Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kanabidiol obeta tudi pri težavah s hrbtenico

Obraba medvretenčnih ploščic je zelo pogost vzrok bolečin v hrbtenici. Nastane zaradi pogostih vnetij in slabšega dotoka kisika in hranil, pomembnih za gibljivost ploščic. Pogosteje se pojavlja z leti, pri ljudeh s povečano telesno težo, kadilcih in tistih, ki opravljajo težja fizična dela ali pa so utrpeli hujši zlom ali padec. Hrbtenica je glavni telesni steber, zato njeno dobro zdravje napoveduje dolgo in aktivno življenje.

V iskanju načinov, kako bi zmanjšali obrabo medvretenčnih ploščic, so znanstveniki v ta namen preizkusili, kako se na laboratorijskih miših obnese kanabidiol CBD, ena od aktivnih snovi v konoplji, ki ne povzroča omamljenosti in izkazuje velik medicinski potencial. Mišim so poškodovali medvretenčne ploščice v predelu repa ter jim takoj zatem začeli dajali različne odmerke CBD. Rezultate so analizirali s pomočjo MRI-posnetkov ter histološkim pregledom tkiva pod mikroskopom.

V raziskavi, objavljeni v reviji PLoS One, so ugotovili, da je največji odmerek CBD (120 nmol) uspel škodo zmanjšati. MRI-posnetki so pokazali izboljšanje že dva dni po poškodbi ali začetku zdravljenja, učinki pa so trajali do vsaj 15 dni po poškodbi ali zdravljenju, do zadnjega dne poskusa. Kljub majhnosti vzorca so bili znanstveniki navdušeni, saj je kanabidiol izjemno varna snov, ki v kliničnih študijah izkazuje velik potencial. Čeprav bodo potrebne še nadaljnje študije, lahko na ta seznam vpišejo tudi potencial pri zdravljenju škode zaradi obrabe medvretenčnih ploščic.

Vir: VIVA.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun