Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Končno osvobojena od migren – Izkušnja uporabnice – Intervju

Intervju z uporabnico konopljinih kapljic v kavarni.

Za klepet ob kavi smo se usedli skupaj z zvesto uporabnico CBD kapljic. Svojih osebnih podatkov ni želela deliti, je pa bila z nami pripravljena deliti svojo osupljivo zgodbo in neprecenljivo izkušnjo. Delimo jo v prepričanju, da lahko pomaga tudi drugim s podobnimi težavami. Njene težave? Hudi migrenski glavoboli. Ti so sedaj stvar preteklosti, kot zatrjuje. Pravi, da so sicer precej boleč spomin, vendar nekaj, kar jo je naredilo to, kar danes je – nasmejano, sproščeno in sila prijetno sogovornico. Sama pravi, da je sedaj svobodna. Kakšna je njena izkušnja z migrenami in kako se jih je znebila?

To je njena zgodba.

Kaj ti predstavlja beseda migrena?

Uf … neskončno bolečino, ki se lahko razvleče v nekaj dni. Sila neprijeten občutek v želodcu, ko se spomnim na njih. Predstavlja pa mi tudi neko družbeno stigmo. Različno, vendar je vsemu skupen imenovalce neznosna bolečina in imobiliziranost. Izkušnja z migrenami je res … unikatna? In ne privoščim jih nikomur, tudi sovražnikom ne.

Nam zaupaš kako si izvedela za migrene? Kdaj so se pri tebi začele?

Na žalost sem jih imela že, ko sem bila stara nekih 6 let. Do osmega leta nisem izvedela zanje, saj so me starši peljali k zdravniku vsakič, ko je bilo to šele mogoče. Torej po glavobolu, ki se je lahko razvlekel tudi do treh/ štirih dni. Morate razumeti, da kot otrok ne razumeš čisto točno kaj se dogaja. Jokala sem, bruhala, kričala, … In ko so me pripeljali k zdravniku, je bilo vsega že konec. Tako so zdravniki sklenili, da sem verjetno imela neko krajšo virozo, za glavobol pa mi predpisovali Nalgesin in podobno.

Za migrene so ji predpisovali različna zdravila proti bolečinam.
Za migrene so ji predpisovali različna zdravila proti bolečinam

Kako pa je potem prišlo do diagnoze?

Nekega dne je imela mama dovolj teh “diagnoz”. Stara sem bila 8 let. Ponovno je morala priti iz službe, ker sem imela migrenski glavobol. Takoj me je spravila v avto, kljub mojemu pritoževanju, da hočem samo domov v temo, in me peljala k zdravniku. Ko me je zdravnica videla v tem stanju je takoj poklicala rešilca in peljali so me na Pediatrično kliniko v Ljubljano. Tam so naredili nešteto preiskav in v bolnišnični oskrbi sem ostala skozi vse božične počitnice in novo leto.

Kaj so pokazale preiskave?

No, vsakih nekaj dni je bila na voljo nova teorija. Naredili so mi vse mogoče preiskave glave. Pri ultrazvoku vratu so na primer našli neke vozličke, ki naj bi jih bilo treba masirati, sklepalo se je tudi, da imam morda tumor … Z vsem skupaj so znova in znova po nepotrebnem strašili starše, nekega definitivnega vzroka za moje stanje, pa niso našli. Na koncu so sklenili, da imam migrene in me poslali domov. Morate tudi razumeti, da se v vsem tem času, ko sem ostala v bolnišnici, migrena ni ponovila.

Ima kdo v vaši družini migrene?

Skoraj bi lahko potrdila, da je dedno. Moj oče ima migrene in njegova babica je imela migrene.

So vam predpisali kakšno zdravljenje?

Niti ne. Dobila sem seznam hrane, ki je ne smem jesti, napotnico za akupuknturo in recept za Imigran, ki si ga lahko vbrizgaš sam v stegno in hitro učinkuje. Pa predpisali so mi vodenje dnevnika glavobola.
Najbolj zanimiv je bil seznam hrane, ki je nisem smela uživati – čokolada, pomaranče, vino … Na seznamu so bili pretežno afrodiziaki.

Zakaj menite, da je bila takšna hrana na seznamu?

Predvidevam, da je imelo kaj opraviti s hormoni. Tudi kasneje, ko sem šele dobivala menstruacijo je bila migrena dostikrat povezana z nerednim ciklusom.

Kako vam je bilo kot otroku doživljati migrene?

Pravzaprav mi je bilo zelo težko. Morate razumeti, da je to res težko tudi za starše. Najprej približno dve leti niso niti vedeli kaj mi je, jaz pa sem jokala, da ne vidim prav, se zvijala od bolečin in bruhala. Vozili so me od okulista do bioenergetika, vse, da bi mi lahko kako pomagali. Pa nič ni prav zares pomagalo. Bili so v strahu zame in to čuti tudi otrok. Počutiš se na nek način stigmatizirano, mislim, da so starši na neki točki bili v skrbeh zame ali bom sploh lahko kdaj odrasla in bila samostojna. Kot neka invalidnost torej. Na žalost se potem tudi sam tako počutiš. Počutiš se, kot da te v vsakem momentu lahko zadane nov glavobol in boš potreboval pomoč, da te nekdo spravi domov. No, potem odrasteš in ugotoviš, da zmoreš tudi to.

Morda bomo bolje razumeli, če nam razložite kako je bilo imeti migreno oziroma sam glavobol? Kaj ste pri tem doživljali?

Sama sem na žalost izkusila vse možne migrenske simptome. Največkrat mi je migreno sprožila močna svetloba, zato sem povsod nosila sončna očala – poleti zaradi močnega sonca, odsevov in bleščanja, pozimi pa zaradi difuzne svetlobe in bleščanja od snega. Sprožili so mi jo lahko tudi čudni repetitivni vzorci, zato so nekaj časa mislili, da imam neke vrste epilepsijo. Tudi okus je bil včasih krivec – kakšna intenzivna vanilija, me še danes vrže iz tira, ampak na srečo ne konča v migreni.

Torej okus in svetloba so sprožilci za vaše migrene. Vam sprožijo avre?

Tako je. Pri meni se je migrena po navadi začela z vidno avro, ki jo je res težko opisati. So kot neki srebrni madeži kamorkoli pogledaš. Podobno kot če bi pogledal v sonce, pa potem vidiš sonce kamorkoli pogledaš. Vendar bolj srebrne barve. Ko pogledaš obraz človeka, vidiš le zmazek in mogoče kakšen delček – oko, usta. Ko pogledaš svojo dlan, ne vidiš prešteti pet prstov. To me je kot otroka tako prestrašilo, da sem po navadi na tej točki otrpnila od strahu, nato pa, ko se je začel glavobol planila v neutolažljiv jok, ki je trajal do izmučenosti oziroma dokler mi ni uspelo zaspati.

Migrenska vidna avra izgleda približno takole.
Migrenska vidna avra izgleda približno takole

Ste doživljali le vidno avro?

Oh ne, doživela sem že vse vrste avre. Vidni avri so se pridružili navadno tudi mravljinci v konicah prstov. To se čuti kot neka odrevenelost prsta. Na primer, kot če bi si prekinili pretok z elastiko, nato pa moraš pomasirati prst, da pride spet kri vanj. Pri migrenski avri, kjer ti prsti odrevenijo, pa se občutek kar noče in noče vrniti v prst.

Poleg te avre, navadno nisem mogla hoditi. Ravnotežje, pri meni ni najbolje delovalo. Ne samo, da ne vidiš kam greš, tudi ravnotežje je lahko problematično.

Sem pa doživela dvakrat v življenju tudi nezmožnost govora.

Nezmožnost govora? Nam lahko opišete kako pride do tega?

Seveda, ampak ni nič kaj zabavno. *smeh*

Če me je bolela glava na levi strani, namesto na desni, kot po navadi, sem nekako izgubila dar govora. Na srečo se mi je to zgodilo samo dvakrat. Takrat je glava bolela še dosti, dosti huje, kot po navadi. Pa že tisto ni bil mačji kašelj.

Je zelo neprijetna izkušnja. Na primer, čutiš, da si lačen, ampak takoj, ko želiš izraziti ta občutek, se ti besede v glavi porušijo, ne moreš jih izgovoriti, še v mislih ne veš kako se povedo. Približno enako kot pri možganski kapi, ko ljudje ne morejo povedati svojega imena, priimka in kje živijo pravilno.

Ste prepričani, da ni šlo za možgansko kap?

Sem. Ko sem te simptome povedala zdravnici, je seveda morala preveriti, da ni šlo zares za možgansko kap. Poslala me je na slikanje glave. Ampak začuda sem morala čakati pol leta na preiskave. Tudi tumorja nimam, se je izkazalo. *smeh*

Slika možganov s CT slikanjem je pokazala, da nima možganske kapi.
Slika možganov s CT slikanjem je pokazala, da nima možganske kapi

Kaj pa potem, ko se avra pomiri? Na kakšen način vas je bolela glava?

Mene po navadi v desni strani senc. Bolečina je kot, da bi ti nekdo neprestano zabijal top predmet s kladivom v sence. In to s silo! Prihaja torej v valovih, ki pa so kar intenzivni. Ne moreš ne ležati na tej strani, ne na drugi strani. Hočeš le temo, tišino. Zelo pomaga, če lahko zaspiš. Vendar sem kot otrok zaspala šele po dolgih urah jokanja in bruhanja.

Zanimivo je, da vsakič, ko bruhaš nekako glavobol za nekaj časa mine, v tem oknu pa ti morda uspe zaspati. Super je, če lahko zaspiš.
Vendar sem žal kot otrok imela tudi po nekaj dni skupaj migrene. Kar je pomenilo, da sem se zbudila iz spanja od bolečine in ponovila vajo kar nekajkrat.

Kako ste se sami lotili migren?

Zanimivo je, da ti nihče zares ne pravi, da si “bolan”. Zato tudi pomisliš ne na neko “zdravljenje”. Kamorkoli greš imaš pač s seboj tablete proti bolečinam in to je to. Čim manj poskušaš misliti na glavobol, pa takoj, ko začutiš avro, vzameš tableto, pokličeš bližnje ali taksi in se zapreš za dan ali dva v temno sobo. Ampak meni to ni odgovarjalo. Mislim, spravlja te pod stres, čeprav morda sploh ne zaznaš tega. Vendar vem, da je že mama poskušala z nekimi preventivnimi prijemi, ko sem bila otrok. Predvsem smo pazili na higieno spanja, nisem smela čokolade in kakava, pa sončna očala so me opominjali, da naj jih nosim. Mama je nekje slišala, da ingver pomaga, ampak ker peče, ga nisem marala piti kot čaj ali jesti, zato sem dobivala neke kapsule.

Kaj mislite s higieno spanja?

Pomanjkanje spanca za vse, ki imajo migrene, je lahko velik sprožilec. Higiena spanja pa pomeni, da greš spat vsak dan ob približno enakem času in da res spiš po osem uro na noč. Zanimivo je, da tudi preveč spanca ni ok. Ko sem v študijskih letih rada polenarila in spala predolgo, sem tudi dobila migreno.

Ste izvajali še katere druge preventivne ukrepe, ki so pomagali in bi jih naši bralci lahko uporabili?

Spomnim se, da je sošolka tudi imela migrene in je izvajala dihalne vaje. Tudi sama sem poskušala z njimi, vendar brez nekega velikega uspeha. Hodili smo tudi na akupuknturo, kar je pomagalo vsaj za nekaj časa. Oče in mama sta me vozila tudi k bioenergetiku na neke energijske “seanse”. Imam ga v dobrem spominu. Enkrat mi je rekel naj si iz vitrine izberem poldrag kamen. Nato pa z zanimivostjo ugotovil, da sem izbrala prav tistega, ki je za glavo.

Spomnim se hudega glavobola, ko je oče klical bioenergetika, da naj mi pomaga na daljavo. To je namreč zatrjeval, da lahko izvede. Jaz se spomnim, da me je glavobol minil, oče pa, da ni vse skupaj nič pomagalo. Haha, spomini so včasih čudna reč. *smeh*

So vam razna zdravila proti migrenam pomagala?

Preden so odkrili migreno, so mi predpisovali nalgesin, ibubrofen in takšna klasična farmacevtska sredstva proti bolečinam. Niso kaj sila pomagala. Tudi zato, ker je z migreno povezana slabost in tablete težko obdržiš dovolj časa v sistemu, da primejo. Vendar sem do nekega devetega leta preizkusila že kar nekaj protibolečinskih tablet. Potem so mi predpisovali imigran, tudi tistega, ki si ga vbrizgaš direktno v krvni obtok. Ampak tudi imigran ni kaj prida pomagal. Doživela sem tudi, da sem pojedla nalgesin za neko drugo bolečino, pa mi je sprožil migreno. Slišim, da je to lahko pogost pojav pri zlorabi tablet proti bolečinam.

Pri vseh protibolečinskih morate vedeti, da je najbolje, če jih poješ takoj, ko začutiš avro, da do glavobola ne pride oziroma je milejši. Če se enkrat glava razboli, je pot nazaj zelo težka.

Potem pa sem odkrila “čudežno zdravilo”.

Nam poveste kaj več o tem “čudežnem zdravilu”?

Lahko, seveda. Bila sem v srednji šoli in prijetelj, ki je imel prav tako migrene od rane mladosti, mi je zaupal, da ima sam neke zeliščne, vendar res močne kapljice proti bolečinam in migrenam. Da mu jih je pripeljal nekdo iz Italije in da res, ampak RES pomagajo. Rekel mi je, da zliješ dvanajst kapljic na dva deci vode, popiješ in takoj začutiš efekt. Ampak samo dvanajst!

Zato sem jih seveda naročila prek njega še zase in dolga leta so mi preprečevale migrenske napade. Takoj, ko sem začutila avro, dvanajst kapljic in migrene ni bilo.

Potem pa sem se nekega dne igrala znanstvenico in hotela posneti kaj se mi dogaja. Avra je bila že zelo daleč in počasi sem začela čutiti glavobol. Pomislila sem, da sem sedaj prepozno vzela kapljice in da morda ne bodo prijele. In res je bilo tako. Ker že dolgo nisem imela glavobola, se je moja mama ponovno ustrašila in me peljala kar na urgenco. Tam je pokazala kaj sem vzela in zdravnik je v pričo mene odmahnil z roko, češ: “Pa saj to je samo navadni ibubrofen za otroke. Morala bi popiti pol flaške, da bi kaj prijelo.” In moje “čudežno zdravilo” je bilo uničeno. Morate vedeti, da pri nas doma nihče ne govori italijansko, zato seveda nismo vedeli kaj je vsebina te čudežne stekleničke. Važno nam je bilo, da pomaga!

To pomeni, da vam je pomagal placebo?

Tako je. Zaradi placeba sem kar nekaj let bila rešena migren in hudih bolečin.

Placebo ji je pomagal pri migrenah bolj, kot običajna zdravila proti bolečinam.
Placebo ji je pomagal pri migrenah bolj, kot običajna zdravila proti bolečinam

Kaj pa zdaj? Imate še migrene?

Nimam migren.

Kako pa vam je potem uspelo se jih dokončno znebiti?

Ja, ta zgodba je morda še bolj hecna kot zgodba o placebu. Z migreno imam res celo epopejo.

Kmalu za tem, ko so mi uničili placebo, sem šla na faks. Tam sem spoznala neko dekle in ne vem kako sva prišli na temo migren. Rekla mi je, da se je sama preprosto odločila, da ne bo več imela migren in da jih od takrat ni več imela. Zaupala oziroma namignila mi je tudi, da naj se sprijaznim s svojo seksualnostjo. Tudi to naj bi pomagalo. To pa je vse, kar je rekla.

Sama sem še zelo dolgo premišljevala o njenih besedah. Nato pa sem se tudi sama odločila, tudi na podlagi tega, da mi je očitno leta pomagal placebo, da migren več ne bom imela in da sem z njimi opravila.

Pa mislite, da vam je prav to pomagalo?

Ne, mislim, da je skupek vseh stvari, ki se jih naučiš skozi življenje. Tako kot pri vsaki drugi stvari, pravzaprav.

Poglejte, od majhnega sem naučena, da si privoščim res pravi počitek čez noč, da držim higieno spanja. Čokolade skoraj ne jem, ker mi pravzaprav ne paše. Ko pa mi, se ne obremenjujem, če pojem celo čokolado. Tako delam z vso hrano – če mi nekaj ne diši, se držim stran od teh vonjav – na primer vanilija. Jem samo tisto kar mi res diši. Zanimivo je, da obožujem ingverjev časj. Ko je zunaj sonce, sem strenirana, da nosim sončna očala. Pijem veliko vode. Pomembno je, da sem ves čas hidrirana. Poskušam se ne spravljati pod prevelik stres, če pa sem pod stresom si zagotovim sprehod v naravi, čas zase in počitek. Pa tudi lakota je lahko problem. Res moraš imeti redne obroke in tega se držim kot pijanec plota. Slišala sem nekje, da so želodec oziroma prebavila, hrbtenica in glava močno povezani.

Pa s kavo ne pretiravam in še bi lahko naštevala.

Recept za uspešno premagovanje migren vsebuje kar nekaj dejavnikov.
Recept za uspešno premagovanje migren vsebuje kar nekaj dejavnikov

Mislite, da je kava tudi lahko problematična?

Po tistem, ko sem se odločila ne imeti migren, sem hodila na faks. Kar nekaj let nisem imela migren, vendar me je enkrat doletela ena res močna. Vem pa, da je bila povezana s kavo. Popila sem namreč že tretjo kavo v roku petih ur in takoj za tem sem dobila migreno. Ponovno sem šla na slikanje glave, ker je bila tudi to ena tistih migren na levi strani, ko sem pozabila kako govoriti. Zdravnik specialist mi je na pregledu slik glave rekel naj se res držim stran od kofeina in naj poskrbim za higieno spanja in redne obroke, da pa z mojimi možgani ni nič narobe. Danes še pijem kavo, ampak poskušam eno do dve na dan v zadostnem razmiku in vmes popijem veliko vode.

Rekli ste, da bi še lahko naštevali vzroke, da danes nimate več migren. Imate še kakšnega v mislih, ki bi ga delili s konoplja.net?

*smeh* Ja, pravzaprav sem se v tistem času, ko sem se odločila “ne imeti migren”, prvič srečala s konopljo. Saj veste, študijski časi in vse je treba poskusiti. Danes mislim, da je bil to eden velikih faktorjev, ki so prispevali k temu, da nimam več migren. Ampak to z gotovostjo vem šele danes, ko lahko o tem veliko preberemo na spletu. V tistem času ni bilo takšnih informacij dostopnih. Nisem bila sicer nikoli nek velik uživalec, ampak zagotovo sem pokadila vsaj kakšnega na teden skupaj s prijatelji. *smeh*

Pa danes še kadite?

Ne, pravzaprav ne. Če sem čisto iskrena, mi občutek zadetosti nikoli ni zares ustrezal. Ko sem potem nekje prebrala, mislim, da prav na vaši strani, da THC-ja pravzaprav ne rabim za enak efekt na moje migrene, sem začela s CBD kapljicami. Vsako leto naredim trimesečno terapijo in migren nimam že … Mislim, ne pomnim, kdaj sem imela zadnjo. Ah vem kdaj! Enkrat sem si poškodovala prst na nogi, palec. Zareza je bila super globoka in mi je instantno sprožila migreno. Malo manj začudeno sem potem ugotovila, da je točno tam akupresurni center za glavo! Ampak to je verjetno že druga zgodba.

Ampak kapljice vam v splošnem pomagajo?

Da, kapljice so super. Mislim, je skupek vseh teh navad, ki sem jih razvila skozi življenje in kapljic. V to sem 100% prepričana. Če pride do kakšnega takega izrednega dogodka ali hudega pretresa, verjamem, da to lahko tudi tistim, ki nimajo migren, sproži migreno. Ampak jaz sem presrečna, da zdaj ne hodim več povsod z Imigranom v žepu in se v splošnem ne bojim migren. Nekako sem se osvobodila. Pravzaprav sem našla nove “čudežne kapljice,” s tem, da za te vsaj vem, kako in da zares nekaj naredijo v mojem telesu.

Pomagajo tudi vašemu očetu?

Tako je, čeprav posledično. Njemu sem jih podarila zaradi anksioznosti, pa se je izkazalo, da zdaj tudi migren nima več, čeprav sam tega pri sebi sploh ni opazil. *smeh*

Bi za konec še kaj dodali?

Naj pomislim … Jejte, dovolj spite, hidrirajte se in uživajte. Predvsem se je super malo samoopazovati. Če ne veste kaj vam sproža migrene in se vam zdijo popolnoma naključen pojav, zagotovo ni. Predvse pa poskusite CBD kapljice. Meni res ni žal.

Brezplacno svetovanje o uporabi konpljinih izdelkov
Brezplacno svetovanje o uporabi konpljinih izdelkov
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun