indica ali Sativa? Ni vse tako preprosto, kot se zdi

Razlikovanje konoplje

 

Vsakdo, ki je kdaj stopil v legalno prodajalno konoplje, je že slišal to vprašanje – sativa ali indica? Večina prodajaln svoje sorte konoplje razvršča glede na ti dve skupini, izkušeni potrošniki pa razlike med njima zelo dobro poznajo. Javno sprejeto dejstvo je, da indica deluje sedativno, sativa pa poživilno … To pa je velika laž!

Razlikovanje glede na videz rastline

Razlike med sortama indica in sativa so zgolj fizične narave. Rastline sorte indica, katera menda izvira iz področja Pakistana, so nižje rasti in na pogled delujejo nekako bolj čokate. Rastline sorte sativa, katere naj bi izvirale iz tropskih krajev, so karakteristično višje in ožje. Ethan Russo, priznani nevrolog in eden od vodilnih raziskovalcev na področju konoplje v ZDA, meni, da omenjene fizične predispozicije nimajo vplivov na izkušnjo oz. psihoaktivno stanje človeka po konzumaciji ene ali druge sorte konoplje.

”Učinkov neke rastline ne moramo določiti glede na njen videz – ne glede na to kakšne oblike so njeni listi in koliko meri v višino. Namesto tega bi se morali osredotočati zgolj na kemično kompozicijo rastline.”   

Strmeti v visoko rastlino in na pogled določiti, da bodo njeni učinki delovali poživilno je enako, kot bi določali sladkobo jabolka glede na izgled jablane v mesecu juniju – bolj smiselno bi bilo kvalitete jabolka določiti v septembru, ko bo zrel za uživanje. Mar ne?

Prav to nam želi razjasniti Ethan Russo – pozorni moramo biti na sestavo samih cvetov rastline, da bi lahko predhodno trdili kakšen bo njen učinek na človeka. Obstajajo znanstveno potrjeni dokazi o tem, da imajo določene sorte konoplje medsebojno precej različne učinke, dodatno pa stvari zakomplicirajo še dejavniki kot so posameznikova volja, kemijska sestava telesa, vplivi okolja, itd. Delno nam je zaradi tega tudi tako ‘ugodno’ razločevati med rastlinami sort Indica in Sativa – ponuja nam lahko definicijo razlik, med tem pa je realnost precej bolj kompleksna.

Vpliv terpenov

Znanstveniki šele začenjajo odkrivati kako terpeni vplivajo na posameznike, različne učinke po konzumaciji konoplje pa pripisujejo prav individualnim terpenom. Kot primer nam lahko služi terpen alfa-pinen, ki diši po borovcih, njegovi učinki pa povišajo stopnjo zavednosti ter pozornosti in pripomorejo k boljšemu spominu. Terpen limonin, ki diši po citrusih, lahko dvigne človekovo razpoloženje in morda deluje celo kot proti-rakotvorno sredstvo.

Kaj pa o vsem tem meni znanost?

”Ne smemo preveč ekstrapolirati glede na nedavne dosežke, ki jih je znanost do te točke napravila z enim samim terpenom. V resnici moramo bolje spoznati in razumeti celotno zgradbo konoplje. Terpinolen je poznan sedativ, tipično pa je, da ga občutimo kot energetskega. Sam po sebi ima lahko izbrani terpen določen učinek na človeka, v kombinacijami z drugimi terpeni in kanabinoidi pa privede do povsem drugačnega psihološkega odziva pri posamezniku.” – Dr. Raber

Obstaja na stotine aktivnih spojin v konoplji, ki jih imenujemo kanabinoidi in terpeni – te spojine so, v različnih kombinacijah, odgovorne za naše psihoaktivno stanje, ko užijemo konopljo. Endokanabinoidni sistem v človeških možganih se odziva na kanabinoide: najbolj znana med njimi sta THC in CBD, do danes pa smo odkrili še približno sto drugih kanabinoidov. Terpeni so aromatične spojine, ki jih najdemo v vsaki rastlini, novi dokazi pa kažejo na to, da terpeni v konoplji igrajo veliko vlogo pri psihoaktivnem stanju posameznika po tem ko jo užije konoplje.

Tako terpene kot kanabinoide lahko natančno izmerimo s pomočjo preprostih laboratorijskih testov. Javni dostop do teh podatkov bi predstavljal velik korak po poti do bolj osveščenih in izobraženih potrošnikov konoplje. Vselej pa je ta proces nekoliko zapleten. Laboratorijsko poročilo posameznega terpena ni dovolj, da bi lahko določili natančne učinke neke sorte konoplje. Alfa-pinen lahko sam po sebi viša raven zavednosti, toda dokazano je, da na človeka, v kombinaciji z drugimi spojinami v določeni sorti konoplje, deluje precej drugače. Jeffrey Raber, kemik iz Univerze v južni Kaliforniji in znanstveni direktor laboratorija WERC za raziskave na temo konoplje v Washingtonu, je o terpenih in konoplji predaval na festivalu Hempfest v Seattlu, ZDA.

Vir: Zenpype.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun