Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

[IZKUŠNJA] Kako se pogovarjati s prometno policijo

Kako se pogovarjati s prometno policijo

Vožnja domov

Ura je 2 zjutraj, vračamo se z Overjama, reggae festivala na Soči kjer je pred, med in po koncertih bilo toliko fitokabnabinoidov v izdihnjenem zraku, da človeku ni bilo treba prižgati svojih rorov.

Na začetku Idrije levo parkirano policijsko vozilo. Peljemo se počasi; Tanjin otrok spi na zadnjem sedežu. Tanja in Božo se pogovarjata o psihoaktivnih rastlinah v našem naravnem okolju. Jaz v tišini v vzvratnem ogledalu gledam, če bo štartala policijska Škoda. Ni …

Čez pol minute se mi z veliko hitrostjo približa vozilo. Voziva 50 skozi Idrijo. Vem, da je policist, ampak ne vznemirjam sopotnikov. Na koncu vasi me dohiti in prižge vse tiste “modro-rdeče cirkus luči”, ki jih policijska vozila premorejo. Dam smerni kazalec in parkiram desno na parkirnem prostoru za avtobuse.

Policijski postopek

Približa se nam policist s prižgano Maglite baterijo težko vsaj 2 kg. Odprem okno.

– Dokumente prosim: prometno in vozniško

Dam dokumente skozi okno. Božo, ki vedno zamudi priložnost, da bi bil tiho, pove, naj neha svetit v oči. V odgovor dobi močan snop svetlobe v čelo. Policist me zaprosi, da izstopim iz avta. Odpnem se in grem. Vpraša me, če sam kaj pil. Odgovorim, da že dolgo ne. Vsaj alkohola ne. Vprašam, če sem naredil karkoli narobe, da je ustavil vozilo.

Nasvet vsem voznikom: Obvezno vprašati na začetku polisijckega postopka (če ste naredili kaj narobe)!!!!

Odgovori, da ne. V tem primeru lahko grem naprej, rečem?

Počakajte še malo. Bomo naredili test alkoholiziranosti (napaka policista št. 1)

Vprašam: ali se vam zdi, da sem pod vplivom.

Ne, ampak bomo preverili (napaka št. 2).

Napihnem pričakovanih 0,00. Policist me vpraša, če sem zaužil kakšno psihoaktivno substanco, npr. kadil konopljo in medtem gleda v ogromno nalepko Overjam na sprednji šipi.

Rečem, da greva na pogovor z zdravnikom, če se mu zdi, da sem pod vplivom. Nikakor ne takoj na odvzem telesnih tekočin, saj te pridejo na vrsto šele, ko zdravnik pove, da se mu zdi, da je voznik pod vplivom. Zmedel sem ga.

Netestirani indikatorji

Povem mu še, da so testerji/ indikatorji ne-a-testirani. Da pokažejo samo prisotnost presnovkov in še to v le 20% primerov. Presnovki nič nimajo s psihoaktivnostjo in so v našo zakonodajo (Zakon o pravilih cestnega prometa in Zakon o voznikih) vnešeni zato, ker je konkretna oseba, ki je zaposlena na Agenciji za zdravila, (pred tem je bila celo visoka uradnica na Ministrstvu za zdravje), sodelovala pri oblikovanju te zakonodaje. Potem je ustanovila podjetje za uvoz podstandardno slabih testerjev, ki so le indikatorji slabe kvalitete.

Policist se je strinjal z mano. Rekel je tudi, da se mu zdi omenjeno koruptivno dejanje. Oba se strinjava. Iz avta prideta Božo in Tanja, vsak s svojim zvitim rorom. V Tanjinem je tobak.

Pogovarjata se z drugim policistom in vajencem. Ok, si rečem, vse kar sem doslej naredil pade v vodo. Božo potegne na plano iz arhiva na telefonu vse oprostilne odločbe sodišča zaradi postopkovnih napak policije. Pogovarjamo se že celih 20 minut. Mimo nas se še ni peljalo nič.

Božo je pač Božo

Policist gleda ror v Božotovi roki. Vpraša ga ali je to džoint.

Seveda! Kaj drugega?! Jaz ne vozim.

The best si rečem. Policisti nam pritrdijo, da so indikatorji zanič. Komentiram, da manj korektni policisti ne napišejo niti serijske številke indikatorja v zapisnike zato, ker se dobro zavedajo, da so testerji/ indikatorji zanič!

Policist nam tudi sam pove, da z indikatorjem oni ugotavljajo pripravljenost voznika na testiranje (Napaka št. 3).

Božo ga opozori na to, da obstaja pravilnik, ki natančno določa postopek (*bemti Božota). Povem jim, da to lahko naredijo s pogledom v oči.

Direktno učenje policistov

Mi odgovori, da nimam tipičnega bezanja z očmi. Poučim ga, da je to tipično za kokain in ne za konopljo. Poleg tega nimam zoženih zenic – tipično za opiate. Predlagam, da bi organizirali predavanje policistom o tem kako prepoznati tipične sekundarne znake prisotnosti posameznih psihoaktivnih snovi, ker imajo na policiji več kot očitno napačne predstave o tem. Povem jim tudi zakaj.

Vsi trije policisti gledajo Tanjo, Božota in mene in ne vedo, kaj se jim dogaja. Upam le, da Tanja ne bo predlagala skupnega selfija ampak ni (hvala zgodnji uri !!). Vrnejo mi dokumente. Odpeljemo naprej proti Ljubljani.

Nauk zgodbe

Obstajajo tudi policisti, s katerimi se da pogovarjati in si zaslužijo naše spoštovanje. Tule trije so se 13.07. ob 2:30 zjutraj marsikaj naučilil.

Komentar g. Herende

Poveš policistu, da to ni odklanjanje testa ampak slabih in ne a-testiranih testerjev. Predlagaš pregled pri zdravniku. Vse naj gre v zapisnik. Zdravnik naj pregleda tvoje psihofizične sposobnosti za nadaljevanje vožnje. Le, če zdravnik ugotovi, da si kritičen, greš dat telesne tekočine. Verjetno bodo našli presnovke … Ampak presnovke se pojavijo tudi če ješ semena od konoplje ali piješ konopljin čaj ali daješ konopljino olje na solato – slednje je že razlaga na sodišču.


Kje pa vas čevelj žuli

Na Val202 pa smo našli oddajo “Kje pa vas čevelj žuli”, kjer so se pogovarjali ravno o tem, da med preverjanjem prisotnosti drog med vožnjo prihaja do krivic

Če smo pri alkoholiziranosti že desetletja navajeni na ugotovljene mejne vrednosti, teh pri opojnih drogah še niso dokončno dognali.

Približno dve desetletji policisti poleg alkoholiziranosti preverjajo tudi vpliv drugih opojnih snovi, kot so psihoaktivna zdravila ali prepovedane droge na vožnjo v cestnem prometu. Kakšne so metode prometnih policistov in kako verodostojni rezultati preverjanja.

Če smo pri alkoholiziranosti že desetletja navajeni na ugotovljene mejne vrednosti teh, pri opojnih drogah še niso dokončno dognali. Dokazno preverjanje zato sloni na metabolitih oziroma presnovkih po slovensko – kar pa vse pogosteje vodi tudi do krivic. Nekateri presnovki ostanejo v krvi ali drugih telesnih tekočinah tudi več mesecev po zadnjem zaužitju – in seveda že dolgo ne vplivajo več na vozne sposobnosti preiskovancev.

Povzeto po https://www.facebook.com/dean.herenda/posts/10211514148984563
Vir avdio datoteke: https://val202.rtvslo.si/2018/08/kje-pa-vas-cevelj-zuli-142/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun