Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kmalu v supermarketih na voljo prvi konopljini cigareti!

konopljine cigarete

V duhu razcveta trga z legalizirano konopljo bodo pri švicarskem gigantu verižnih super marketov Coop, še ta mesec na svojih prodajnih policah začeli ponujati tudi konopljine cigarete, ki jih proizvajajo pri lokalnem proizvajalcu tobaka.

Pri švicarskem častniku 20 Minutes poročajo, da bodo od sredine tega meseca (julij, 2017 op. prev.) konopljini cigareti švicarskega proizvajalca tobaka Heimat, na voljo v Coopovih supermarketih širom države.

Vsak zavojček konopljinih cigaret, ki ga pri Heimat-u opisujejo kot ‘prve konopljine cigarete s CBD-jem na svetu’, bo vseboval 4 grame naravne konoplje zmešane z njihovim naravnim, švicarskim tobakom, cigareti pa bodo seveda dostopni zgolj starejšim od osemnajstih let.

Čeprav so omenjeni cigareti – tako kot nekateri drugi izdelki s CBD-jem, ki vsebujejo izjemno nizke vsebnosti THC-ja – že na voljo v nekaterih manjših kioskih in prodajalnah po državi –, je dejstvo, da so se za takšno potezo odločili tudi pri enem od dveh največjih verig supermarketov v Švici, ogromen korak naprej.

Predstavnik Coopa, Urs Meier, je za časnik 20 Minutes izjavil, da se jim takšna poteza nikakor ni zdela nenavadna. »Tako ali tako že sedaj ponujamo kar nekaj različnih produktov s sledmi konoplje. Ponujamo konopljino pivo, olje, čaj, namaze, itd.«

Neznani učinki konopljinih cigaret

Strokovnjaki na področju zdravja in odvisnosti pa so nad normalizacijo produkta, čigar učinki ostajajo relativno neznani, po pričakovanjih precej manj navdušeni.

Glede na Addiction Suisse, fundacijo, ki se v Švici bori proti težavam z odvisnostmi, moramo biti na tej točki precej previdni, kar se tiče dotičnega produkta. Konzumacija CBD-ja ima precej manj posledic kot uživanje THC-ja, priznavajo pri omenjeni fundaciji, kljub temu pa so dolgoročni učinki še vedno nekoliko zamegljeni.

Posebej poudarjajo, da uživanje CBD-ja med nosečnostjo ni priporočljivo, ker lahko vpliva na zaščitne funkcije placente.

In medtem, ko pri zvezni organizaciji za zdravje priznavajo potencialno uporabne terapevtske učinke te ”droge” – protivnetno sredstvo, antioksidant, deluje proti mišičnim krčem – vselej trdijo, da ”medicinski učinki še niso točno potrjeni s strani znanosti”.

Podobno opozorilo je vidno tudi na zavojčku Heimat cigaret, kjer opozarjajo, da ni priporočljivo kajenje njihovih cigaret pred vožnjo z avtomobilom. Uporabniki namreč težko vedo kdaj so prekoračili mejo 1.5 miligrama THC-ja na en liter krvi.

Visoka pričakovanja

Industrija legalne konoplje je v Švici trenutno precej moderna. Odkar so v vladi leta 2011 dekriminalizirali izdelke, ki vsebujejo manj kot 1% THC-ja, so posli zasebnim podjetnikom in pridelovalcem CBD-ja začeli cveteti.

Do te točke imajo v Švici že 130 legalnih založnikov konopljinih izdelkov, ki so registrirani pri zvezni carinski administraciji, in so po trenutnih zakonodajah obdavčeni enako kot ponudniki tobačnih izdelkov.

Ponudniki izdelke prodajajo preko spleta in v maloprodajnih trgovinah; nekatera poročila pravijo, da se je ta trg prelevil v industrijo, ki letno pridela 100 milijonov švicarskih frankov.

Kar se tiče Heimat cigaret se zdi, da zdravstvena tveganja ne predstavljajo največje ovire, pač pa je ta v ceni zavojčkov cigaret – en zavojček Heimat cigaret namreč stane 19.90 švicarskih frankov (17.56€ op. prev.), kar je približno dvakrat višja cena od ostalih znamk cigaret.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun