Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja dosega nove zmage kot gradbeni material na Nizozemskem mostu

Medtem ko gre veliko konoplje v zrak pri kajenju v nizozemskih kavarnah, so tamkajšnji znanstveniki odkrili nov način kako jo uporabiti – kot okolju prijazen gradbeni material, ki lahko zamenja beton ali jeklo.

Uporabili so konopljo – vrsto kanabisa, ki je zelo uporabna v industrijah kot sta tekstilna in izolacijska industrija, ter lan, rastlino, iz katere izdelujemo perilo; da bi preizkusili njune nosilne zmožnosti.

»To je pravzaprav prvi bio most na svetu za katerega smo slišali,« pravi Rijk Blok, asistent profesor strukturnega dizajna na Tehnološki Univerzi Eindhoven.

Konopljina ter lanena vlakna so združena v smoli, ki je prilepljena na jedro iz polilaktične kisline – prav tako rastlinsko osnovanega polimera, da skupaj ustvarjajo 14-metrski most na kampusu univerze.

Razvijalci iz večih nizozemskih univerz in in podjetij uporabljajo senzorje za nadzorovanje učinkovitosti mosta, medtem ko ljudje hodijo po njem že celo leto. Še preden so dobili gradbeno dovoljenje so morali v laboratorijskem okolju demonstrirati, da lahko most zdrži 500 kilogramov na kvadratni meter.

»To je bila naša raziskava-  poskusiti ugotoviti: Ali lahko ti dve rastlini uporabimo v strukturi s težkim tovorom? Ta most je dokaz, da lahko,« pravi Blok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun